utanpotlassport.hu 2018.07.12 10:26 Frissítve: 2018.07.12 10:35

Úszás: péntektől a nyílt vízi Eb-n újra bizonyíthatnak a juniorok

A lehetetlenre is vállalkozna a magyar nyílt vízi úszóválogatott Máltán, a korosztályos Európa-bajnokságon. A tavalyi kontinensvidalon remeklő küldöttség, ha tehetné, az akkor megszerzett hét érmes teljesítményét is túlszárnyalná. A szigetország vizei azonban erős sodrásokkal és nagy hullámokkal várják a vállalkozó kedvű úszókat, így a magyarokat is. Gellért Gábor szakágvezető szerint az eddigi éremgyűjteményből már csak egy váltóarany hiányzik, amit a mostani Eb-n, de legkésőbb a szeptemberi világbajnokságon szeretnének pótolni.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Vajon túl lehet-e szárnyalni, a junior úszók tavalyi nyílt vízi Európa-bajnokságán aratott fényes magyar sikert? Erre a kérdésre napokon belül választ kaphatunk, hiszen pénteken, Máltán megkezdődik az idei korosztályos kontinensviadal. Az elmúlt esztendőben, Marseille-ben, a magyar küldöttség hét érmet nyert, és a nemzetek közötti pontversenyben is az első helyen végzett. Akkor Gellért Gábor úgy fogalmazott, folyamatos fejlődésre törekszenek, ezért Máltában sem adják majd alább.

Bár a tavalyi szereplést nehéz lesz túlszárnyalni, a fiatal magyar nyílt vízi úszócsapat mégis megpróbálja a lehetetlent

Bár a tavalyi szereplést nehéz lesz túlszárnyalni, a fiatal magyar nyílt vízi úszócsapat mégis megpróbálja a lehetetlent

A korábbi években általában közös edzőtáborozással készült a válogatott keret, ám az idén kicsit változtattak a menetrenden. Több felnőtt nemzetközi versenyen indították el a fiatalokat, hogy minél több tapasztalatot szerezhessenek. A közös gyakorlásokra ugyanakkor idő sem jutott, mert az elmúlt hétvégén Helsinkiben befejeződött medencés junior Európa-bajnokságon több nyílt vízi úszó is érdekelt volt. A felnőtt nyílt vízi világ- és Európa-kupákon szerzett hasznos tapasztalatokat, most a máltai, igencsak nehéznek ígérkező tengeri pályán hasznosíthatják a magyar fiatalok.

„Igen népes nemzetközi mezőny gyűlt össze a kontinensviadalra, nem kevesebb, mint százkilencvenhat indulóra lehet számítani – tájékoztatta honlapunkat az előkészületekről, a szakágvezető Gellért Gábor. – Természetesen itt vannak a nagy vetélytársak, az olaszok és a franciák, de a spanyolok között is van egy-két veszélyes úszó, ahogy az angol, a német és az orosz csapatban is. Nem lesz könnyű dolgunk, de a maximumot szeretnénk kihozni. Mindig elmondom, nyílt vízen nem létezik papírforma, még a legesélyesebb úszóval is bármi megtörténhet. Ráadásul most igazi tengeri futamok lesznek, pénteken nyolc-tíz, szombaton viszont már tizenöt-tizenhat csomós szélre számíthatunk. Ez akár egy méteres hullámokat is jelenthet. Hatalmas harc és küzdelem várható, igazi túlélő csata lesz. Szerencsére  versenyzőink között szép számmal akadnak, akik kifejezetten szeretik az efféle kihívásokat, meglátjuk kedvez-e nekik a szerencse.”

A nyílt vízi versenyeket sokan éppen kiszámíthatatlansága miatt szeretik. S bár ezúttal a máltai pálya igazán kalandosnak ígérkezik, van, hogy pici városi tavakon, vagy csendes öblökben rendezik a világversenyeket, amelyek sokkal jobban hasonlítanak végtelen medencéhez, mint valódi, vad nyílt vízi „terepnek”. Ráadásul a pénteken kezdődő kontinensviadal helyszínén még nagy sodrásokat is tapasztaltak a magyar versenyzők, amely még kiszámíthatatlanabbá teszi a várható eredményt.

A fentiek tükrében ugyan meglehetősen feleslegesnek tűnnek az előzetes esélylatolgatások, azért abban biztosak lehetünk, a magyar delegáció nem tér haza üres kézzel. Gellért Gábor szerint a korábbi évek remek szereplésének csak egy szépséghibája van. A küldöttség még sohasem szerzett aranyérmet váltóban. Idén pedig ezen mindenképpen változtatni szeretnének. Ha nem most Máltában, akkor a szeptember elején Izraelben sorra kerülő korosztályos világbajnokságon. Utóbbira, minden kategóriában a legjobban szereplő két magyar kvalifikálhatja magát.

NYÍLT VÍZI JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, MÁLTA
A magyar csapat
U15
fiúk: Betlehem Dávid (Europtec Zalaegerszeg), Sárkány Zalán (Kőbánya SC)
leányok: Gál Kincső (Debreceni SCSI), Mihályvári Farkas Viktória (FTC), Szimcsák Mira (Jövő SC)
U17
fiúk: Fábián Milán (Szegedi Úszó Egylet), Gallyasi Szilárd (Budafóka SE), Tabi Zoltán (Kőbánya SC)
leányok: Borsi Anett (Kőbánya SC), Balogh Vivien (Pécsi Nonprofit Sport Kft.), Fehérvári Réka (FTC)
U19
fiúk: Huszti Dávid (Darnyi Tamás SC), Gálicz Péter (FTC), Selmeci Levente (Dunaferr SE)
leányok: Rohács Réka (Kőbánya SC), Vas Luca (Szegedi Úszó Egylet)

Egyéb korosztályos hírek NYÍLT VÍZI ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.