Jancsó Kornél utanpotlassport.hu 2023.05.29 17:51 Frissítve: 2023.05.30 08:41

Úszás: Fábián Bettina kiharcolta helyét a nyílt víziek vb-csapatában

Hogy nagyon otthonosan és rendre eredményesen mozognak a nyílt vízben rideg időjárási körülmények közepette is, azt legújabban az elmúlt hétvégi világkupa-viadalon bizonyították a szakág ifjú magyar kiválóságai.

Fábián Bettina, Szimcsák Mira és Kovács-Seres Hunor a nyíltvízi úszók vk-sorozatának harmadik, portugáliai állomásán tudniillik egyformán megragadta az utolsó esélyt, és hideg óceánvíz ide, barátságtalan hullámok oda, úgy úsztak, hogy produkciójuk világbajnoki csapattagságot ért, még ha garantált vb-rajtjogot egyedül Fábián harcolt is ki hármójuk közül. 

Setúbalba annak tudatában utazhattak el a hazai „openesek” legígéretesebb fiataljai, hogy még három – egy „rendes” és két tartalék – hely kiadó a nyári, fukuokai világbajnokságon indítandó csapatban, vagyis kellőképpen jó szereplés esetén még ki lehet jutni a japán nagyvárosban esedékes vizes csúcstalálkozóra a magyar válogatott tagjaként.  

Az alkalmat a tíz kilométeren – vagyis olimpiai távon – rendezett szombati egyéni verseny kínálta a mieinknek, akik közül az FTC 18 évese, a tavaly ifjúsági világbajnok Fábián Bettina vágta ki a rezet igazán:

mint a hölgymezőny legjobb magyarja a dobogóról alig fél másodperccel lecsúszva negyedikként csapott a célba. Ez által pedig ő harcolta ki a világbajnoki csapattagságot, s indulhat majd egyéniben 5 és 10 kilométeren, illetve a vegyes váltóban is.

Hozzá hasonlóan jól osztotta be erejét a 19 esztendős, Vasasos Szimcsák Mira is, aki a nyolcadik helyet szerezte meg, ezzel pedig az övé lett a női tartalékpozíció. 

A vb-csapattagság kiharcolása volt a legfőbb tétje a setúbali vk-versenynek Forrás: musz.hu

A férfiaknál már csupán a „tarcsi” szerepkör kiharcolása lehetett a cél, s az ösztönző erő itt is működött: a legfiatalabb magyar, a 17 éves Kovács-Seres Hunor – aki tavaly ifjúsági világbajnok volt – sokáig az élbolyban tudott haladni, végül tizenharmadik lett, így a Dunaferr SE tinédzsere utazhat tartalékként a felnőtt-világbajnokságra. 

„Hűvös volt nagyon a víz, hullámzott is, de összességében elég jól viseltem a körülményeket” – nyilatkozta a hazai szövetség honlapján Fábián Bettina, majd hozzátette:

„Nekem nagyszerű tapasztalatszerzés volt ez a verseny, mert ilyen szinten, ilyen helyzetben még sohasem voltam korábban, akikkel küzdenem kellett, azok jóval tapasztaltabbak nálam. Így sem gondoltam volna előtte, hogy az éremért is harcban lehetek, annak viszont örülök, hogy sikerült az, amit szerettem volna: bekerülni a vb-csapatba.” 

Fábián pünkösdvasárnap, a portugáliai vk-viadal második napján is vízbe szállt, akárcsak Szimcsák, és megint remekeltek. Ők is nagyon kellettek ahhoz, hogy a magyar négyes – amelyet velük együtt a két világklasszis férfi stafétatag, a jó ideje biztos fukuokai induló Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid alkotott – aranyérmet nyerjen a váltók 4x1500 méteres versenyében. Ráadásul módfelett magabiztosan győztek, 79 másodpercet verve rá a második helyezett olaszokra.  

Nem rossz előjel ez sem a júliusi világbajnokság előtt... 

(Kiemelt képünkön: Fábián Bettinának a vb-kvóta mellé, mint az ifjúsági vk-ranglista elsőjének, a zöld kalap is járt Forrás: musz.hu)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.09.24 16:10:04

Utánpótlássport Munkatársunktól utanpotlassport.hu

A férfi junior kézilabda-válogatottat a nyáron világbajnoki ezüstéremhez segítő Sótonyi László részesült a második alkalommal kiírt Az év utánpótlásedzője díjban.

2023.09.15 23:20:02

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as női vízilabda-válogatott pazar játékkal győzte le a spanyolokat a coimbrai világbajnokság döntőjében, és először aranyérmes a korosztály vb-történetében!

2023.07.27 16:44:01

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 18 éves gerelyhajító, Herczeg György magát is alaposan meglepte a felnőtt országos csúccsal, amelyet igyekszik a helyén kezelni.

2023.07.26 22:24:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A cselgáncsozók és az atléták is dupláztak a bronzérmeket tekintve a maribori EYOF harmadik napján, a legjobb magyar eredményt szerdán viszont egy úszó szállította: Kovács Botond második lett 200 méter vegyesen.

2023.07.18 22:14:01

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

A romániai junior leány kézilabda Európa-bajnokságot megnyerő magyar válogatott csapatkapitánya, a tornán MVP-címet kiérdemlő Simon Petra nyilatkozott az Utánpótlássportnak.