B. M. 2022.06.22 14:04 Frissítve: 2022.06.22 14:36

Vizes vb: a románok nem közvetítették történetük első férfi győzelmét

A román férfi úszósport első világbajnoki címe kellett ahhoz, hogy a román közszolgálati televízió (TVR) megvásárolja a budapesti vizes világbajnokság közvetítési jogait. David Popovici történelmi sikerét 200 férfi gyorson kizárólag az M4 Sporton lehetett látni Romániában (a magyar sportcsatorna szerepel a nagy kábelszolgáltatók ajánlatában), viszont a román televíziók csak a 17 éves bukaresti fenomén sikere és az azt követő össznépi felháborodás után kezdtek tárgyalni a világbajnokság műsorra tűzéséről.

David Popovici sikerét 200 férfi gyorson kizárólag az M4 Sporton lehetett látni Romániában (Fotó: AFP)

 

Végül Popovici kedd esti, 100 méteres középdöntőjét már közvetítette a TVR 1-es csatornája, amely sajtóhírek szerint 10-15 ezer euró körüli összeget fizetett a jogokért.

Dan Turturica, a TVR elnök-vezérigazgatója szerint már két éve felajánlották számukra a közvetítési jogok megvételét, ám akkor még egyrészt nem látták előre a nemzetközi élvonalba a tavalyi ifjúsági világbajnokságon berobbant Popovici fantasztikus eredményeit, másrészt az úszással nem lehet nézettséget elérni. „Ki közvetített valaha úszást főműsoridőben Romániában?” – kérdezett vissza Turturica. Most viszont biztosra ment a köztelevízió, mert a budapesti világbajnoksággal együtt a július 5. és10. között a Bukarest melletti Otopeni-ben esedékes ifjúsági Európa-bajnokság közvetítési jogait is megszerezte, amely Popovici következő nagy versenye lesz.  

A közvetítés hiányát maga Popovici is megemlítette Instagram-posztjában. „A forradalmat nem közvetítette a televízió” – írta, egy tavalyi ironikus cikkre reagálva, amelyben az olimpiai negyedik helye után önbizalommal teli nyilatkozatait úgy kommentálta a Gazeta Sporturilor bukaresti sportlap, hogy nem ő fogja forradalmasítani az úszósportot.

2022.07.03 22:55:11

Vizes vb 2022 BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A gyengébb nem egyre erősödött. Már nem csak lányos apukák tűntek fel a kispadokon, nem kizárólag tehetségtelen úszók váltottak pótcselekvésként a pólóra, a tribün »háztáji« jellege is megszűnt. Olyannyira, hogy a szombati döntőben – de már kedden, az ausztrálok ellen, a négy közé jutásért – is telt ház, hatezer néző, sőt szurkoló biztatta a csapatot, és senkit nem láttam perecért rohangálni.

2022.07.03 22:15:55

Vizes vb 2022 CSURKA GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Nem feltétlenül ezen múlt, a címvédők jobbak voltak. Csak ha már ilyen közel jártunk, akkor... Azért így is happy end a vége, avagy alighanem az utóbbi évek legboldogabb pólós ezüstérmesei léptek dobogóra.

2022.07.03 19:36:53

Vizes vb 2022 PATAI GERGELY (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Trónfosztás a férfiaknál, a spanyol vízilabdacsapat szétlövés után megverte az olasz válogatottat.

2022.07.03 12:26:57

Vizes vb 2022 LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

Férfi vízilabdázóink magabiztos sikerrel zárták a hazai világbajnokságot.