Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2021.01.16 12:00 Frissítve: 2021.01.16 12:05

Labdarúgás: Biben Barnabás meccsről meccsre fejlődne az NB I-ben

Az MTK Budapest korosztályos válogatott középpályása, Biben Barnabás (17) álmában sem gondolta volna, hogy az ősszel tíz mérkőzésen léphet pályára az NB I-ben. Minden bajnokin azért hajtott, hogy a rá következő héten is lehetőséget kapjon.

Ha van magyar klub, amely bátran dobja mély vízbe a fiatalokat az NB I-ben, az az MTK Budapest, csak éppen nem 16 éves korukban… A 2020/21-es évadot a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia U19-esei között kezdő Biben Barnabást persze aligha zavarta a nem szokványos debütálás korábbi klubja, a Puskás Akadémia ellen.

Biben Barnabást (kékben) még most is kirázza a hideg, ha a Ferencváros elleni mérkőzésre gondol Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Biben Barnabást (kékben) még most is kirázza a hideg, ha a Ferencváros elleni mérkőzésre gondol  •  Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Érdekes érzések kavarogtam bennem aznap. Egyfajta extra bizonyítási vágy, hogy megmutassam, az MTK nem ok nélkül adta meg nekem a lehetőséget – kezdi emlékei felidézését az U18-as válogatott középpályás. – Amikor 2019 nyarán távoztam Felcsútról, éppen azért választottam az MTK-t, mert reméltem, hogy ez lesz az a csapat, amelyben valóra válthatom az álmomat. De hogy ilyen fiatalon pályára léphettem az élvonalban, arra nem számítottam. Részben a járványhelyzet is befolyásolta, hogy felkerültem a felnőttekhez, hiszen szeptemberben az U19-es együttesben többen megfertőződtek, ami miatt az edzések is teljesen leálltak. Mivel én egészséges maradtam, szóltak, hogy mehetek az első csapathoz. Már akkor leírhatatlanul boldog voltam, de aztán a szakmai stáb jelezte, a Puskás elleni meccskeretbe is bekerülök. Végül úgy alakult, hogy Kata Mihályt a 36. percben le kellett cserélni, így majdnem egy órát tölthettem a pályán, ami szintén meglepetésként ért. Persze, nagyon hálás vagyok, hogy már az első félidőben be mertek cserélni.”

A 2003. novemberében született reménység azóta minden összecsapást mérföldkőnek él meg a felnőttek között.

„A bajnokságban tíz, a kupában egy mérföldkövet teljesítettem. Nem tudok kiemelni egyet a mérkőzéseim közül, mert mindegyiket ugyanannyira fontosnak tartom, de az biztos, hogy amikor a Fradi ellen kezdőként léphetsz pályára a Groupamában, akkor megbecsülöd, meddig jutottál és igyekszel kiélvezni a pillanatot. Most is kiráz a hideg, ha arra a meccsre gondolok. Igaz, gólt még sajnos nem szereztem – pedig a Paks ellen már elég komoly lehetőségem volt erre –, összességében úgy érzem, sikerült felvenni a felnőttfutball ritmusát. Talán az MTK-s újoncok szerencsések abból a szempontból, hogy az akadémiai alakulatok taktikája, játékstílusa sok szempontból hasonlít az első csapatéra. Főleg ennek köszönhető, hogy U19-ből – ahol egyébként szintén jól kezdtem az évadot, négy meccsen három gólt lőttem – hamar átszoktam a még gyorsabb, fizikailag megterhelőbb focira.”

Az NB I harmadik helyén telelő klub fiatalja lépésről lépésre, kis célokban gondolkodik, ami a közeljövőt illeti.

„Meccsről meccsre szeretnék fejlődni és kiharcolni a helyem a csapatban. A téli szünet előtt jó visszajelzéseket kaptam, ezeket nyilván elraktározom magamnak, de már csak a bajnokság folytatására gondolok. Remélem, a továbbiakban is hasznára lehetek a klubnak. Az évad végére pedig jó lenne olyan húsz NB I-es mérkőzéssel zárni.”

„A belém fektetett bizalom jólesik, minden eddigi összecsapáson olyan pozícióban játszatott Michael Boris, ami fekszik nekem. Univerzális középpályásnak tartom magam. A védekező feladatoknak is örülök, mert kihívásnak fogom fel, de az ellenfél kapuja elé is szeretek beérkezni. Sokat foglalkozom azzal, hogy párharcerős és egyben kombinatív játékossá váljak. Thiago Alcantara játékstílusa inspirál a leginkább. Amennyit fut, amennyi munkát letesz az asztalra a mérkőzéseken, az szerintem példaértékű.”

Ki tudja? Egyszer talán Biben Barnabást is úgy emlegetik majd, mint akire példaképként tekintenek a jövő generációi.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.03.07 14:32:01

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.

2021.03.02 11:00:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A munka látszott, az alaphang megadva: az UTE 20 éves öttusázója, Gulyás Michelle nyerte a Peridot magyar nyílt fedett pályás versenyt.

2021.02.17 17:50:20

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Két korosztályos futballválogatottunk is felkészülési mérkőzést játszott szerdán: az U19-esek ikszeltek Horvátország ellen, az U17-esek vereséget szenvedtek a románoktól.

2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.