Röpi: felemás magyar mérleg az utánpótlás MEVZA-tornákon

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.01.13. 18:43
Címkék
December végén a junior-, január elején az ifjúsági fiú és leány röplabda-válogatottak szerepeltek MEVZA-tornákon, ráadásul a fiatalabb korosztálynak az Európa-bajnoki selejtezők első fordulóját is jelentette a viadal. A szövetség utánpótlásért felelős szakmai igazgatója, Szabados István értékelt honlapunknak.

Sűrű heteken vannak túl az utánpótlás röplabda-válogatottak, ugyanis az ifjúsági és juniorkorosztályban is MEVZA-tornákat rendeztek az elmúlt hetekben. Az ifi lányok zártak a legjobban– Kőnig Gábor csapata bronzéremmel térhetett haza Zadarból, minek köszönhetően továbbjutottak az Európa-bajnoki selejtezők második, tavaszi fordulójába. A szövetség utánpótlásért felelős szakmai igazgatóját, Szabados Istvánt kérdeztük a látottakról.Kőnig Gábor csapata bronzéremmel térhetett haza Zadarból, minek köszönhetően továbbjutottak az Európa-bajnoki selejtezők második, tavaszi fordulójába. A szövetség utánpótlásért felelős szakmai igazgatóját, Szabados Istvánt kérdeztük a látottakról.

„Az U17-es lányok folytatták a remek szériát a nyári Európa-bajnokságután(szerk: a részben hazai rendezésű Eb-n hetedik helyen végzett a magyar alakulat). Egyértelműen arra számítottunk tőlük, hogy továbbjutnak a következő körbe, amelyet a bronzéremmel szépen abszolváltak– ez mindenképpen pozitívum. Bár kívülről nem látszott, de sok bizonytalanság tarkította a felkészülést, hiszen a járványhelyzet miatt az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogyan áll össze pontosan a keret, sajnos többen is pozitív covid-tesztet produkáltak, és kiestek végül. Ennek fényében még inkább értékelni kell ezt a harmadik helyet"– fogalmazott Szabados az Utánpótlássportnak.

Az U17-es leányválogatott harmadik lett a zadari MEVZA-tornán, ezzel továbbjutott az Eb-selejtezők második körébe Forrás: MRSZ
Az U17-es leányválogatott harmadik lett a zadari MEVZA-tornán, ezzel továbbjutott az Eb-selejtezők második körébe Forrás: MRSZ

Az U17-es leányválogatott harmadik lett a zadari MEVZA-tornán, ezzel továbbjutott az Eb-selejtezők második körébe  •  Forrás: MRSZ

Eközben az ifjúsági fiúválogatott a hetedik helyen végzett Szlovéniában, és az első körben búcsúzott az Eb-selejtezősorozatban.

„Az U18-as fiúválogatottban nyáron edzőváltás történt, és Tomanóczy Tibor után most már Jókay Zoltán irányítja a csapatot. Jókay rutinos szakember, aki korábban magyar bajnoki címet szerzet a fiúkkal és a lányokkal egyaránt, dolgozott a női felnőttválogatott szövetségi kapitányaként, valamint az utánpótlás-válogatottak mellett is megfordult. Ezáltal jól ismeri a hazai mezőnyt, és senkinek nem kell bemutatni őt– fogalmazott a szakmai igazgató. – Sajnos ezúttal Jókay Zoltán sem tudott csodát tenni az együttessel, elmaradtak a fiúk a minimális elvárástól, vagyis a továbbjutástól, és a ciprusiak elleni, hetedik helyért játszott meccsen is csupán minimális különbséggel győzött a csapat. Nyilvánvalóan, el kell gondolkodnunk, hogy milyenek okok vezettek ide, hogyan javíthatjuk a jövőben az utánpótlásképzésünk minőségét. Amikor az új sportági stratégia megalkotásán dolgoztunk a szövetségben, ez is a fókuszban szerepelt. Bízunk benne, idővel beérik a gyümölcse a munkának."

A juniorok december végén szintén Szlovéniában szerepeltek, mindkét válogatott– győztes meccs nélkül– a negyedik helyen zárt.

„Sajnos az idősebbek között sem termett túl sok babér a mieinknek, ugyanakkor sem a fiúk, sem a lányok nem a legjobb összeállításban utaztak ki Mariborba, illetve náluknem nem volt tétje a tornáknak. A lányoknál négy-öt meghatározó játékosunk is hiányzott, akik közül– előreláthatóan –az áprilisi Eb-selejtezőn sem lehet ott majd mindenki. Összességében ebben a korosztályban mindkét szakágban bravúrra lenne szükséga tavaszi selejtezőkön a továbbjutáshoz, és bár az esélyek nem mellettünk szólnak, biztos vagyok benne, a játékosaink mindent megtesznek azért, hogy rácáfoljanak azokra."

Az U20-as férfiválogatottból már többen (Kecskeméti Bálint és Fenyvesi Barnabás) is meghívót kaptak – aKoch Róbert szövetségi kapitány irányította– felnőttek legutóbbi összetartására.

További korosztályos hírekRÖPLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik