Úszás-vízilabda: nagy nevekkel az élen elindult a sportélet Gödöllőn

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.02.06. 19:44
Címkék
Nemrégiben hivatalosan is felavatták a gödöllői versenyuszodát, és mostanra gőzerővel folyik az utánpótlás-nevelő munka az új létesítményben. A vízilabda-szakosztályt Kiss Gergely és Ančić-Valkai Ágnes vezeti, míg az úszók szakmai munkáját Bernek-Mutina Ágnes irányítja.

Az őszi háromhónapos próbaüzem után december elején hivatalosan is átadták a gödöllői versenyuszodát, amelyben azonnalelindult a sportélet, méghozzáaz úszó- és a vízilabdasport korábbi meghatározó alakjainak avezetésével. A MATE-GEAC újonnan alakult úszószakosztályának a vezetői posztját az Európa-bajnok Bernek-Mutina Ágnestölti be, a MATE-GEAC-MSA fiú vízilabdázóinak szakmai munkáját a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely felügyeli, míg a MATE-GEAC Valkai Ági Vízilabda Akadémia leány nevelőműhelyt maga a névadó, a világ- és Európa-bajnok Ančić-Valkai Ágnesvezeti.Bernek-Mutina Ágnestölti be, a MATE-GEAC-MSA fiú vízilabdázóinak szakmai munkáját a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely felügyeli, míg a MATE-GEAC Valkai Ági Vízilabda Akadémia leány nevelőműhelyt maga a névadó, a világ- és Európa-bajnok Ančić-Valkai Ágnesvezeti.

A gödöllői vízilabdázó "palánták" Kiss Gergelytől is tanulhatnak a nemrégiben átadott uszodában
A gödöllői vízilabdázó "palánták" Kiss Gergelytől is tanulhatnak a nemrégiben átadott uszodában

A gödöllői vízilabdázó "palánták" Kiss Gergelytől is tanulhatnak a nemrégiben átadott uszodában

„A MATE-GEAC-MSA fiú vízilabda-szakosztálykülönleges hármas nevébena MATE (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – A szerk.) az egyetemet, a patrónusunkat jelöli, a GEAC a régi egyetemi sportegyesületre utal, míg az MSA a Modern Sport Akadémiát takarja– kezdte Kiss Gergely az Utánpótlássportnak.–Az MSA-t még 2013-ban alapítottuk – többek között– Nagy Viktor és Decker Ádám világbajnok vízilabdázó társaimmal közösen, és budapesti székhellyel úszásoktatássalfoglalkoztunk, illetve vízilabda-előkészítő tanfolyamokat is tartottunk. Ugyanakkor nekem már a 2000-es évek eleje óta nagy vágyam volt, hogy Gödöllő környékén is legyen vízilabdaélet, hiszen itt a főváros környékén óriási a merítés, rengeteg a gyerek, és az első hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy a hihetetlen érdeklődés is abszolút adotterre a sportágra. Pillanatnyilag körülbelül százötven-százhatvan fiú jár hozzánk, ráadásul úgy, hogy október elején különösebb reklámozás nélkül sikerült ilyen sok gyereket toboroznunk– egyrészről ez a bizalom rendkívül megtisztelő a szülőktől, másrészről ez szép kihívás és nagy felelősség. Idén már bajnokságban is elindulhatott az egyik utánpótláscsapatunk, de ez csak az első lépés– a végső célom az, hogy kettős életpályamodellt nyújtsunk a fiataloknak. Ha valaki öt évesen elkezd nálunk sportolni,illetve elkezdi az iskolát is, abból ahosszú évek múltán diplomás vízilabdázó váljon, mindezt úgy, hogy nem kell kimozdulni Gödöllőkörnyékéről."

A leány vízipólósok szakmai munkájáérta szintén korábbi klasszis,Ančić-Valkai Ágnes, aki mindemellett Kiss Gergely sógornője.

„Régóta tudtuk már, hogyfelépül ez a gyönyörű, új uszoda itt Gödöllőn, éppen ezért már évek óta készültem arra, hogy ha eljön ez a pillanat, elkészül az új létesítmény, én is szeretnéktevékenyen részt venni az itteni vizes sportos életben, és együtt létrehozni valami jó és új dolgot a helyiekkel– fogalmazott honlapunknak Ančić-Valkai Ágnes.Néhány évvel ezelőtt megalapítottam a Valkai Ági Vízilabda Akadémiát, amely most fuzionált a MATE-GEACegyesülettel, így alakult meg ajelenlegi szakosztály. Ezáltalnem a nulláról kellett felépíteni a bázist és a szakmai hátteret. Jelenleg közel kilencven lánnyal foglalkozunk négy és tizenkét év között. Szeretnénk az alapoktól építkezni, ugyanis azt vallom, csak úgy lehet maradandót alkotni, ha a piramis legalján kezdjük, lehetőleg nálunk tanulnak meg úszni, majd végig kísérhetjük a fejlődésüket lépcsőfokról lépcsőfokra. Már a legkisebb korosztályban– az úszásoktatás közben is– hangsúlyozzuk a labdaszeretetét, szeretnénk, ha a gyerekek az első pillanattól fogva azt éreznék, hogy vízilabdázni járnak hozzánk."

Bernek-Mutina Ágnes vezeti a MATE-GEAC újonnan alakult úszószakosztályát Forrás: geac.hu
Bernek-Mutina Ágnes vezeti a MATE-GEAC újonnan alakult úszószakosztályát Forrás: geac.hu

Bernek-Mutina Ágnes vezeti a MATE-GEAC újonnan alakult úszószakosztályát  •  Forrás: geac.hu

Bernek-Mutina Ágnes szakosztályvezető szerint az úszás iránt szintén hasonlóan nagy az érdeklődés.

„Közel lakom Gödöllőhöz, így mind végig követtem az uszoda felépülését, majd amikor megtudtam, hogy még betöltetlen a szakosztályvezetői pozíció – Kiss Gergely javaslatára is– megpályáztam azt, és nagy örömömre végül én vezethetem ma az úszókat– mesélte érdeklődésünkre Bernek-Mutina Ágnes.– Szerencsére óriási érdeklődés fogadta az új szakosztályt, rengeteg gyerek jött hozzánk. Bár az elmúlt időszakban sajnos – a pandémia erősödése miatt – valamennyire visszaestek a számok. Azonban ennek ellenére is szép számban– körülbelül nyolcvan-kilencven gyerek látogatja az edzéseinket minden nap. Ebbe a számba beletartoznak a négy-öt évesek is, akik még a kis medencében tanulnak úszni, ugyanakkor az idősebbeknek már verseny-előkészítő csoportot is indítottunk."

További korosztályos hírekÚSZÁSBANés VÍZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik