Hornyák Balázs utanpotlassport.hu 2021.06.11 08:55 Frissítve: 2021.06.11 09:11

Kosár: Maronka Zsombor egy hónapot tölt Amerikában az NBA-draft előtt

Néhány napos a bombahír: a spanyol Joventut Badalona csapatát erősítő, 18 éves Maronka Zsombor jelentkezett az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) draftjára. A fiatal játékossal beszélgettünk.

A 208 centiméter magas kosárlabdázó, Maronka Zsombor ebben az évadban már két alkalommal is játszott a Joventut Badalona együttesében a spanyol első osztályú bajnokságban (ACB), sőt az Európa-kupában is debütálhatott. Az erőcsatár poszton bevethető fiatal ezek után úgy döntött, jelentkezik a 2021-es NBA-draftra. A hírt a magyar ígéret játékosügynöke, Guillermo Bermejo jelentette be.

„Már hónapok óta napirenden volt a téma, fontolgattuk, hogy vajon most, vagy jövőre időszerű-e a jelentkezés – mondja érdeklődésünkre Maronka. – Mivel tizennyolc éves vagyok, ez az első lehetőségem a drafton. Az elmúlt években már akadtak érdeklődő csapatok, ezért úgy gondoltuk, az első alkalommal, amikor választható játékossá válok, érdemes tesztelni a piacot. A korosztályos Európa-bajnokságok ismételt elmaradásával a nyáron lesz időm elutazni Amerikába, és a tervek szerint legalább egy hónapot kint töltök majd ott.”

Hanga Ádám után Maronka Zsombor lehet a második magyar kosaras, akit NBA-csapat draftol Forrás: EYBL

Hanga Ádám után Maronka Zsombor lehet a második magyar kosaras, akit NBA-csapat draftol  •  Forrás: EYBL

Maronka a mostani évadban – a spanyol felnőttélvonal mellett – főként a harmadosztályú CB Prat Página együttesében szerepelt. Mi több, a közelmúltban oroszlánrészt vállalt az alakulat feljutásából, így a katalóniaiak az ősztől már a második vonalnak számító Arany Ligában folytathatják. A Szegedről indult reménység bízik benne, hogy szeptembertől Badalonában is több lehetőséghez juthat, amellett pedig szeretne a második ligában is meghatározó játékossá válni. Noha az U20-as válogatott játékos nemrégiben leadott jelentkezése a draftra még csupán az előzetes listára vonatkozik (innen még vissza lehet lépni), már azzal is felhívhatja magára a játékosmegfigyelők figyelmét.

„Hamarosan Dallasba repülök, ahol a képviseletemet ellátó You First ügynökség edzőközpontja található. Odajönnek majd a különböző csapatok képviselői szemügyre venni a fiatalokat, és ha konkrét megkeresés érkezik, akkor előfordulhat, hogy az érintett klubban is részt vehetek személyes tréningen. Lehet, hogy június végén elutazunk Chicagóba is, ahol az NBA-szerződésre esélyes tehetségek nagy seregszemléjét tartják. Most még képlékeny a program, de bízom benne, sokat profitálhatok a nyári kalandból. Ha az idén nem is sikerül a draftolás, netán eleve visszalépünk, mindenképpen hasznos tapasztalatokat szerezhetek a jövő évi játékosbörzére, amelyen – amennyiben az idén elállunk – újra próbálkozhatok.”

Zsombornak kosaras pályafutása kezdete óta az NBA járt a fejében.

„Emlékszem, hogy kis gyerekként a kertben Dirk Nowitzki ikonikus dobásait próbáltam utánozni, és már akkor az NBA-n pörgött az agyam. Amikor tizenhárom évesen eljöttem Spanyolországba, még nagyon távolinak látszott ez a cél, nem éreztem a realitását, hogy valóra válhat. Az elmúlt egy-két évben viszont mindinkább erősödött bennem a gondolat, hogy megvan rá az esély. Természetesen a siker rengeteg mindenen múlik, olyasmiken is, amikre nincs ráhatásom, de egy biztos: a gyerekkori álmom válna valóra.”

A magyar kosárlabdasport történetében mindeddig Dávid Kornél játszhatott az NBA-ben (ő nem drafton jutott el az észak-amerikai profiligába, és 1999-től 2001-ig összesen négy tengerentúli csapat foglalkoztatta), míg Hanga Ádámot 2011-ben draftolta a San Antonio Spurs, ám a Barcelona jelenlegi klasszisa végül is nem szerepelt az NBA-ben.

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.06.10 16:23:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Új szabályok szerint, de a régi elhivatottsággal támogatja tovább a legígéretesebb sportolókat a Mol Alapítvány, amely az idén 77 fiatal között osztott ki 25 millió forintot.

2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.