A vér nem vízzé, arannyá vált

SZABÓ GÁBOR, BAJZÁT RAFAELSZABÓ GÁBOR, BAJZÁT RAFAEL
Vágólapra másolva!
2004.10.10. 21:35
Címkék
"Gyuri, azért igyekeztünk úgy játszani, hogy a videó alapján ne lehessen sok mindent megállapítani" - kedélyeskedett még a válogatott szombat esti bemutató meccse előtt Steinmetz Ádám Gerendás Györggyel, utóbbi pedig - miután aláíratott néhány, helyi PR-célra hasznosítandó labdát az olimpiai bajnokokkal - amondó volt: "megnéztem a felvételt, ezt tényleg sikerült elérnetek."
Vasárnap aztán a meccs után is találkoztak. Ekkorra már mindketten lehiggadtak, de csupán Gerendásnak volt kedve egy kissé erőltetett mosolyhoz, amint gratulált a centernek csapata győzelméhez. Az ifjabbik Steinmetz amúgy sokat nem rakott hozzá a diadalhoz, bár valamelyest neki köszönhették a sikert - jóllehet összesen ha egy percet töltött a vízben…

Sérülés miatt vezérét vesztette a Vasas

Az úgy volt, hogy Németh játékvezető első ítéletével igyekezett a durvulást csírájában elfojtani, elvégre gyorsan kizavarta a Varga Dánielbe kullancsként csimpaszkodó Hegedűst (ezt a fórt - egy blokkba törölt lövés után - végül Vindisch beverte). Csakhogy a második angyalföldi támadás végén az egyik védő a szerelést kísérő fröccsök közepette beletérdelt Steinmetz Ádám fejébe, aki vérbe borult arccal ült ki a partra, és közben valami olyasmire panaszkodott, hogy "ezek a BVSC-sek folyamatosan verekszenek."
Az indulatok persze elszabadultak annak rendje s módja szerint, mint a vér kiserkenésekor mindig, a negyedszünetben például Mátéfalvy Csaba, a vendégek kapusedzője fejtette ki nézeteit trikójához méltó arcszínnel az eltiltása miatt az emeleten üldögélő Gerendás Györgynek, aki persze válaszolt - hogy mi hangzott el, nem tudni, szerencsére…

Küzdelemben nem volt hiány a Magyar Kupa-döntôben
Küzdelemben nem volt hiány a Magyar Kupa-döntôben
Küzdelemben nem volt hiány a Magyar Kupa-döntôben
Az ellenben tény, hogy az ifjabbik Steinmetz szemöldökének felszakításával a Vasas amúgy is törékeny támadójátékából sikerült kiiktatni a legveszélyesebb elemet. A Vasas háza táján eluralkodó zűrt jól használta ki az egri együttes, hiszen előbb Kiss Csaba, majd Seress használt ki egy emberelőnyt, így az első negyedet 2-1-es vezetéssel zárta.

A második rész sokáig állóháborút hozott: a "vérző felet" lélektani okokból segítő bírák ugyan adtak több előnyt is az angyalföldieknek, ám ők nem igazán tudtak élni velük, átellenben viszont Nagy remekül repkedett a jól szervezett zóna mögött. Aztán a negyed második felében egy szerencsés találat életet lehelt a piros-kékekbe: Varga Dániel előbb egy lepattanót tett be közelről, majd egy újabb kihagyott fórt követően hátulról rámolt be egy pazar kapásgólt. Sőt, a végén Vindisch immáron egy előnyt is bevágott a balkezesek oldaláról - s lőn 3-0 a második etap részeredménye, ami, mint kiderült, ügydöntőnek bizonyult. ----
Az egriek teljesen elvesztették a fonalat: miután Kis kapuson átemelt labdája lefékezett a kapufa tövénél, odaát egy újabb "vérszagú" emberelőny megítélését követően Hesz gyűrte át a labdát - az időközben beállt - Szécsi és a kapufa között (5-2). Nagy újabb hatalmas bravúrral támasztotta övéit, akik eztán előnyben adogathattak a 6-2-ért, minthogy azonban a kipontozódás szelétől meglegyintett Varga Dániel szintén a kispadon üldögélt, még kevesebb veszélyt jelentettek hat az öt ellen. Azonban az Eger is hasztalan adogatott előnyben időkérés után, Kis rossz passzával elment az esély, az utolsó másodpercekre beállt, s centerbe tévedő Varga Dániel ugyanakkor olyan varázslatos gólt szerzett, hogy az még Steinmetz Ádámnak is becsületére vált volna (6-2).
Lehetetlen küldetésnek tetszett az utolsó negyed, melynek teátrális csatakiáltással vágott neki a hevesi együttes - persze, ha Varga nem passzol rosszul a negyednyitó előnyben, hamar pusztába kiáltott szavaknak minősülhetett volna a "hajrá, Eger!" . Így viszont Kiss Csaba "elnézős" lövésével felzárkózott az esélyesebbnek tűnő társulat, sőt, egy újabb vérszegény (már bocsánat) Vasas-fórt követően kettőre jöhettek volna fel Matajszék, de nem sikerült helyzetet kialakítaniuk.

Hiába kapaszkodott a hazai együttes

S miután a Vasas szintén fórba került, az időkérés örve alatt pedig mindenki bejött, aki számított - erre a néhány szekundumra Steinmetz Ádám is -, a labda mindjárt normálisabban járt, így a nap hőse, Varga Dániel eldönthette a mérkőzést (7-3). A hátralévő két percben ugyan kozmetikázott valamit az Eger (7-5), ám összességében kijelenthető, egy napja tán túl sok puskapor ürült ki a tárból a Domino ellen - no és az is: Steinmetz sérülése volt a Vasas sikerének katalizátora, minden tekintetben. Avagy a vér ezúttal nem hogy nem vízzé, hanem egyenesen arannyá vált.
Speciel egy olimpiai bajnok esetében ez a minimum. ---- Steinmetz Ádám már a mérkőzés elején kénytelen volt kiszállni a medencéből, és noha Dóka doktor és kollégája mindjárt beragasztotta az orr fölött keresztben felrepedt bőrt, nem tudott visszajönni a válogatott center - ehelyett a kispad mögött álldogált sapkában és köpenyben. Nem sokáig bírta a tétlenséget, és edzőjét, Földi Lászlót árnyékként követte a parton, miközben a tréner a taktikai utasításokat osztogatta. Gyorsan a helyére parancsolták, a harmadik negyed utáni szünetben pedig csillapították a Vasas pólósát, miközben ő úgy járt-kelt fel-alá, mint oroszlán a ketrecben. Végül a negyedik negyedben megesett rajta az edző szíve, és taktikai okokból röpke pillanatokra beállt, ráadásul gól született az emberelőnyből. Az ideiglenes megbízatást elvégezvén gyorsan ki is mászott a vízből.
"Tény, hogy kaptam egy térdest a víz alatt, ami előfordul, de az is tény, hogy emiatt másfél percet játszhattam csak. Ennyi idő alatt három különböző játékostól kaptam ütést a fejemre. Molnár Tamást végleg cserével kiállították szombaton törlesztésért az Eger ellen, így óvatosan megkérdezem, vajon miért kellett törlesztenie… Az olimpián egyetlen ilyen jellegű ütést sem kaptam. Gerendás György egyébként odajött a meccs végén, elnézést kért, és mondta, ez nem a taktika része volt. Büszke vagyok a csapatra, hogy nélkülem is legyőzte a Dominót verő Egert. Jó jel ez, amiből meríthetünk a jövő heti Euroligára, és később a bajnokságra" - hangzott Steinmetz Ádám monológja. ---- Varga Dániel: - Nagyon jól védekeztünk, amivel nemcsak az ellenfelet leptük meg, hanem magamat is. Egymásért küzdöttünk, és nagyon kellettek Nagy Viktor védései is a kapuban.

Gór-Nagy Miklós: - Minket jobban megzavart Steinmetz Ádám kiválása, a Vasas viszont felbőszült az eset miatt. Sajnálom, hogy nem tudtuk megnyerni Eger városának a kupát.

Mátyás Zoltán: - Nagyon elfáradtam a végére. Rendkívül nehéz volt azok után, hogy Steinmetz Ádám megsérült, az Euroligában így már nem fog menni. Remélem, helyrejön. Közhely talán, de a küzdeni tudásunk csillagos ötös volt, odaadóan, fegyelmezetten játszottunk, és bebizonyosodott, hogy a sport igazságos.

Matajsz Márk: - Sokat kivett belőlünk a Domino elleni szombati meccs. Bár a védekezésünk jó volt, fáradtság miatt dekoncentráltan pólóztunk, és a helyzeteinket is képtelenek voltunk belőni. Mintha minket zavart volna meg Steinmetz Ádám sérülése, pedig itt volt a sansz, hogy kupát nyerjünk.

Miért nem következett be az újjáalakult csapat nagyon várt első sikere?
Tóth Kálmán, az Eger edzője: - Először is nagyon örülök, hogy Egerben ilyen sokan kíváncsiak már a vízilabdára. Fiatal a csapatunk, és külön köszönöm Gerendás Györgynek, hogy ilyen remek taktikát gyakoroltatott a fiúkkal, amit fegyelmezett játékkal be kellett volna tartani. Sajnos nem voltunk ma eléggé koncentráltak, ez volt a legnagyobb hibánk. Remélem, eljön a mi időnk is, és valamilyen serleget az Eger is nyer majd ebben az idényben.

Milyen volt megmártózni a medencében?
Földi László, a Vasas edzője: - Nagyon jó érzés. Játékosaimnak köszönhetem, akik a maximumon vagy a maximum felett teljesítettek. Igazi csapatként funkcionáltunk, Steinmetz Ádám kényszerű kiválása sem tört meg bennünket, és akkor is gólt lőttünk, amikor néhány másodpercre viszszaállt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik