Kosárlabda: szombaton kezdődik az U18-as leány Eb Heraklionban

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.08.05. 11:58
Címkék
A magyar válogatott a svédek ellen játssza első mérkőzését a görögországi U18-as leány kosárlabda Európa-bajnokságon.

Völgyi Péter szövetségi edző három héttel ezelőtt még az U17-es leány kosárlabda-válogatottat irányította a debreceni korosztályos világbajnokságon, éscsapatával az előkelőhatodik helyezést szerezte meg hazai közönség előtt. Majd szombattól kezdődőenjövő vasárnapig (augusztus 6-14.) már az egy évvel idősebbeket vezetheti az U18-as Európa-bajnokságon Heraklionban.Völgyi Péter szövetségi edző három héttel ezelőtt még az U17-es leány kosárlabda-válogatottat irányította a debreceni korosztályos világbajnokságon, éscsapatával az előkelőhatodik helyezést szerezte meg hazai közönség előtt. Majd szombattól kezdődőenjövő vasárnapig (augusztus 6-14.) már az egy évvel idősebbeket vezetheti az U18-as Európa-bajnokságon Heraklionban.

Aho Tyra a debreceni U17-es vb után a heraklioni U18-as Eb-n is helyet kapott a magyar válogatottban Forrás: FIBA.Basketball
Aho Tyra a debreceni U17-es vb után a heraklioni U18-as Eb-n is helyet kapott a magyar válogatottban Forrás: FIBA.Basketball

Aho Tyra a debreceni U17-es vb után a heraklioni U18-as Eb-n is helyet kapott a magyar válogatottban  •  Forrás: FIBA.Basketball

„Debrecenben már az U17-es világbajnokság alatt elkezdődött az U18-asok felkészülése Tullner Krisztián és Vajda Anna vezetésével– nyilatkoztaVölgyia wbasket.hu-nak.– A mérkőzések mellett Iványi Dalmával, ritkán, de mi is rá tudtunk nézni a munkára. Az alapelvek így már adottak voltak erre a tíz napra. Az elmúlt két hétben pedig áttettük a székhelyünket Székesfehérvárra, ahol lejátszottunk két felkészülési mérkőzést a törökök ellen.Az első mérkőzés döntetlen lett, a hosszabbításban sem változott a helyzet. Másnap sokkal koncentráltabb, jobb védekezést tudtunk produkálni. Fontos, hogy egy nap alatt sikerült rendezni a fejeket, kitől mit várunk és magabiztosan győztük le az ellenfelünket. Hasznos volt ez a két meccs.Sajnos visszatérő probléma, hogy rengeteg támadólepattanót szedtek a törökök. Kicsit erősebb, agresszívabb szerkezettel tudtak pályára lépni. Magasabbak ugyan nem voltak, de mégis ez okozta a legnagyobb problémát."

Az U18-as válogatott névsorában több „visszatérő" játékos is lesz a fiatalabbak debreceni vb-jéről.

„Öt játékost hívtam meg a világbajnokságon szereplő keretből. Közülük Aho Tyra, Dobó Lilla és Strausz Edina tud edzeni velünk, ők pihenő után csatlakoztak. Toman Petra az utolsó világbajnoki mérkőzésen térdsérülést szenvedett. Bízom benne, hogy nincs nagy probléma, de a következő négy hetét a rehabilitáció fogja kitölteni. Kastl Dóra térde szintén megmozdult, az MRI-eredmény alapjánaz egészségügyi stáb azt javasolta, hogy hagyja ki a tornát. Összességében, tehát hárman csatlakoztak be, és így tizenöten dolgoztunk az elmúlt két hétben.A hét végén az utolsó mérkőzést követően kihirdettem az utazó keretet. A héten erre a három napra, ami az utazás előtt maradt, már csak az a tizenkét játékos tér vissza Székesfehérvárra, aki Krétára utazik. Orbán Alexandra, Bodnár Virág és Németh Lili bár keményen dolgoztak, nem utaznak velünk."

A MAGYAR VÁLOGATOTT UTAZÓ KERETE:
Ács Luca, Aho Tyra, Dobó Lilla, Gyöngyösi Janka, Holcz Rebeka, Katona Boglárka, Laczkó Sára, Milkovics Réka, Pfeiffer Virág, Oláh Fruzsina, Strausz Edina, Van Rijs Dóra.

Völgyi Péter Forrás: FIBA.Basketball
Völgyi Péter Forrás: FIBA.Basketball

Völgyi Péter  •  Forrás: FIBA.Basketball

„Nem tudjuk pontosan, hogy az ellenfeleink milyen játékerőt képviselnek, a feltérképezésük folyamatban van– mondta a trénernéhány nappal ezelőtt a szakportálnak.– A finn és a litván együttesben is akad kiemelkedő játékos, szóval nagyon nehéz csoportmérkőzésekre számítok. A keresztágunkon ott vannak a franciák. El akarjuk kerülni, hogy velük játsszunk a nyolcaddöntőben.Harcias kemény védekezést várunk el, mivel alacsony szerkezetű a keret, Strausz Edina az egyetlen valóban ötös poszton bevethető, a klubjában is ott játszó játékos. Többen lesznek, akik négyes poszton fognak szerepelni, de tudnak kreatívan mezőnyt poszton is játszani. Erre szeretnénk kihegyezni a támadójátékunkat."

(A teljes interjú ITT elolvasható.)

Az elmúlt két esztendőben a járványhelyzet miatt nem rendezték meg a korosztályos Európa-bajnokságokat, így az U18-asok kontinensviadalát sem. A korcsoport legutóbbi, 2019-es Eb-jén– a szintén Völgyi Péter vezette– magyar csapat a döntőig jutott Szarajevóban, majd ott kikapott az olaszoktól, így végül nagyszerű teljesítménnyel ezüstérmet nyertek akkor a mieink.

A torna lebonyolítás szerint az Eb négy darab négyfős csoportjából valamennyi csapat folytathatja majd aküzdelmeket a nyolcaddöntőben, így a csoportkörnek mindössze rangsoroló szerepe van a kieséses szakasz előtt.

U18-AS LEÁNY EURÓPA-BAJNOKSÁG, HERAKLION (GÖRÖGORSZÁG)
A magyar válogatott csoportmérkőzései:
Augusztus 6., szombat
15:45 Magyarország–Svédország
Augusztus 7., vasárnap
15:45 Magyarország–Finnország
Augusztus 8., hétfő
15:45 Magyarország–Litvánia

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik