H. B. utanpotlassport.hu 2022.01.13 18:43 Frissítve: 2022.01.18 20:34

Röpi: felemás magyar mérleg az utánpótlás MEVZA-tornákon

December végén a junior-, január elején az ifjúsági fiú és leány röplabda-válogatottak szerepeltek MEVZA-tornákon, ráadásul a fiatalabb korosztálynak az Európa-bajnoki selejtezők első fordulóját is jelentette a viadal. A szövetség utánpótlásért felelős szakmai igazgatója, Szabados István értékelt honlapunknak.

Sűrű heteken vannak túl az utánpótlás röplabda-válogatottak, ugyanis az ifjúsági és juniorkorosztályban is MEVZA-tornákat rendeztek az elmúlt hetekben. Az ifi lányok zártak a legjobban – Kőnig Gábor csapata bronzéremmel térhetett haza Zadarból, minek köszönhetően továbbjutottak az Európa-bajnoki selejtezők második, tavaszi fordulójába. A szövetség utánpótlásért felelős szakmai igazgatóját, Szabados Istvánt kérdeztük a látottakról.

„Az U17-es lányok folytatták a remek szériát a nyári Európa-bajnokság után (szerk: a részben hazai rendezésű Eb-n hetedik helyen végzett a magyar alakulat). Egyértelműen arra számítottunk tőlük, hogy továbbjutnak a következő körbe, amelyet a bronzéremmel szépen abszolváltak – ez mindenképpen pozitívum. Bár kívülről nem látszott, de sok bizonytalanság tarkította a felkészülést, hiszen a járványhelyzet miatt az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogyan áll össze pontosan a keret, sajnos többen is pozitív covid-tesztet produkáltak, és kiestek végül. Ennek fényében még inkább értékelni kell ezt a harmadik helyet" – fogalmazott Szabados az Utánpótlássportnak.

Az U17-es leányválogatott harmadik lett a zadari MEVZA-tornán, ezzel továbbjutott az Eb-selejtezők második körébe Forrás: MRSZ

Az U17-es leányválogatott harmadik lett a zadari MEVZA-tornán, ezzel továbbjutott az Eb-selejtezők második körébe  •  Forrás: MRSZ

Eközben az ifjúsági fiúválogatott a hetedik helyen végzett Szlovéniában, és az első körben búcsúzott az Eb-selejtezősorozatban.

„Az U18-as fiúválogatottban nyáron edzőváltás történt, és Tomanóczy Tibor után most már Jókay Zoltán irányítja a csapatot. Jókay rutinos szakember, aki korábban magyar bajnoki címet szerzet a fiúkkal és a lányokkal egyaránt, dolgozott a női felnőttválogatott szövetségi kapitányaként, valamint az utánpótlás-válogatottak mellett is megfordult. Ezáltal jól ismeri a hazai mezőnyt, és senkinek nem kell bemutatni őt – fogalmazott a szakmai igazgató. – Sajnos ezúttal Jókay Zoltán sem tudott csodát tenni az együttessel, elmaradtak a fiúk a minimális elvárástól, vagyis a továbbjutástól, és a ciprusiak elleni, hetedik helyért játszott meccsen is csupán minimális különbséggel győzött a csapat. Nyilvánvalóan, el kell gondolkodnunk, hogy milyenek okok vezettek ide, hogyan javíthatjuk a jövőben az utánpótlásképzésünk minőségét. Amikor az új sportági stratégia megalkotásán dolgoztunk a szövetségben, ez is a fókuszban szerepelt. Bízunk benne, idővel beérik a gyümölcse a munkának." 

A juniorok december végén szintén Szlovéniában szerepeltek, mindkét válogatott – győztes meccs nélkül – a negyedik helyen zárt.

„Sajnos az idősebbek között sem termett túl sok babér a mieinknek, ugyanakkor sem a fiúk, sem a lányok nem a legjobb összeállításban utaztak ki Mariborba, illetve náluk nem nem volt tétje a tornáknak. A lányoknál négy-öt meghatározó játékosunk is hiányzott, akik közül – előreláthatóan – az áprilisi Eb-selejtezőn sem lehet ott majd mindenki. Összességében ebben a korosztályban mindkét szakágban bravúrra lenne szükség a tavaszi selejtezőkön a továbbjutáshoz, és bár az esélyek nem mellettünk szólnak, biztos vagyok benne, a játékosaink mindent megtesznek azért, hogy rácáfoljanak azokra."

Az U20-as férfiválogatottból már többen (Kecskeméti Bálint és Fenyvesi Barnabás) is meghívót kaptak – a Koch Róbert szövetségi kapitány irányította – felnőttek legutóbbi összetartására.

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.