N. D. utanpotlassport.hu 2021.10.27 08:58 Frissítve: 2021.10.27 09:03

Short track: jó hatással volt az utánpótlásra a pjongcsangi siker

Az utóbbi években idehaza sikersportággá fejlődött a rövid pályás gyorskorcsolyázás, és már kopogtatnak az ajtón a nemzetközileg is eredményes magyar fiatalok.

Emlékezetes sikert értek el a magyar férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók a 2018-as, pjongcsangi olimpia 5000 méteres váltóversenyében. A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összetételű négyes nyerte hazánk első téli ötkarikás aranyérmét, így a csapat tagjai beírták magukat a sporttörténelemkönyvekbe.

Nógrádi Bence ezüstérmet nyert a pekingi vk-versenyen a férfiváltó tagjaként Forrás: szepi.hu

Nógrádi Bence ezüstérmet nyert a pekingi vk-versenyen a férfiváltó tagjaként  •  Forrás: szepi.hu

A jövő év februárjában Pekingben tartják a következő havas-jeges olimpiát, és minden ok megvan a reménykedésre az újabb sikerekben, hiszen legjobbjainkat az elmúlt időszakban sem kerülték el a sikerek: a világ- és Európa-bajnoki címeket jelzik, hogy a short trackesek továbbra sem akarnak lassítani. De vajon milyen hatással volt a sportág hazai berobbanása az utánpótlásra? A junior-válogatott vezetőedzője, Szabó Krisztián szerint az eredmények előrelendítették a rövid pályás gyorskorcsolyázást.

„A versenyzői létszám egyértelműen növekedett az elmúlt években. A sikerek érthetően motiválták a fiatalokat, még vonzóbbá tették számukra a sportágat – mondja Szabó, aki szerint azonban nem minden területen figyelhető meg a fejlődés. – Nem lett például több klub, szakosztály, és a jégpályák számában sem tapasztalható jelentős változást. A szakemberek jó helyzetben vannak, mivel a korcsolyázás kiemelt sportág, továbbra is nagyobb az állami támogatás, minek nyomán magasabb szintű munkát végezhetnek az edzők. Több az edzőtábor, a sporteszköz, és nemcsak a mennyiséget, hanem a minőséget illetően is megtörtént az előrelépés. Noha a létesítményhelyzet nem javult, a legígéretesebb utánpótláskorú versenyzőket kiemelten kezelik, így az olimpiai keret tagjai után a korosztályos válogatottak tölthetik a jégen a legtöbbet, ideális időben.”

Az utóbbi években a versenyzőkén kívül a felkészítők száma is nőtt.

A 17 éves Somodi Maja volt a magyar csapat legfiatalabb versenyzője Pekingben Forrás: MOKSZ

A 17 éves Somodi Maja volt a magyar csapat legfiatalabb versenyzője Pekingben  •  Forrás: MOKSZ

„A szakemberszám gyarapodott, ráadásul megkezdődött az edzőképzés a Testnevelési Egyetemen. Egyre többen akarnak a sportágunkkal foglalkozni, így jóval több tréner jut egy-egy műhelyre, mint korábban. Ha az utóbbi időszakról beszélünk, nem lehet megkerülni a koronavírus témáját sem, de ebből szerencsések voltunk, mert a legsúlyosabb periódusra esett a pihenőidőszakunk. Inkább a versenyek sínylették meg a COVID megjelenését, ám a legtöbb helyen az edzéseket is csak kreatív eszközökkel lehetett megoldani. A fejlődés az eredményekben mutatkozik meg legnagyobb mértékben: sorra érnek be a fiatal versenyzők, akik már a nemzetközi porondon is sikeresek. Az utánpótlásunk Európa keleti részében egyeduralkodó, de a legsikeresebb nyugati nemzetekkel is felveszi a versenyt. Sőt a legjobbak már a felnőttmezőnyben is jeleskednek, amit jól mutat: a most kezdődött világkupa-sorozatban négy juniorkorú sportolónk is ott van, és számukra akár az olimpiai részvétel is elérhető. A keretben rajtuk kívül is számos olyan korcsolyázó van, aki a pjongcsangi siker idején még az utánpótláshoz tartozott. Úgy látom, felfelé ível a hazai rövid pályás korcsolyasport, úgyhogy bízom benne: a jövőben is szép eredményeket érnek el versenyzőink.”

Siker Pekingben
A múlt hét végén a közelgő olimpia helyszínén tartott kvalifikációs világkupa-viadalon a 19 éves Nógrádi Bence és Somogyi Barbara, a 18 esztendős Jászapáti Péter és a nála egy évvel fiatalabb Somodi Maja is kivette a részét a sikerekből.
„A férfiváltó 5000 méteren második lett; a döntőben Liuék és Krueger mellett Nógrádi Bence korcsolyázott, míg az előfutamban Jászapáti Péter volt a negyedik ember, így mindketten megkapták az ezüstérmet. A lányok is hozták az elvárt szintet, senki nem hibázott, vagyis kizárólag elismeréssel lehet beszélni a tizenévesek pekingi teljesítményéről” – értékelt Szabó Krisztián.

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.