utanpotlassport.hu 2018.11.11 09:06 Frissítve: 2018.11.11 09:48

Úszás: 5 új tag a Hírsségek Csarnokában, 9 díjazott „Jövő Bajnoka”

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huAz idén talán soha nem látott sikereket produkált a magyar utánpótlás úszóválogatott: júliusban a küldöttség tizenkét aranyérmet hozott haza a junior Eb-ről Helsinkiből, egy hónappal később a hét elején a Budapesti Honvédba szerződő Milák Kristóf aranyérmet szerzett Glasgow-ban a felnőtt Európa-bajnokságon, továbbá a Kőbánya SC kiválósága, Késely Ajna háromszor is dobogóra állhatott (két ezüst- egy bronzérem). És a ráadás: októberben a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián Milák és Késely is triplázott, míg a szintén kőbányai Berecz Blanka 200 m pillangón csapott elsőként a célba.

Múlt, jelen és jövő egyszerre a színpadon az Úszó Hírességek Csarnokának gálavacsoráján Fotó: Tumbász Hédi

Múlt, jelen és jövő egyszerre a színpadon az Úszó Hírességek Csarnokának gálavacsoráján  •  Fotó: Tumbász Hédi

De a már hagyományosan szezon végi százhalombattai felnőtt rövid pályás országos bajnokságon sem maradtak el a sikerek. A 18 éves Milák Kristóf bizonyította, hogy a fővárosba igazolása után nem kevésbé veszélyes, mint érdi versenyzőként: öt számban is aranyérmet nyert, a záró napon ráadásul ötven perc leforgása alatt három számban diadalmaskodott (sorrendben: 50 m hát, 100 m pillangó, 200 m gyors).

A lányok mezőnyében jobban megoszlottak az elsőségek. Késely Ajna – mielőtt elutazott volna Marbellára, ahol egyébként Európa második legjobb ifjúsági korú sportolónőjének választották – szerdán beugrott a 800 m gyorsra, és „természetesen” meg is nyerte azt. Mellette a hazai környezetben versenyző Ilyés Laura Vanda és a mindössze 16 éves – azaz még jövőre utánpótláskorú – Fábián Fanni is duplázott.

UTÁNPÓTLÁSKORÚ ARANYÉRMESEK A FELNŐTT RÖVID PÁLYÁS ORSZÁGOS BAJNOKSÁGON:
Fiúk:
Milák Kristóf (200 m gyors, 50 m hát, 100 m hát, 100 m pillangó, 200 m pillangó)
Leányok:
Fábián Fanni (400 m gyors, 400 m vegyes), Ilyés Laura Vanda (50 m hát, 100 m hát), Késely Ajna (800 m gyors)

Az esti gálavacsorán, az Úszó Hírességek Csarnokának idei beiktató-ünnepségén a múlt nagyjai közül ezúttal dr. Sós Csaba, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva, valamint a médiadíjas id. Knézy Jenő került be az illusztris társaságba. A rendezvényen természetesen a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor is köszöntötte a díjazottakat, megjelenteket.

Wladár Sándor a múlt és a jövő nagyjait is köszöntötte Százhalombattán Fotó: Tumbász Hédi

A hazai szövetség elnöke, Wladár Sándor a múlt és a jövő nagyjait is köszöntötte Százhalombattán  •  Fotó: Tumbász Hédi

„Az év ezen pontján a jelen és a jövő a múltat ünnepli, és tapasztalatból mondom, ez igen jól esik azoknak, akiket adott esztendőben a színpadra szólítanak. Ez a gesztus sokkal több annál a néhány percnél, amit újra a reflektorfényben tölthetünk, a tettek megidézésénél, a méltató szavaknál, a szobor átvételénél. Őszintén remélem, hogy az idei ünnepeltek, a múlt nagyjai is átérzik mindezt. A jelen és a jövő klasszisai pedig azt, hogy igen, valóban megéri ma és holnap mindent, de mindent beletenni az úszásba, mert piszok jó érzés ebbe a körbe tartozni.”

A legújabb Hall of Fame-tagok mellett a jövő reménységei is figyelmet kaptak – pontosabban a Jövő Bajnokai. Ugyanis a rendezvény végén hirdették ki a méltán elismert és rendkívül sikeres program 2018-as díjazottjait. A honi úszósport erejéről eleve sokat elárul, hogy a kilenc elismert fiatal kilenc különböző egyesületből érkezett. És persze az is, hogy közülük kettő, az egyaránt 15 éves Kós Hubert és Nagy Réka résztvevője volt a nyári junior Európa-bajnokságnak.

Az évadot lezáró eseményen – bár a felnőtt rövid pályás világbajnokság még hátra van – újra bizonyítást nyert, hogy nemcsak a múlt és a jelen, de a jövő is fényes reményekkel kecsegtet a magyar úszósportban.

A JÖVŐ BAJNOKAI PROGRAM 2018-AS DÍJAZOTTJAI
2003:
Kós Hubert (UTE), Nagy Réka (BVSC-Zugló)
2004: Cserfalvi Olaf (Nyíregyházi Sportcentrum), Ugrai Panna (Hód Úszó SE)
2005: Marosi Bálint (Százhalombattai VUK SE), Pál Adél (Debreceni Sportcentrum)
2006: Cséplő Simon (Kőbánya SC), Katula Panni (Vasas), Komoróczy Lora Fanni (Bálinti SE)

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.05.10 19:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kőbányán is elindul az Úszó Nemzet Program: a Turi György mesteredző fémjelezte Kőbánya SC-ben sajátíthatják el a fiatalok a sportág alapjait.

2023.03.31 17:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A svájci Lausanne-ban megtartották a nyári magyar–horvát közös rendezésű U19-es leány röplabda-világbajnokság sorsolását. Kőnig Gábor szövetségi edző vezette csapat rendezőként az A-csoportba került, amelyben Argentínával, Egyiptommal, Kamerunnal, Kínával és Chilével küzd majd a helyezésekért.

2023.03.24 19:41:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Vitális Milán szabadrúgásgóljával 1–0-ra győzött idegenben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a görögök korosztályos legjobbjai ellen vívott felkészülési mérkőzésen.

2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.