Csak apad a játékoskeret

GULYÁS ATTILA, SZABÓ GÁBORGULYÁS ATTILA, SZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2004.07.22. 20:30
Címkék
A közhely szerint két dolog biztos: a halál és az adók. Nos, ha egy pillantást vetünk a Fradi vízilabda-szakosztályára, az utóbbi időben megszaporodtak a csapattal kapcsolatos "meg nem erősített információink szerint" kezdetű mondatok. Mára olyan komplikálttá vált a helyzet, hogy a legélénkebb fantáziájú szappanopera-rendező is megnyalná a tíz ujját.
Az NSO ajánlja:

A 2003&
A 2003&

A 2003&

Az NSO ajánlja:

A 2003&
A 2003&

A 2003&

A félreértések elkerülése végett mégis kezdjük azzal, ami biztos. Tóth László és Lehmann István már korábban eligazolt Szegedre, Weszelovszky László pedig a megerősödött Egerhez írt alá. Az "új hullámban" két fiatal, Balatoni Máté és Szirányi Balázs került a távozók listájára: előbbi a napfényes Itália felé vette az irányt (99 százalék, hogy két évre a Cataniáé), míg utóbbi (az onnan Egerbe szerződő Matajsz Márkot pótlandó) a spanyol Mataró mellett tette le voksát egy esztendőre. Suti Gábor várhatóan visszatér tavalyi klubjához, az Újpesthez, az olimpiai bajnok Székely Bulcsú pedig továbbra is félúton van a Népliget és Angyalföld között. Csoda-e, ha ezek után a többi játékos is kétszer meggondolja, érdemes-e pályafutását a Fradiban folytatnia.

Szirányi Balázs (balra) egyike a Fraditól távozó játékosoknak – a center Matajsz Márk helyére szerzôdik a spanyol Mataró csapatához
Szirányi Balázs (balra) egyike a Fraditól távozó játékosoknak – a center Matajsz Márk helyére szerzôdik a spanyol Mataró csapatához
Szirányi Balázs (balra) egyike a Fraditól távozó játékosoknak – a center Matajsz Márk helyére szerzôdik a spanyol Mataró csapatához
Az egész azzal kezdődött, hogy a pólósok zöme nem látott pénzt hónapok óta. A személyre szabott szerződések egyébként különböztek: volt, aki a szponzoroktól kapta a fizetését, és volt, aki az egyesülettől. Végül azok jártak jól, akik a támogatóktól kapták a járandóságukat, ők (Székely, Lehmann és Balatoni) nem futnak a pénzük után. A súlyos gondok miatt persze egyre bizonytalanabbá vált a játékosok, a csapat és a vezetőség jövője a kötelezőt hozó, negyedik helyen végző Fradiban, az egyik legpatinásabb klub sohasem látott gödörbe zuhant.
Ha ez egy mese lenne, most jönne az a rész, hogy "jött a jó tündér, és egy laza pálcamozdulattal kihúzta a szekeret a sárból". A gond "csak" az, hogy nem meséről van szó, a vezetők pedig nem tudnak konkrét tényeket mondani.
Wiesner Tamás szakosztály-igazgató azért pár dolgot tisztázott: "Beszéltünk Furulyás Jánossal, az FTC elnökével, és be kell vallanom, aggasztó a helyzet. A hírek igazak, valóban sorra távoznak tőlünk a játékosok. Ha van pénz, van csapat, ha nincs pénz, nincs csapat – ilyen világot élünk. Szeretnénk megtartani Bíró Attilát edzőnek, kapusposzton jól állunk, a mezőnyjátékosokkal viszont nem tudom, mi lesz. Csapó Gábort azóta nem láttam, mióta lefújták az utolsó meccset a bajnokságban." Természetesen rákérdeztünk Wiesnernél, vajon miért nem futotta a pénzek kifizetésére. "Két fő oka van: ez egyik, hogy a klub nem kapott meg egy jelentős összeget Várszegi Gábortól, amelyből részesülhettek volna a szakosztályok, a másik pedig, hogy a Wallis és Csapó Gábor ígéretet tett egy jelentős befektető idehozatalára, ami nem valósult meg. Időközben a névadó támogatónk, a Jégcsillag Kft. is kiszállt, s ha meg is marad a csapat mellett, csak töredékét adja az elmúlt idénybeli összegnek. A jövőt illetően sok bizató ígéretet kaptunk, ám amíg nem tudjuk megoldani a jelen gondjait, a jövőt sem kezdhetjük el." Wiesner elárulta, hogy mintegy 17 milliót tesz ki a játékosoknak ki nem fizetett járandóság összege, majd folytatta: "Korábban az Újpest és a Tungsram került igen nehéz helyzetbe, úgy látszik, most mi következünk soron. De voltunk mi már Szívós Pistával is tizedikek, aztán nemsokára megnyertük a bajnokságot, vagyis nem szabad feladni."
Ezek után még egy veszteségről: lemondott tisztéről Misky Tamás szakosztályelnök, aki szponzorként is segítette a pólósokat. Wiesner ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy váratlanul érte Misky távozása, s nincs mit tenni: keresik az utódot.
A jövővel kapcsolatos konkrét információk egyelőre úgy maradnak el, mint a Liza Minnelli-koncert, az egyre fokozódó bizonytalanság még az uszoda személyzetének sem tesz jót, nemhogy a Fradinak. Arról nem is beszélve, mi lesz, ha a zöld-fehérek el sem indulnak a következő bajnokságban. Noha a klub beadta nevezését a nemzetközi kupába, ez sem elképzelhetetlen. ---- C ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik