Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2021.01.08 15:58 Frissítve: 2021.01.08 16:07

Tőrvívás: Kollár Anna 13 évesen remekel a juniorok és a kadétok között

„Nem érzem úgy, hogy kiemelkedően tehetséges lennék, de szerintem van érzékem a tőrvíváshoz. A feladatom az, hogy a lehető legtöbbet kihozzam magamból. Csak bízni tudok abban, ez elég lesz ahhoz, hogy elérjem a célomat: ki szeretnék jutni valamelyik olimpiára, és ha már ott vagyok, meg is nyerném azt!” – vélekedik Kollár Anna, aki mindössze 13 évesen rendre megszorongatja a junior- és kadétkorú vetélytársait.

A Törekvés SE mindössze 13 éves tőrívó reménysége, Kollár Anna mindenkit meglepett az ősszel kezdődött évadban: újonckorúként a nála akár három évvel idősebb kadétversenyzők Magyar–kupa-sorozatában egy-egy arany- és bronzérmet nyert, míg a 2001-es születésű juniorok mezőnyében egyszer a dobogó harmadik fokára állhatott fel – előbbi kategóriában a negyedik helyen áll a magyar ranglistán, az U20-asok között pedig a kilencedik pozícióban tanyázik.

Kollár Anna (a dobogó tetején) újoncként nyert válogatóversenyt a kadétok között októberben Forrás: hunfencing

Kollár Anna (a dobogó tetején) újoncként nyert válogatóversenyt a kadétok között októberben  •  Forrás: hunfencing

„Nagyon ritka az, amikor valaki ennyire fiatalon úgy versenyez, ahogyan azt Anna teszi – kezdi a lány mestere, Beliczay Sándor. – Ha a szezon elején megkérdezik tőlem, mit remélek tőle, azt felelem: eredményekben semmit, a fő az, hogy tanuljon, fejlődjön. Erre megnyeri az egyik válogatót… Ráadásul azt a Wolf Esztert győzte le, aki magabiztosan vezeti mindkét utánpótlás-korosztály ranglistáját. Egyébként kiemelendő, hogy rendkívül tehetséges generáció kezd felnőni női tőrben, amelynek remélem, Anna is az oszlopos tagjává válhat.”

Beliczay amondó, Kollár akár már ebben a kiírásban is bekerülhet a kadétválogatottba. Tanítványa egyetért vele.

„Meglepődtem azon, hogy ilyen jól ment a vívás – főleg amiatt, mert eddig még a negyeddöntőig sem jutottam el soha. Egyáltalán nem számítottam tehát arra, hogy viadalt nyerhetek. Szerintem tarthatom a negyedik helyet a ranglistán, és remélem, ezzel kijuthatok az utánpótlás Európa-bajnokságra; már amennyiben megrendezik azt. A juniorok között kicsit más a helyzet: sokkal idősebbek, érettebbek nálam, és ez az ő malmukra hajtja a vizet” – magyarázza Kollár Anna.

A fiatal hat éve vív a Törekvésben: miután „kinőtte” a kezdőcsoportot, átkerült Beliczay mesterhez.

„Eleinte nem tűnt ki a többiek közül, az ugyanakkor látszott, hogy rendkívül szorgalmas és érdekli a vívás. Rengeteget kérdez, mindent tudni akar, és ez tizenhárom évesen különleges. Kiváló versenyzőtípus, igazi harcos. Nem szoktam nyilatkozni arról, hogy ki, mekkora tehetség, mert semmit nem szeretek elkiabálni. Azt azonban elmondhatom, ha ugyanúgy fejlődik, ahogyan azt eddig tette és a hozzáállása sem romlik, akkor igazán nagy vívó válhat belőle.”

A mester nem szerette volna megfogalmazni, mekkora tehetségnek tartja Annát, szóval megkérdeztük a lánytól, ebben a tekintetben hogyan vélekedik magáról.

„Vannak rosszabb napjaim, amikor elbizonytalanodom; azért, mert ilyenkor nem megy jól a küzdelem vagy nem úgy sikerül valami, ahogyan azt elterveztem. Nem érzem úgy, hogy kiemelkedően tehetséges lennék, de szerintem van érzékem a tőrvíváshoz. A feladatom az, hogy a lehető legtöbbet kihozzam magamból. Csak bízni tudok abban, ez elég lesz ahhoz, hogy elérjem a célomat: ki szeretnék jutni valamelyik olimpiára, és ha már ott vagyok, meg is nyerném azt!”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.