Hornyák Balázs utanpotlassport.hu 2021.03.03 10:55 Frissítve: 2021.03.08 15:50

Kosárlabda: Kéita Aya már a felnőtteknél is megállja a helyét

Az UNI Győr 18 éves kosárlabdázója, Kéita Aya 2020 nyarától a klub élvonalbeli felnőttcsapatát erősíti. A korosztályos válogatottal Európa-bajnoki ezüstérmes Kéita a mostani szezonban minden bajnoki mérkőzésen pályára léphetett, sőt az Európa-kupában is bemutatkozhatott. A fiatal reménység fejlődése töretlen, rövidesen akár a válogatott meghatározó játékosává is válhat.

Tavaly nyáron a korábbi legendás irányító, Iványi Dalma érkezett az UNI Győr női kosárlabdacsapatának vezetőedzői posztjára. Ezzel egy időben a Rába-parti klub fiatalításba is kezdett: hét utánpótláskorú játékossal vágtak neki az évadnak, köztük a kiemelkedő tehetségként számontartott Kéita Ayával. A győri akadémista számára persze mélyvíz volt az NB I, de úgy érzi, tudott élni a megkapott lehetőséggel.

Kéita Aya az összes felnőttbajnoki meccsen pályára lépett a mostani évadban Fotó: Vig Norbert/Győr Plusz Média

Kéita Aya az összes felnőttbajnoki meccsen pályára lépett a mostani évadban  •  Fotó: Vig Norbert/Győr Plusz Média

„Hatalmas ugrás volt a pályafutásomban, hogy lehetőséghez jutottam a felnőttek között. Az utánpótlás-bajnokságokhoz, vagy az NBI/B-hez képest nagyon más szint az első osztály. Sebességben, fizikailag és taktikailag egyaránt jóval magasabb a nívó. De Dalma bízik bennem, és, azt hiszem, eddig nem is okoztam csalódást. Az sem mellékes, hogy nekem irányítóként is rendkívül hasznos tanácsokkal tud szolgálni” – összegzi eddigi tapasztalatait a mali édesapától származó korosztályos válogatott kosaras.

Aya 2019-ben, mindössze 16 évesen már pályára léphetett egy alkalommal a felnőtt NB I-ben, ám akkor még – természetesen – nem jutott rendszeres játéklehetőséghez. A jelenlegi bajnokságban azonban mind a húsz találkozón szerepelt. Ezt összesen öt 20 év alatti játékos mondhatja el magáról a női mezőnyben. Aya első felnőttévében mérkőzésenként 11,5 percet játszik, 2,5 pontot átlagol, a mezőnymutatója pedig 35 százalékos. Eközben januárban a nemzetközi porondon, az Európa-kupában is bemutatkozhatott.

Mesteréhez, Iványihoz hasonlóan Kéita is irányító poszton játszik, így jobb mentort nem is kaphatott volna a győri reménység.

„Dalma nagyon jól bánik a fiatalokkal. Korábban utánpótlásedzőként dolgozott Pécsett, szóval érti a fiatalok nyelvét. Mindig nyíltan kommunikál velünk, rengeteget segít, biztat minket. Nagyon sokat tanulunk tőle” – mutatja be trénerét Aya, aki pontosan tudja, hogy a közeli jövőben miben kell mindenképpen előrelépnie.

„Védekezésben sokat kell javulnom, már csak azért is, mert fiatal játékosként jó védekezéssel a legkönnyebb pályára kerülni. Ezzel tehát még többet kell foglalkoznom, illetve muszáj lesz fizikailag is jobban beleerősödnöm a mezőnybe.”

Aya a korosztályos válogatottaknak is meghatározó egyénisége. A Gáspár Dávid vezette U20-as válogatott tagjaként az idén hazai környezetben, Sopronban szerepelhet a július 6-án kezdődő A divíziós Európa-bajnokságon, majd augusztus elején, Debrecenben az U19-es leány világbajnokságon is bizonyíthat. Ráadásul a magyar csapat mindkét eseményen az éremesélyesek közé tartozik.

„Úgy készülök, hogy mindkét kontinenstornán ott lehetek. A 2001-es korosztályunk nagyon erős, két évet másodikak lettünk az U18-as Eb-n, nem csoda, hogy most itthon is szeretnénk dobogóra állni.”

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.

2021.03.07 14:32:01

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.