Kosár: a Csata DSE a junior leány-, az NKA Pécs a serdülő fiúbajnok

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.05.21. 20:45
Címkék
A junior lányok és a serdülő fiú kosarasok országos döntőjében is a házigazda csapat örülhetett a végén: előbbiben a Csata DSE, utóbbiban az NKA Pécs tartotta otthon a trófeát.

A szombati elődöntők után a Csata DSE és a DVTK Akadémia csapata mérkőzött meg az U18-as leány országos döntőben. A házigazda Csata az NKA Pécset, míg a DVTK a Soproni Darazsak Sportakadémiát verte, vagyis a rájátszást az első két helyen záró együttes került a fináléba. A szezont eddig veretlenül teljesítő Csata kezdte jobban a meccset, 16–7-re megnyerve az első negyedet, ám a második tíz percben a miskolciak átvették az irányítást, és a nagyszünetre 24–22-re felzárkóztak. A fordulást követően Bódi Ferenc tanítványai folytatták jobban (33–23), viszont a DVTK ezúttal sem adta meg magát: a negyedik negyed kezdetére megfelezte hátrányát (35–30). A végjáték elején úgy tűnt, a Csata végleg eldönti a bajnoki cím sorsát, 12 ponttal elhúzva (42–30), nem sokkal később 46–31 is állt az eredményjelzőn. Majd Stefan Svitek gárdája – Papp Lillával az élen – 9–0-ás szériát produkált (46–40), azonban végül ez is kevésnek bizonyult. A Csata DSE 49–40-es győzelemmel megvédte címét.Bódi Ferenc tanítványai folytatták jobban (33–23), viszont a DVTK ezúttal sem adta meg magát: a negyedik negyed kezdetére megfelezte hátrányát (35–30). A végjáték elején úgy tűnt, a Csata végleg eldönti a bajnoki cím sorsát, 12 ponttal elhúzva (42–30), nem sokkal később 46–31 is állt az eredményjelzőn. Majd Stefan Svitek gárdája – Papp Lillával az élen – 9–0-ás szériát produkált (46–40), azonban végül ez is kevésnek bizonyult. A Csata DSE 49–40-es győzelemmel megvédte címét.

A döntő MVP-je a 10 pontig és 23-as VAL-mutatóig jutó Papp Lilla (DVTK) lett, míg az országos döntő legértékesebb játékosának pedig Vladár Rózát (Csata) választották meg, aki 15 pontot, 4 lepattanót, 6 szerzett labdát és 1 blokkot jegyzett.

A bronzérmet az NKA Pécs szerezte meg, a Soproni Darazsak Sportakadémiát 77–61-re felülmúlva. További sorrend: 5. BEAC-Újbuda, 6. Zsíros Akadémia Kőbánya, 7. Vasas Akadémia, 8. Kecskeméti KC.

A Csata DSE címet védett a junior lányok között Fotó: Turcsik Márk

Eközben a serdülő fiúk pécsi nyolcas döntőjében MAFC–NKA Pécs finálét rendeztek – előbbi a Budapesti Honvéd, utóbbi a Miskolci EAFC-Jezsuita elleni sikerrel harcolta ki a helyét az aranycsatában. A házigazda és címvédő pécsiek remekül kezdtek (10–2), aztán az etap végére Vittay-Hajnik Ambrus alakulata is belendült, egy pontra kapaszkodott fel (17–16), a 12. percben pedig át is vette a vezetést (17–19). A félidő hátralévő részében viszont abszolúte a Pécs akarata érvényesült: Moosz Milán játékosai 38–26-ra elléptek a félidőre. A szünetet követően pedig rátettek egy lapáttal: 29–10-re nyerték meg a harmadik felvonást, ezzel pedig a végjáték már csak formalitásnak bizonyult: az NKA Pécs 88–55-re diadalmaskodott, és tartotta otthon a bajnoki serleget.

A döntő legeredményesebbjeként Inalegwu Noel 22 pontig jutott, míg a legjobb teljesítményindex – a szintén pécsi – Fekete Ádám nevéhez fűződött, aki 15 pontja mellett 26-os VAL-t ért el.

Az NKA Pécs hazai pályán lett bajnok a serdülő fiúk döntőjében Forrás: NKA Pécs

A Budapesti Honvéd lett a bronzérmes, miután 65–44-re legyőzte a MEAFC-ot. További sorrend: 5. KASI, 6. Cívis KK Debrecen, 7. Zsíros Akadémia Kőbánya, 8. Kecskeméti KA

(Kiemelt kép forrása: Turcsik Márk, illetve NKA Pécs)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik