utanpotlassport.hu 2018.11.11 09:06 Frissítve: 2018.11.11 09:48

Úszás: 5 új tag a Hírsségek Csarnokában, 9 díjazott „Jövő Bajnoka”

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huAz idén talán soha nem látott sikereket produkált a magyar utánpótlás úszóválogatott: júliusban a küldöttség tizenkét aranyérmet hozott haza a junior Eb-ről Helsinkiből, egy hónappal később a hét elején a Budapesti Honvédba szerződő Milák Kristóf aranyérmet szerzett Glasgow-ban a felnőtt Európa-bajnokságon, továbbá a Kőbánya SC kiválósága, Késely Ajna háromszor is dobogóra állhatott (két ezüst- egy bronzérem). És a ráadás: októberben a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián Milák és Késely is triplázott, míg a szintén kőbányai Berecz Blanka 200 m pillangón csapott elsőként a célba.

Múlt, jelen és jövő egyszerre a színpadon az Úszó Hírességek Csarnokának gálavacsoráján Fotó: Tumbász Hédi

Múlt, jelen és jövő egyszerre a színpadon az Úszó Hírességek Csarnokának gálavacsoráján  •  Fotó: Tumbász Hédi

De a már hagyományosan szezon végi százhalombattai felnőtt rövid pályás országos bajnokságon sem maradtak el a sikerek. A 18 éves Milák Kristóf bizonyította, hogy a fővárosba igazolása után nem kevésbé veszélyes, mint érdi versenyzőként: öt számban is aranyérmet nyert, a záró napon ráadásul ötven perc leforgása alatt három számban diadalmaskodott (sorrendben: 50 m hát, 100 m pillangó, 200 m gyors).

A lányok mezőnyében jobban megoszlottak az elsőségek. Késely Ajna – mielőtt elutazott volna Marbellára, ahol egyébként Európa második legjobb ifjúsági korú sportolónőjének választották – szerdán beugrott a 800 m gyorsra, és „természetesen” meg is nyerte azt. Mellette a hazai környezetben versenyző Ilyés Laura Vanda és a mindössze 16 éves – azaz még jövőre utánpótláskorú – Fábián Fanni is duplázott.

UTÁNPÓTLÁSKORÚ ARANYÉRMESEK A FELNŐTT RÖVID PÁLYÁS ORSZÁGOS BAJNOKSÁGON:
Fiúk:
Milák Kristóf (200 m gyors, 50 m hát, 100 m hát, 100 m pillangó, 200 m pillangó)
Leányok:
Fábián Fanni (400 m gyors, 400 m vegyes), Ilyés Laura Vanda (50 m hát, 100 m hát), Késely Ajna (800 m gyors)

Az esti gálavacsorán, az Úszó Hírességek Csarnokának idei beiktató-ünnepségén a múlt nagyjai közül ezúttal dr. Sós Csaba, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva, valamint a médiadíjas id. Knézy Jenő került be az illusztris társaságba. A rendezvényen természetesen a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor is köszöntötte a díjazottakat, megjelenteket.

Wladár Sándor a múlt és a jövő nagyjait is köszöntötte Százhalombattán Fotó: Tumbász Hédi

A hazai szövetség elnöke, Wladár Sándor a múlt és a jövő nagyjait is köszöntötte Százhalombattán  •  Fotó: Tumbász Hédi

„Az év ezen pontján a jelen és a jövő a múltat ünnepli, és tapasztalatból mondom, ez igen jól esik azoknak, akiket adott esztendőben a színpadra szólítanak. Ez a gesztus sokkal több annál a néhány percnél, amit újra a reflektorfényben tölthetünk, a tettek megidézésénél, a méltató szavaknál, a szobor átvételénél. Őszintén remélem, hogy az idei ünnepeltek, a múlt nagyjai is átérzik mindezt. A jelen és a jövő klasszisai pedig azt, hogy igen, valóban megéri ma és holnap mindent, de mindent beletenni az úszásba, mert piszok jó érzés ebbe a körbe tartozni.”

A legújabb Hall of Fame-tagok mellett a jövő reménységei is figyelmet kaptak – pontosabban a Jövő Bajnokai. Ugyanis a rendezvény végén hirdették ki a méltán elismert és rendkívül sikeres program 2018-as díjazottjait. A honi úszósport erejéről eleve sokat elárul, hogy a kilenc elismert fiatal kilenc különböző egyesületből érkezett. És persze az is, hogy közülük kettő, az egyaránt 15 éves Kós Hubert és Nagy Réka résztvevője volt a nyári junior Európa-bajnokságnak.

Az évadot lezáró eseményen – bár a felnőtt rövid pályás világbajnokság még hátra van – újra bizonyítást nyert, hogy nemcsak a múlt és a jelen, de a jövő is fényes reményekkel kecsegtet a magyar úszósportban.

A JÖVŐ BAJNOKAI PROGRAM 2018-AS DÍJAZOTTJAI
2003:
Kós Hubert (UTE), Nagy Réka (BVSC-Zugló)
2004: Cserfalvi Olaf (Nyíregyházi Sportcentrum), Ugrai Panna (Hód Úszó SE)
2005: Marosi Bálint (Százhalombattai VUK SE), Pál Adél (Debreceni Sportcentrum)
2006: Cséplő Simon (Kőbánya SC), Katula Panni (Vasas), Komoróczy Lora Fanni (Bálinti SE)

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.

2021.03.07 14:32:01

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.