Sakk: négy magyar az indiai korosztályos vb 462 résztvevője között

Vágólapra másolva!
2019.10.08. 19:54
Címkék
Mind a négy magyar versenyző remekül kezdte az indiai korosztályos sakkvilágbajnokságot, a folytatásban azonban már visszafogottabb teljesítményekről számol be Tompa János csapatvezető. Összességében a magyar fiatalok eddig szépen helytállnak a világversenyen, hét forduló után mindannyian a mezőny első feléhez tartoznak.

Félidejéhez érkezett a Mumbaiban zajló korosztályos sakkvilágbajnokság. A viadalon 63 ország 462 játékosa van jelen a három (U18, U16, U14) korcsoportban. Talán nem meglepő, hogy a legnépesebb tábor a hazaiaké, az indiaiak 136 versenyzőt indítottak. Kedden a versenyzők hét forduló után szünnapot kaptak, szerdán újrafolytatódnak a küzdelmek.

 

fide1
fide1

Hatvanhárom ország versenyzője játszik Indiában • Forrás: FIDE

 

Magyarország négy játékossal utazott Ázsiába:Vanczák Tamás a 18, Juhász Judit a 16 évesek között indult, míg a 14 esztendősek közöttBorhy MarcellésSulyok Eszterigyekszik minél jobban teljesíteni.

A kezdés remekül sikerült a magyaroknak, hiszen mind a négyen győzelemmel indultak és a lányok a jó formát a második napra is átmentették. Akkor Sulyok lett ellenfelét könnyebben, Juhász indiai kihívóját már nehezebben, de legyőzte. A fiúk döntetlent értek el. A harmadik fordulóban már nem tudta megőrizni veretlenségét a magyar társaság. Olyannyira, hogy egyedül Borhy nyert német vetélytársa ellen, a következő versenynapon pedig már ő is alulmaradt a lengyelek versenyzőjével szemben.

Mint ahogy újra kikapott Vanczák is. Sulyok remizett, de Juhász gondoskodott róla, hogy ne maradjon győzelem nélkül a magyar küldöttség: a fekete bábokat vezetve, a szicíliai védelem éles változatában szellemes áldozattal játszotta túl a lengyel lányt – fogalmazott partijáról Tompa János csapatvezető. Judit az ötödik körre is átmentette remek játékát, a tapolcai klub versenyzője elnézésszerű áldozattallepte meg kínai ellenfelét, és ez győzelemhez vezetett, Eszter pedig sötéttel nyert azeri partnere ellen. Marcell újra kikapott, Vanczák döntetlent ért el. A hatodik körben csak Juhász kapott ki, a többiek visszatértek a győzelem útjára, a hetedik forduló után pedig felemás érzésekkel mehetett a csapat pihenni. Sulyok és Borhy kikapott, Juhász döntetlenre végzett, Vanczák viszont újra nyert.

„A két leánysakkozónk az esélyeknek megfelelően szerepel: mindketten 4,5 ponttal az élmezőny végén állnak. Játékuk színvonalával sincs probléma. A fiúknál Marcell a súlyos önbizalomhiányát, amely néha az egész partiban végigkíséri, nem képes megoldani. Hétből 3,5 pontja jóval kevesebb a vártnál. Tamás nehezen indult, de a borzasztóan erős mezőnyben sikerült felzárkóznia a középmezőny elejére”
– összegzett Tompa János.

 

Suvalova az U18-as lányok mezőnyében vezet Forrás: FIDE
Suvalova az U18-as lányok mezőnyében vezet Forrás: FIDE

Szuvalova az U18-as lányok mezőnyének éllovasa • Forrás: FIDE

 

A következő fordulóban a 18. helyen álló Sulyok svájci színekben játszó kínai származású ellenféllel mérkőzik, a jelenleg 17. Juhászra szerb, a 9. Borhyra megint indiai, a 30. Vanczákra pedig az eddig csupán egyetlen vereséget elszenvedő lengyel kihívó vár.

A három korosztályban a fiúknál és a lányoknál egyaránt hat ponttal vezetik a világbajnokságot. A legidősebb fiúknál az iráni Gholami Aryan, U16-ban az amerikai Hans Moke Niemann, a legkisebbeknél az azeri Suleymanli Aydin áll az élen. Az U18-as lányoknál a junior-világranglista tizedik helyezettje, az orosz Polina Szuvalovavezet, U16-ban a kazah Nazerke Nurgali, a legfiatalabb közt a szintén orosz Jekatyerina Naszirova eddig a legjobb.

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik