utanpotlassport.hu 2019.02.12 16:38 Frissítve: 2019.02.17 09:02

Légiósok: Schön és Szerető sem mondott le a külföldi karrierről, de...

A Budapest Honvéd-MFA neveltjei, az U19-es válogatott alapemberei. Neves nyugat-európai akadémián nevelkedtek, mígnem most hazaszerződtek, és a felnőttek között bizonyítanának. Tapasztalatokról, tervekről és a közelgő Európa-bajnoki elitkörről kérdeztük Schön Szabolcsot és Szerető Krisztofert.

Leiner Soma - utanpotlassport.huRengeteg a közös pont Schön Szabolcs és Szerető Krisztofer pályafutásában, kezdve onnan, hogy mindketten szélsők, és mindketten a Honvéd akadémiáján nevelkedtek. A fejlődésük érdekében Nyugat-Európába szerződtek – Schön a holland Ajaxba, míg Szerető az angol Stoke City akadémiájára. Párhuzamos a folytatás is: mindketten késznek érezték magukat, hogy a felnőttek között játsszanak hétről-hétre, így előbbi az MTK Budapest, míg utóbbi a Ferencváros együttesébe tért haza. Az U19-es válogatott támadóit elsősorban az elmúlt évek tapasztalatairól, illetve a közeljövő terveiről faggattuk, de a márciusi Eb-elitkör is terítéken volt.

Schön Szabolcs az MTK Budapest együtteséhez tért haza Forrás: mtkbudapest.hu

Schön Szabolcs az MTK Budapest együtteséhez tért haza  •  Forrás: mtkbudapest.hu

Mindketten megálltátok a helyeteket a nyugat-európai utánpótlásban, mégis hazaszerződtetek. Végtére is, miért döntöttetek így?

Schön Szabolcs: Célul tűztem ki az elkövetkező időszakra, hogy felnőttek között futballozzak. Hollandiában ennek nem volt egyelőre realitása, túl fiatal vagyok, az első csapatban pedig óriási a konkurencia. Ezért is tartom jó döntésnek, hogy az MTK-ba szerződtem, hiszen itt az arra érdemes fiatalok megkapják a bizalmat az NB I-ben.

Szerető Krisztofer: Miután a Stoke felnőttcsapata kiesett, rengeteg új játékos érkezett a klubba, ők sokszor lejátszottak az U23-as csapatba is, így nekünk, fiataloknak nemigen jutott lehetőség. Mondhatjuk azt is, hogy türelmetlen voltam, de úgy érzem, kész vagyok arra, hogy felnőttek között futballozzak. Adódtak lehetőségek a külföldi folytatásra is, kerestek Olaszországból, illetve a Legiától, ám a tanulmányaim és a családom miatt a Ferencváros mellett döntöttem.

Milyennek értékelitek a külföldön eltöltött időszakot?

S. Sz.: Sokat köszönhetek az Ajax akadémiájának, szinte minden téren nagyot ugrottam előre: gondolkodásban és játékban is felgyorsultam, sokat fejlődött a gyengébb lábam, és az első érintéseim is pontosabbak lettek. A Honvéd utánpótlásához képest más szintet képvisel az Ajax akadémiája, még akkor is, ha a kispesti bázis az egyik legjobb Magyarországon.

Sz. K.: Úgy érzem, párhuzamosan fejlődött a személyiségem és a játékom – az utóbbi másfél évben egyedül éltem, megkomolyodtam, és játékban is előreléptem. A körülményeket és az edzések tempóját nem lehet összehasonlítani azzal, amilyet itthon tapasztaltam, már az utánpótlás-korosztályban jelentős a különbség. Elképesztő a hajtás, a tréningeken is óriási az iram.

Először vagytok tagjai felnőttcsapat keretének – milyenek az első tapasztalatok?

S. Sz.: Teljesen más érzés felnőttek között készülni, edzeni, ugyanakkor nagyon segítőkész a csapat, így nincsenek beilleszkedési gondjaim. Különösen hálás vagyok a csapatkapitány Kanta Józsefnek, aki rengeteget segített ez első néhány napban. Igyekszem felvenni az edzések tempóját, az Ajax U19-es együttesének edzéseihez képest az MTK tréningjei sokkal intenzívebbek.

Sz. K.: Pozitívan értékelem a törökországi felkészülést, hiszen megismertem a játékosokat és az edzőt, ráadásul rajtam kívül több fiatal játékos van még a csapatban. Hamar kiderült, hogy a felnőttfutballban keményen megkövetelik az utasítások betartását, ha pedig hibázol, nem azt mondják, hogy „majd legközelebb”, hanem „jön helyetted más” a csapatba. Nem egyszerű a helyzetünk, harmincegyen vagyunk a keretben, ráadásul a Ferencváros a harmadik csillagra, azaz a harmincadik bajnoki címre hajt. Ugyanakkor bízom benne, hogy megkapjuk a lehetőséget, hiszen mi, fiatalok jelentjük a magyar futball jövőjét.

Szerető Krisztofer (balra) az Angliában eltöltött időszakot követően a Ferencvárosban bizonyítana Forrás: Stoke City

Szerető Krisztofer (balra) az Angliában eltöltött időszakot követően a Ferencvárosban bizonyítana  •  Forrás: Stoke City

Egyikőtök sem tett még le a külföldi karrierről, ugyanakkor először az NB I-ben várnak rátok feladatok. Melyek a következő időszak legfőbb célkitűzései?

S. Sz.: Nagyon szeretnék először itthon bizonyítani; igyekszem megmutatni, hogy sokat tanultam Hollandiában, s ezt a tudást az NB I-ben is képes vagyok kamatoztatni. A következő fél évben az lesz a legfontosabb, hogy minél több játéklehetőséget harcoljak ki magamnak az MTK-ban.

Sz. K.: Tavasszal szeretném beverekedni magam a keretbe, és remélem, hogy a következő szezonban akár már kezdőjátékosként számolnak velem. Egyelőre ez a legfontosabb, természetesen szeretnék még külföldön játszani, ahhoz azonban először itthon kell jól teljesítenem.

Nehéz feladat előtt álltok az U19-es válogatottal, hiszen a németek mellett a horvátok és a norvégok ellen szerepeltek az elitkörben. Reális célkitűzés az Európa-bajnoki szereplés kivívása?

S. Sz.: Nagyon várom már a mérkőzéseket, azt gondolom, hogy a horvátok és a norvégok ellen jó esélyekkel indulunk, és képesek vagyunk győzni, ha mindenki a maximumot tudja hozni. A németek ellen pokoli nehéz találkozóra számítok, az ellenfeleink közül őket tartom a legerősebb csapatnak. Kulcskérdés lesz, mire megyünk ellenük, ugyanis ebben a korosztályban már csak a csoportelsők jutnak el az Európa-bajnokságra.

Sz. K.: Pozitívan állok a feladatok elé, erős ellenfelek ellen fogunk jó meccseket játszani. A közelmúltban, illetve az U17-es Európa-bajnokságon is okoztunk már meglepetéseket – a siker kulcsa ezúttal is az lesz, tudunk-e egymásért küzdeni úgy, mint két éve Horvátországban.

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.05.10 19:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kőbányán is elindul az Úszó Nemzet Program: a Turi György mesteredző fémjelezte Kőbánya SC-ben sajátíthatják el a fiatalok a sportág alapjait.

2023.03.31 17:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A svájci Lausanne-ban megtartották a nyári magyar–horvát közös rendezésű U19-es leány röplabda-világbajnokság sorsolását. Kőnig Gábor szövetségi edző vezette csapat rendezőként az A-csoportba került, amelyben Argentínával, Egyiptommal, Kamerunnal, Kínával és Chilével küzd majd a helyezésekért.

2023.03.24 19:41:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Vitális Milán szabadrúgásgóljával 1–0-ra győzött idegenben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a görögök korosztályos legjobbjai ellen vívott felkészülési mérkőzésen.

2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.