Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2021.01.18 17:36 Frissítve: 2021.01.18 17:40

Kosárlabda: Mányoky Réka jól halad, de még nem ért véget a fejlődése

„Biztató az, ahogyan fejlődött az elmúlt öt évben. Rá különösen igaz a fokozatosság elve, lépcsőzetesen haladt felfelé addig, hogy már-már stabil játékossá vált az élvonalban” − vélekedik a Ludovika-FCSM Csata vezetőedzője, Tursics Krisztán a 19 éves kosárlabdázójáról, Mányoky Rékáról.

Szinte hihetetlenül sok, összesen 115 utánpótláskorú kosárlabdázó lépett pályára a jelenleg is zajló férfi és női felnőttélvonalbeli bajnokság első felében. Közülük a leghatékonyabb a Ludovika-FCSM Csata reménysége, Mányoky Réka volt, aki 14 mérkőzésen 16.6-os hatékonysági mutatót ért el. Viszonyításképp: a fiatalnak ugyanez a mutatója a legutóbb véget ért NB I/A csoportos kiírásban 5.5 volt.

Mányoky Réka remekel az első osztályban Forrás: hunbasket

Mányoky Réka remekel az első osztályban  •  Forrás: hunbasket

„Fel kellett vennem az élvonal ritmusát, amelyben a jelenlegi a harmadik szezonom. Az első évben nem tudtam sokat hozzátenni a csapat játékához, a második idényben viszont már kezdtem jól érezni magam a pályán. Ezúttal már érzem azt a fajta bizalmat, amelyből erőt meríthetek, és ez a teljesítményemre is jó hatással van. Persze tudom, bőven van még hová fejlődnöm, de szerencsére immár úgy vélem, megérte az eddig befektetett kőkemény munka, és meg tudom mutatni, hogy mi is van bennem valójában” − nyilatkozik Mányoky Réka.

A 19 éves reménység Székesfehérváron, a Fejér Kosár SE-ben kezdett megismerkedni a sportág alapjaival. Még gyerekként átigazolt a szintén székesfehérvári Dávid Kornél Kosárlabda Akadémiába, amelyből 2015-ben az ország egyik legkiválóbb nevelőműhelyébe, a budapesti Csata DSE-be vezetett az útja.

„Fehérváron nyilván nem olyan magas szinten játszottak a csapattársaim, mint a Csatában. Maximalista vagyok, és ez már a pályafutásom elején is látszott rajtam; mindig próbáltam kitűnni a többiek közül, a legjobb akarok lenni. Nagyon éles váltás volt, amikor Budapestre költöztem. Az első évben naponta ingáztam a főváros és Székesfehérvár között. Időbe telt, amíg megszoktam a Csata légkörét, ám ebben rengeteget segítettek a társaim, akik mindig mellettem álltak.”

„Már eleinte láttam, hogy nagy potenciál rejlik benne − veszi át a szót a Ludovika-FCSM Csata vezetőedzője, Tursics Krisztián, aki az utánpótlás-bajnokságokban is sok éven át terelgette Réka útját. − Tudtuk, hogy hármas és négyes poszton egyaránt bevethető lesz, és ez idehaza ritkának mondható. Biztató az, ahogyan fejlődött az elmúlt öt évben, rá különösen igaz a fokozatosság elve, lépcsőzetesen haladt felfelé addig, hogy már-már stabil játékossá vált az élvonalban. Jól teljesít, nagyon pozitív az, amit látok tőle, mindazonáltal abban is biztos vagyok, hogy nem ért véget a fejlődése, bőven haladhat még felfelé, nem szabad leragadnia annál a szintnél, amelyiknél most tart.”

Réka időközben a korosztályos válogatottakkal is megsüvegelendő eredményeket ért el: U18-as Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmesnek, U17-es világbajnoki negyedik helyezettnek, U16-os Eb-másodiknak egyaránt mondhatja magát, emellett büszke lehet a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon nyert ezüstérmére is. Tavaly Sopron adhatott volna otthont az U20-as kontinenstornának, amelyen Mányoky egyaránt érdekelt lehetett volna. Csakhogy a koronavírus-járvány miatt a nemzetközi szövetség törölte az eseményt. Ha minden jól megy, az idén pótolhatják a viadalt a Novomatic Arénában.

„Remek csapat a miénk, évek óta együtt játszunk nyaranta. Mondhatni, már megszoktuk és érezzük egymást. Arról nem is beszélve, hogy a szakmai stáb is kiváló, rengeteget segítenek nekünk. Nagyon bízom abban, hogy a legjobb négy közé juthatunk az Eb-n, de az igazat megvallva, titkon abban reménykedem, hogy megszerezhetjük az aranyérmet. Tudom, ez nagy álomnak tűnhet, szerintem azonban mindegyikünk erre vágyik leginkább, hiszen három elveszített döntő után ezzel feltehetnénk a pontot az i-re.”

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.02.17 17:50:20

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Két korosztályos futballválogatottunk is felkészülési mérkőzést játszott szerdán: az U19-esek ikszeltek Horvátország ellen, az U17-esek vereséget szenvedtek a románoktól.

2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.