Vizes vb: Katarzisvárás – Csurka Gergely véleménye

Vágólapra másolva!
2022.06.23. 23:00

Sosem volt-sosem lesz érzés kerített hatalmába Indianapolisban, ahol a 2017-es junior-vb-n a magyar srácok előbb behúzták a 4x100-as, majd a 4x200-as gyorsváltót. Mondjuk az, hogy bármelyik világversenyen magyarok nyerjék mindkét férfi gyorsváltót... És hogy mindezt a gyorsváltósikerekre trenírozott amerikaiak otthonában adták elő... Ahogy Németh Nándi végigsüvített az utolsó ötvenen, és végül 0.02-vel lenyúlta a jenki srácot a falnál, és ahogy a többiek, Márton Richárd, Holló Richárd és persze Milák Kristóf ünnepelt – egyik fénypontja a magyar úszósport 21. századi történetének.

Öt év telt el a mámoros augusztusi este óta. És most megint bevonultak ők négyen, a Duna Arénába. Öt év óta először álltak, állhattak össze ugyanúgy, mint juniorkorukban. Kifejezetten érdekes, merre felé vitt az útjuk a köztes fél évtizedben, mielőtt újra ide vezetett, a budapesti rajtkövekhez. Milák Kristófét gyakorlatilag élőben követtük azóta is, hiszen ő már a junior-vb előtt robbantott a budapesti felnőtt-vb-n százon nyert ezüstjével (50.62-t jött, ami akkor junior-világrekordnak számított – most reggel szántott ennyit lazán...), hogy aztán 2018 óta elinduló aranykorszaka során átírja mindazt, amit a 200 méteres pillangóúszásról gondolt eddig az úszószakma. Németh Nándor is egyre gyorsult, előbb csak diszkréten, a hazai ob-ken döntögette tavaszonként a csúcsokat, végül elkezdett a nagyszínpadon is remekelni; első magyarként jött 48-on belül, 1964 után elsőként úszott száz gyorson olimpiai fináléban, itt egy szétúszás alkalmával még lejjebb vitte az országos rekordot... Holló Balázs mostanra érett meg a nagyobb feladatokra: 400 vegyesen előbb a rövid pályás vb-n, majd valahára most itt is sikerült döntőbe jutnia; Márton Ricsi viszont már-már hátat fordított a sportágnak, aztán mégis maradt, Milák Kristóf felkészülését segítendő, ám Virth Balázs keze alatt kivirágzott, avagy ahogy a mester mondta: ő azt akarja, Ricsi úszó legyen, ne edzőtárs. És az lett.

Bár nem tudta mindegyikük reprodukálni kétszer ugyanazt az úszást egy nap, ám az országos csúccsal elért ötödik hely így is pazar. Ez nem az a sportág, amelyben tündérmesék születnek, hogy azért, mert 2017-ben csodát tettek, itt is rögtön dobogóra állhatnak. Ám amiről Kristóf beszélt, hogy együtt kell készülni, felhozni egymást, az azt ígéri: jó esély van rá, hogy ismét átélhessük az indianapolisi katarzist.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik