Ökölvívás: remek hangulatú meccsekkel zárult az utánpótlás Magyar Kupa

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.05.22. 11:46
Címkék
Szombaton remek hangulatú finálékat követően véget ért Csepelen az utánpótlás ökölvívók négynapos Magyar-kupája, amelyen összesen ötvennyolc kategóriában hirdettek győztest.

A magyar utánpótláskorú ökölvívók egyik legfontosabb hazai versenyét rendezte meg a Magyar Ökölvívó Szakszövetség és a Csepeli Szabadidő SE a budapesti Laurencz László Sportcsarnokban május 18-21. között. A hangulattal és a létszámmal is elégedettek lehettek a szervezők, hiszen a versenyrendszerben debütáló U12-es, a serdülő- és a juniormezőnyben 67 egyesület közel 300 fiatalja húzott kesztyűt, és mutatta meg a tudását.debütáló U12-es, a serdülő- és a juniormezőnyben 67 egyesület közel 300 fiatalja húzott kesztyűt, és mutatta meg a tudását.

„Nyugodtan mondhatom, hogy az év legfontosabb hazai utánpótlásversenye a Magyar-kupa az ökölvívók számára, hiszen olyan eseményről van szó, amely mindig komoly mezőnnyel, rengetegindulóval zajlik – mondja az ökölvívóberkekben óriási tiszteletnek örvendő, edzőként immár több mint 50 éve dolgozó Svasznek Jenő, aki jelenleg a Kőbánya SC bokszolóit tanítja. – Az idei kiírásra ez kimondottan igaz, talán a korábbiakhoz képest is többen érkeztek, hogy összemérjék az erejüket. Emellett úgy látom, hogy az általános képzettség terén is előrelépés történt, aminek nagyon örülök, de a technikai tudás még mindig hagy kívánnivalót maga után. Sokan indulatból mennek neki az ellenfelüknek, amivel az edzőknek foglalkozni kell.”

Népes mezőny gyűlt össze a csepeli utánpótlás Magyar-kupán Forrás: Magyar Ökölvívó Szakszövetség
Népes mezőny gyűlt össze a csepeli utánpótlás Magyar-kupán Forrás: Magyar Ökölvívó Szakszövetség

Népes mezőny gyűlt össze a csepeli utánpótlás Magyar-kupán  •  Forrás: Magyar Ökölvívó Szakszövetség

A serdülők mezőnyében 127-en léptek a szorítóba, ami szép számnak nevezhető, tekintve, hogy a korosztály kifejezetten nehéz időszakon van túl.

„A koronavírus-járvány rendkívül megviselte a serdülőkorú ökölvívókat, a kevés versenylehetőség létszám és minőség tekintetében is meglátszódik a jelenlegi állapoton. Sajnos nincsenek sokan, akik elérik a nemzetközi szintet, de remélem, hogy a többiek zárkózni fognak a következő időszakban, illetve a kisebbek is minél hamarabb felveszik a tempót, hogy a következő korosztályokban sikeresek tudjanak lenni” – magyarázza Dorkó Péter, aki az egri ökölvívók mellett a magyar serdülőválogatottat is irányítja.

A legnépesebb kategória Csepelen a junioroké volt, 132 fiatallal. A juniorválogatott szövetségi edzője és a KSI szakosztályvezetője, Törteli Ferenc érthető okokból külön kiemelte a korosztály teljesítményét.

„Az év elején a juniorcsapattal azt a célt tűztük ki, hogy minél több versenyen induljunk el, gyűjtsenek soktapasztalatot a fiatalok. Az utánpótlás Magyar-kupa esetükben válogatóversenynek minősül, amit több nemzetközi megméretés követ. A legfőbb esemény a szeptemberi Európa-bajnokság lesz, amelynek Olaszország fog otthont adni. Csepelen a válogatott tagjai közül a legtöbben jól szerepeltek, ám meglepetésre volt olyan kategória, amelyben egyik kiemelt bokszoló sem tudott döntőbe jutni.”

Az esemény legeredményesebb klubja összetettben a házigazda Csepeli Szabadidő SE - Halker Király Team lett, amely egyúttal a legtöbb versenyzőt is indította. A második helyet a Felcsúti Ökölvívó Sportklub, a harmadikat a KSI szerezte meg. A döntők részletes eredményei ITT érhetők el.

Mit gondolnak a szakemberek az U12-es korosztály versenyeztetéséről?
Az eseményen az általunk megkérdezett ökölvívóedzők közül nem mindenki értett egyet az U12-esek kategóriájának bevezetésével.
Törteli Ferenc (a KSI ökölvívó szakosztályának vezetője): „Kifejezetten jó kezdeményezésnek tartom a fiatalítást, sok ügyes kisgyerek van az említett kategóriában is. Korábban a 13 évesnél fiatalabb bokszolók nem vehetettek részt versenyeken, így sokan sportágat váltottak, ami érzékenyen érintette az utánpótlást.
Dorkó Péter (az Egri Városi Sportiskola ökölvívó szakosztályának vezetőedzője): „Nagyon örülök neki, hogy bekerültek a kicsik a versenyrendszerbe, fontos lépésnek tartom a sportág szempontjából. A kluboknak azonban innentől kezdve több figyelmet kell fordítani a korosztályra, hiszen látszódott a Magyar-kupán, hogy kevesen vannak. Főleg a lányok között, hiszen mindössze ketten mérlegeltek be az U12-esek közé.”
Svasznek Jenő (a Kőbánya SC ökölvívóedzője): „Nem nagyon értek egyet a fiatalabb gyerekek bevonásával,ilyen korban a sportolók még nem alkalmasak arra, hogy technikailag felkészüljenek egy ilyen eseményre, és versenyszerűen bokszoljanak – mindegy, hogy egy- vagy másfél perces menetekről beszélünk. Úgy gondolom, a lemorzsolódás esetében sokkal nagyobb probléma, hogy hatalmas tudásbéli különbségeket is láthatunk egyes mérkőzéseken, amikor az egyik fél nincsen megfelelően felkészítve. Oda kell figyelni az edzőknek a fiatalok menedzselésére, mert a sikerélmény hiánya is lehet annyira demotiváló, hogy abbahagyják az ökölvívást.”

További korosztályos hírekÖKÖLVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik