Röplabda: Mikuláss Koch Marcell két szakágban is páratlan évet zárt

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.01.12. 18:08
Címkék
Az elmúlt év legjobb hazai utánpótláskorú strandröplabdázójának választott Mikuláss Koch Marcell (19) nemcsak a homokon remekelt 2021-ben, ugyanis a teremben néhány hete a felnőttválogatottban is debütálhatott.

A Magyar Röplabda Szövetség január elején kiosztotta az előző év legjobb utánpótláskorú játékosainak járó díjakat a terem- és a strandszakágban is. Homokon– nem meglepő módon– Mikuláss Koch Marcell (19) és Szabó Vilmos (19) párosa kapta az elismerést. A duó a negyedik helyen végzett az izmiri U20-as Európa-bajnokságon, ezzel a magyar strandröplabdázók eddigi legjobb eredményét érték el a kontinenstornák történetében.Mikuláss Koch Marcell (19) és Szabó Vilmos (19) párosa kapta az elismerést. A duó a negyedik helyen végzett az izmiri U20-as Európa-bajnokságon, ezzel a magyar strandröplabdázók eddigi legjobb eredményét érték el a kontinenstornák történetében.

Mikuláss Koch eközben a teremben hasonlóan eredményes évet zárt, amelynek megkoronázásaként decemberben bemutatkozhatott a felnőttválogatottban a románok ellen.

Mikuláss Koch Marcell (balra) és Szabó Vilmos a negyedik lett a tavalyi U20-as Eb-n Forrás: MRSZ
Mikuláss Koch Marcell (balra) és Szabó Vilmos a negyedik lett a tavalyi U20-as Eb-n Forrás: MRSZ

Mikuláss Koch Marcell
(balra) és Szabó Vilmos a negyedik lett a tavalyi U20-as Eb-n Izmirben  •  Forrás: MRSZ

„Mindig jól eső érzés, amikor elismerik a teljesítményemet. A pályán elért eredmények mellett ezek a díjak is megmutatják, hogy kifizetődik az a rengeteg munka, amit beleteszek ebbe a sportágba. Igazán sikeres évet tudhatok magam mögött 2021-ben, hiszen a strandon mindent elértem, amire vágyhattam volna. Az Eb-n előzetesen a legjobb nyolcba kerülést fogalmaztuk meg célként, de még azt is felülmúltuk, és az elődöntőt is kiharcoltuk. Korántsem számítottunk rá, hogy ilyen sokáig menetelhetünk. Csoda volt az egész. Egy álom vált valóra vele”– nyilatkozta Marcell az Utánpótlássportnak.

A hazai porondon sem maradt adós a sikerekkel. Saját korosztályában, az U20-ban megnyerték az ob-t, míg a felnőttek között– Szabó Vilmossal párban– szintén felállhatott a dobogóra.

„A felnőtt ob-n az elődöntőbe jutást tűztük ki, és végül a második helyen zártunk. Óriási élmény volt országos döntőt játszani abban a pazar környezetben, a Lupa-tónál. Az Eb mellett ez a verseny is feledhetetlen emlékként marad meg. Mindent egybevéve abszolút túlteljesítettük az elmúlt év elvárásait.”

Azonban Marcell nemcsak a strandon igazolta tehetségét, hanem a hagyományos teremszakágban is. Az Ausztriában légióskodó fiatal feladó decemberben meghívót kapott a felnőttválogatott összetartására, mi több a román csapat elleni felkészülési mérkőzésen debütálhatott a nevelő apja, Koch Róbert által irányított nemzeti csapatban. Az edző-játékos– és egyben apa-fia– párosaz UVC Holding Graz színeiben szintúgy együtt dolgozik.

Mikuláss Koch Marcell az osztrák klubjában is remek évet zárt Forrás: UVC Holding Graz / MRSZ
Mikuláss Koch Marcell az osztrák klubjában is remek évet zárt Forrás: UVC Holding Graz / MRSZ

Mikuláss Koch Marcell az osztrák klubjában is remek évet zárt  •  Forrás: UVC Holding Graz / MRSZ

„Ez mondhatni a meglepetések éve volt, ugyanis egyáltalán nem számítottam arra, hogy ez már most megtörténhet. Sokkal inkább a távlati céljaim között szerepelt a nagyválogatott, de nagyon örülök, hogy már most bemutatkozhattam. Csak rövid időt töltöttünk el együtt, de remek csapattársakat és edzői stábot ismerhettem meg. Kicsit izgultam a debütálás előtt, mert magyar közönség előtt korábban még nem játszhattam teremben, viszont ezen a kezdeti drukkon szerencsére gyorsan túltettem magam, és igyekeztem csak a meccsre koncentrálni, a csapat hasznára lenni és kiélvezni a pillanatot. Összességében nem is zárhattam volna jobban ezt a fantasztikus évet.”

A klubjával tavaly U20-as és felnőtt osztrák bajnoki címet szerzett.

„A következő lépcsőfok az lenne, hogy stabil kerettaggá váljak a felnőttválogatottban. Ezért dolgozom napról napra Grazban is. Bízom benne, hogy tavasszal ismét meghívót kaphatok, így akár az Ezüst Európa-ligában is szóhoz juthatok, ami óriási motiváció, hiszena legvégén itthon rendezik majd a négyes döntőt.”

További korosztályos hírekRÖPLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik