Kosár: Tanoh Dez András is kulcsszerepet vállalt a Honvéd feljutásában

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.05.21. 11:16
Címkék
A Budapesti Honvéd férfi kosárlabdacsapata – 21 év után – ősztől ismét ott lehet az NB I/A-csoportban, miután a Jászberényt legyőzve megnyerte a másodosztályú bajnoki döntőt. A piros-fehérek sikerében a mindössze 20 éves Tanoh Dez András is oroszlánrészt vállalt, aki fiatal kora ellenére a csapata egyik vezére volt az egész rájátszásban.

Kedd este biztossá vált, hogy szeptembertőlújralesz fővárosi csapat a kosarasok felnőtt férfiélvonalában, ugyanis a Budapesti Honvéd SE együtteseszerezte meg a bajnoki címet az NB I/B Piros csoportjában, és ezzel kiharcolta a feljutást az első osztályba. Baksa Szabolcs együttese a fináléban 3–0-ra győzte le a Jászberényt. Anagy múltú, 33-szoros bajnok és 17-szeres kupagyőztes klub legutóbb a 2000/2001-es évadban szerepelt a legjobbak között.Baksa Szabolcs együttese a fináléban 3–0-ra győzte le a Jászberényt. Anagy múltú, 33-szoros bajnok és 17-szeres kupagyőztes klub legutóbb a 2000/2001-es évadban szerepelt a legjobbak között.

Tanoh Dez András (20) is kulcsszerepet vállalt a Honvéd feljutásában Forrás: honved.hu
Tanoh Dez András (20) is kulcsszerepet vállalt a Honvéd feljutásában Forrás: honved.hu

Tanoh Dez András (20) remek teljesítménnyel járult hozzá a Honvéd feljutásához  •  Forrás: honved.hu

A mondhatni történelmi aranyéremhez a 20 éves hátvéd, Tanoh Dez András is nagyban hozzájárult: a playoffban közel 11 pontot (10,9) átlagolt, emellett még 5,5 lepattanót és 2 gólpasszt is beletett a közösbe, így összességében 14,5-es VAL-mutatót produkált a bajnokság legfontosabb szakaszában.

„Felemelő érzés, hogy sikerült elérnünk az áhított célt. Nyilvánvalóan, aszezon előtt úgy vágtunk neki, hogy mi vagyunkaz egyik legnagyobb esélyesek a bajnoki címre, de korántsem sem volt könnyű feladatunk. Sok nehézség hátráltatott minket ebben az évadban: most legutóbb a döntő előtt például elvesztettük az egyik legjobbunkat, Luka Markovicsot, de említhetném azt is, hogy még az ősszel edzőcsere történt a csapat élén. Ugyanakkor a problémák dacára nagyon jól összekovácsolódott a társaság, és iszonyatosan akartuk ezt a sikert. A Jászberény elleni párharc is a 3–0-ás végeredmény ellenére abszolút szorosan alakult, de a meccsek hajráibanfizikailag és mentálisan mindig mi bírtuk jobban" – nyilatkozta Tanoh Dez az Utánpótlássportnak.

Tanoh Dez András Forrás: honved.hu
Tanoh Dez András Forrás: honved.hu

Tanoh Dez András  •  Forrás: honved.hu

A korosztályos válogatott játékosnak több kiemelkedő teljesítménye is akadt a rájátszásban. Így például a Vasas elleni elődöntős párharc utolsó, negyedik meccsén – az egész mezőny legjobbjaként– 23 pontot dobott és 29-es VAL-mutatóval zárt idegenben. Majd a finálé második találkozóján 15 pontot, 5 gólpasszt és 4 lepattanót jegyzett Jászberényben, és mindkét alkalommal elévülhetetlen szerepe volt a Honvéd győzelmében.

„Rendkívül sokat jelent nekem ez a bajnoki cím, és ezzel együtt a feljutás, hiszen nagy utat jártunk be csapatként,az alapszakaszban húszmeccses győzelmi szériát hoztunk össze, majd a rájátszásban is csupán egyszer kaptunk ki. Nagyon örülök, hogy ekkora szerepem volt ebben a menetelésben, különösenúgy, hogy már jó néhány éve itt játszom a Honvédban, és az utánpótlásból feljőve lehettem a részese ennek a hatalmas sikernek. Alig várom már, hogy az A-csoportban is kipróbáljam magam!"

Az M4 Sporton látható Jövünk! magazin néhány hónapja meglátogatta– az akkor hosszú ideje veretlen– felnőttcsapat reményteli fiataljait, köztük Tanoh Dez Andrást is.

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik