Vízi: kétcsapatnyi fiatallal vág neki Magyarország a K&H-kupának

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.20. 18:08
Címkék
Az U14-es magyar fiú vízilabda-válogatottak rangos nemzetközi utánpótlástornán vesznek részt a hétvégén. A szegedi viadalon ugyanis A és B csapatunk is képviseli a hazai színeket. A miértekről Dr. Szilágyi Kristóf, a B együttes egyik edzője nyilatkozott a Magyar Vízilabda Szövetségnek.

A Magyar Vízilabda Szövetség célja a hagyományok tisztelete mellett az utánpótlás-nevelés szakmai megújítása. Erősíteni kívánja a generációk közötti együttműködést, számít arra, hogy az idősebb korosztály tapasztalataival segíti a fiatalok munkáját, melyhez biztosítják a legmodernebb sportszakmai hátteret.

Az átalakított utánpótlásrendszer egyik újítása, hogy a 2004-es, valamint a 2005-ös korosztályban két-két csapat, „A”és„B”válogatott készülhet összetartásról összetartásra. A 2005-ös korcsoport A-válogatottját Regős Áron és Lehmann István,míg a B-válogatottat dr. Szilágyi Kristóf és Kovács Olivér irányítja.

Szilágyi Kristóf és tanítványai is sokat profitálhatnak a hétvégi K&H-kupán Fotó: Madar Dávid
Szilágyi Kristóf és tanítványai is sokat profitálhatnak a hétvégi K&H-kupán Fotó: Madar Dávid

Szilágyi Kristóf és tanítványai is sokat profitálhatnak a hétvégi K&H-kupán  •  Fotó: Madar Dávid

„A B-válogatott teljesen új intézmény ezekben a korosztályokban, amelynek fő célja, hogy az A-keretbe még nem bekerülő tehetségeket felmérje, rendszerben tartsa, és szélesítse a korosztály merítési lehetőségeit – magyarázza Szilágyi. – A képzési tematikát mindig megkapjuk Balázstól, amit nekünk edzésről edzésre kell megtöltenünk elméleti és gyakorlati tartalommal. Napi szinten érződik, hogy van célja és eredménye a közös munkának. A szándékunk nem lehet más, minthogy a most még csupán tehetséges pólópalántákat minél messzebbre, az első osztályig vagy akár a válogatottig juttassuk. Fiatal, még a pályafutásuk elején járó fiatalemberekről van szó. Nagyon szembetűnő, hogy egy-egy műhelyben milyen elemeken van a hangsúly, teljesen más szakmai és nevelési problémák jönnek elő, mint mondjuk egy klubedzésen. Itt például mindenki vízilabdázó, azon belül is jó játékos szeretne lenni, ez az egyik célja, ezért sokkal több mindent lehet elvégezni ezeken az edzéseken, mint egy egyesületben. A keretszűkítés mindig bonyolult és kényes, de szükségszerű feladat. Jelen helyzetben a legnehezebb talán az volt, hogy kevés alkalommal találkoztunk velük előtte.”

Joggal merül fel a kérdés, hogy van-e ennyi tehetséges pólópalánta, amely indokolja a 2004-es és 2005-ös korosztályokban az A- és B-válogatottakat?

Úgy gondolom, hogy igen, de mindig fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy ez csupán pillanatnyi állapot. Van, aki most a társai előtt jár, de van olyan, aki megfelelő környezetben és szakmai impulzusokkal évek múlva akár messzebb juthat, mint mostani társai. Ez a szisztéma jelenleg kétszer annyi gyereknek biztosít kitörési lehetőséget kétszer annyi edző előtt arra, hogy edzésről edzésre megmutathassa magát. Volt már példa a két csapat közötti átjárásra, és szerintem lesz is. Acélunk is az, hogy egészséges versenyhelyzetet hozzunk létre a tehetséges gyerekek között, amiben sokkal gyorsabban fejlődnek, hiszen húzzák egymást. Szinte napi kapcsolatban vagyunk az edzőkkel, néha egészen szokatlan időpontokban zajlanak az eszmecserék, mert mindannyiuknak ott vannak a klubbéli kötelezettségei is”– mondta a fiatal szakember.

Az ifjú kiválóságok nem maradnak megméretés nélkül, hiszen a napokban Szegeden ideális körülmények között készülnek a péntektől vasárnapig tartó, rangos K&H-kupára.

„Közvetlenül a tanév és az utolsó bajnoki fordulók után az A-válogatottal közösen edzőtáborban veszünk részt Szegeden. Az egyhetes felkészülést háromnapos nemzetközi torna zárja, amelyen mindkét csapat ott lesz. Nagyon komoly erőpróba vár a srácokra és az edzői stábra egyaránt, már mindannyian nagyon várjuk.”

IV. K&H-kupa, nemzetközi fiú U14-es vízilabdatorna, Szeged
A program
2019. június 21., péntek
Magyarország „B”–Horvátország, 9:30
Magyarország „A”–Szlovákia, 10:45
Szerbia–Szlovákia, 17:30
Magyarország „B”–Magyarország „A”, 18:45
2019. június 22., szombat
Szerbia–Horvátország, 9:30
Szlovákia–Magyarország „B”, 10:45
Magyarország „B”–Szerbia, 17:30
Horvátország–Magyarország „A”, 18:45
2019. június 23., vasárnap
Horvátország–Szlovákia, 9:30
Magyarország „A”–Szerbia, 10:45
Záróünnepség, 12:00

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik