Labdarúgás: nagyító alatt az utánpótlás-bajnokságok

Borsos László utanpotlassport.huBorsos László utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.06.07. 09:03
Címkék
Az U19-esek között a Puskás Akadémia, az U17-eseknél a Kisvárda, míg az U16-os és az U15-ös futballbajnokságban a Debrecen lett korosztálya legjobbja.

Véget értek az országos utánpótlás labdarúgó-bajnokságok, összegezhetjük tehát, mi is történt a nemrég lezárult évadban. Az U19-es, az U17-es, valamint az U16-os korosztályban az ősszel tizenkét csapat alkotta a Kiemelt csoport mezőnyét, ahogyan az Alap csoportét is. A versenykiírás alapján mindkét fronton egy teljes kört, azaz tizenegy mérkőzést játszottak az együttesek. A Kiemelt csoport tabellájának első nyolc helyezettje vívta ki a jogot arra, hogy tavasszal az A-csoportban szerepeljen, a 9–12. helyezetteket pedig a B-csoportba sorolták, ahová az Alap csoport első négy helyezettje is bekerült – utóbbi sorozat 5–12. helyezettjei a C-csoportban szerepeltek a tavasszal, és mindegyik pontvadászatban 14 bajnokit játszottak a csapatok. Az őszi teljesítmény nagyban befolyásolta, ki milyen esélyekkel indul, hiszen az akkori helyezésük alapján – csoportonként – meghatározott pontot vittek magukkal a tavaszra.

Ami az U19-es A-csoportot illeti, meglepetésre nem az ősszel legjobban teljesítők egyike ért révbe: a Kiemelt csoport élén záró Ferencváros csupán a második helyre futott be, míg a második helyezett Vasas csak az utolsó előtti, hetedik pozícióban zárt. Az aranyérem sorsa egy fordulóval a végelszámolás előtt eldőlt,

a Puskás Akadémia 2016 után jutott ismét a csúcsra a legidősebbek között, s ezzel kiharcolta a jogot, hogy a következő évadban Magyarországot képviselje a legrangosabb nemzetközi utánpótlás-kupasorozatban, az UEFA Ifjúsági Ligában.

Az A-csoportot veretlenül abszolváló felcsútiak adták a gólkirályt is, a Kisvárdáról szerződtetett Olekszandr Piscsur tizenkettőt szerzett a tavasszal – ő nem csak a góljainak számával, hanem 204 centiméteres magasságával is kiemelkedett a mezőnyből. Érdekesség, hogy az 56 bajnoki összesen 183 gólt szállított, ami mérkőzésre vetítve 3.3-as átlagot jelent.

A nagy öröm oka: a Puskás Akadémia 2016 után ünnepelhetett aranyérmet az U19-esek között Forrád: pfla.hu

Az U17-esek A-csoportja a hazai rendezésű korosztályos Európa-bajnokság miatt már május 6-án véget ért. Ahogyan az idősebbeknél, itt sem a Kiemelt csoportban az élen záró csapat, vagyis a Puskás Akadémia, hanem az ősszel nagyot menetelő Kisvárda lett az aranyérmes. A szabolcsi klub kiegyensúlyozottan teljesített, veretlenül tudta le a tizennégy fordulót, mindössze nyolc gólt kapott, s már az utolsó előtti játéknapon bebiztosította első helyét a tabellán. A gólkirályt a hatodik Paks adta, Palóka Dávid tizenegyszer talált be – csapata góljainak 52 százaléka az ő nevéhez fűződik.

Megjegyzendő, hogy a Kisvárda, a második helyezett Mol Fehérvár FC és a bronzérmes MTK Budapest sem adott játékost a hazai rendezésű Eb-n szereplő U17-es válogatottnak…

Az U16-os A-csoportban a Debrecen lett a befutó, kenterbe verte a mezőnyt, tizennégy meccséből tizenkettőt megnyert, így könnyedén ledolgozta a hárompontos hátrányát az ezüstérmes PAFC-cal szemben, amelyet végül tízzel megelőzött. A három korosztályt figyelembe véve a Loki fiataljai szerezték a legtöbb gólt, 43-szor vették be az ellenfél kapuját, beszédes ugyanakkor, hogy a gárda legeredményesebbje, Lólé Béla csupán hatszor talált be. A gólkirály a negyedik Paksból került ki: Galambos János tizenkétszer ünnepelhetett. 

Tizenkét csapatos lebonyolításban mérettek meg az U15-ös országos Kiemelt bajnokság csapatai, a DVSC ebben a korosztályban is aranyérmes lett. A pontvadászat nagy izgalmakat tartogatott, az utolsó fordulóban ugyanis a Loki a mögötte egy ponttal álló, második helyezett Vasassal csapott össze. A rangadó végül gól nélküli döntetlent hozott, így a Debrecen örülhetett a „bajnoki döntőt” követően. A gólkirály cím is a hajdúságiakhoz került, huszonnéggyel Nyikos Botond volt a csoport legeredményesebbje. 

Az U19-es országos A-csoport tabellája ITT, az U17-esé ITT, az U16-osé ITT, az U15-ös Kiemelt csoporté pedig ITT érhető el.

(Kiemelt képünnkön: az U17-es országos A-csoportot veretlenül megnyerű Várda Labdarúgó Akadémia korosztályos csapata Forrás: kisvardafc.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik