utanpotlassport.hu 2018.10.02 15:04 Frissítve: 2018.10.02 15:08

Kézilabda: harminc kiválasztott fiatal az Elit programban

Tizenöt-tizenöt fiú és leány utánpótláskorú kézilabdázó került be a szövetség idén induló Elit programjába. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy a játékosokat a korosztályos válogatottakból sikeresen a felnőttkorosztályba vezessék. A férfiszakágat Gyurka János, a nőit Hajdu János vezeti.

UP-info Harminc sportólóval, valamint klubjaikkal kötött szerződést a Magyar Kézilabda Szövetség az úgynevezett Elit program keretében. A sportolók speciális képzést kapnak a szövetség szakmai vezetőinek irányításával.

Gyurka János, az Elit program féri szakágvezetője Forrás: neka.hu

Gyurka János, az Elit program férfi szakágvezetője  •  Forrás: neka.hu

Zsiga Gyula, az MKSZ szakmai igazgatója hangsúlyozta, újszerű a kezdeményezés, hogy a kiemelkedően tehetséges sportolókat külön menedzselje a szövetség.

„Pilot programot indítottunk, azaz még kipróbálás alatt van a rendszer. A sportolókat különböző klubokban különbözőképpen készítik fel, nemzeti színekben pedig a szövetség versenyezteti őket a serdülő-, az ifjúsági és a juniorválogatottakban. Fontos, hogy a most kiemelt tizenöt-tizenöt fiút és lányt kézen fogjuk, és elkísérjük őket a juniorkor végéig, ezáltal lehetőség szerint a felnőtt válogatottság kapujáig. Egyúttal külön képzést, tanácsokat kapnak a gyerekek a szakágvezetők, Gyurka János és Hajdu János vezetésével.”

Az MKSZ kiemelt utánpótlásprogramjának vezetője, Juhász István elmondta, hogy a szövetség 2017 vége óta dolgozik annak érdekében, hogy a játékosok korosztályváltáskor, felnőttkorba lépéskor is jól teljesítsenek.

„Hálót szeretnénk vonni a játékosok köré tudományos és szakmai szempontból, aminek segítségével a kézilabdázók a klubjaikban hatékonyabban tudnak dolgozni. Szerepe van ebben a Testnevelési Egyetem Terhelés-élettani Laboratóriumában elvégzett felméréseknek, a nyert adatokat beépítjük az edzéstervezésbe. A szakmai rész mellett a mentális rész is fontos, nagy szerepet szánunk a sportpszichológiának. Hétfajta tesztet állítottunk össze a kiválasztott sportolók száma. A szakmai munkát a két szakágvezető végzi, a kapott eredmények tanulságait ők építik be a napi edzésmunkába. Folyamatosan monitorozzuk a játékosokat, félévente értékeljük a munkát, be- és ki is lehet kerülni a 15-15 fős keretből. A harminc sportoló Gerevich-ösztöndíjat kap havonta, a klubok pedig az MKSZ-től játékosonként évente 3,2 millió forint juttatást kapnak.”

Hajdu János felel a női szakág sikerességéért az Elit programnak Forrás: MKSZ

Hajdu János felel a női szakág sikerességéért    •  Forrás: MKSZ

„Szakáganként 15 játékost emeltünk ki, további 5-5 sportolót figyelünk folyamatosan, ha 70-80 százalékuk felnőtt válogatott lesz, az jó arány lenne – emelte ki Gyurka János férfi utánpótlás-szakágvezető. – A klubok partnerek, kellő játékidőt biztosítanak a játékosoknak, enélkül nem is működhet a program, de a túlversenyeztetést is el kell kerülnünk.”

„A kiválasztott játékosok tehetségesek, legtöbbjük most is korosztályos válogatott, remélhetőleg valóban szinte a teljes kör oszlopos tagja lesz a felnőtt válogatottaknak – mondta Hajdu János női utánpótlás-szakágvezető. – Közösen készítjük el a klubedzőkkel a programot, folyamatosan kommunikálunk, ha kell, kompromisszumot kötünk, a lényeg, hogy fejlődjenek a játékosok.”

Az Elit programban részt vevő sportolók:
Fiúk: Bálint Bence (NEKA, 18), Győri Kristóf (NEKA, 18), Határ Péter (Balatonfüred, 17), Holdosi Bence (FTC, 18), Hutvágner Ákos, (Balatonfüred, 15), Ilic Zoran (NEKA, 16), Khalil Kerim (PLER, 18), Kovács Dominik (NEKA, 16), Kőhegyi Ákos (Telekom Veszprém, 18), Lukács Péter (FTC, 16), Nkousa Dávid Luc (Telekom Veszprém, 16), Palasics Miklós (Telekom Veszprém, 16), Szuharev Lev (Telekom Veszprém, 18), Tóth Péter (NEKA, 18), Vajda Huba (Balatonfüred, 18)
Leányok: Afentáler Sára (Győri Audi ETO KC, 18), Arany Rebeka (DVSC, 18), Bánhidi Barbara (NEKA, 16), Herczeg Lili (NEKA, 18), Kácsor Gréta (Vác, 18), Kajdon Blanka (NEKA, 16), Kovács Anikó (NEKA, 14), Kuczora Csenge (Vác, 18), Mlinkó Zsófia (NEKA, 15), Pál Tamara (Győri Audi ETO KC, 18), Schatzl Natalie (Érd, 18), Tóth Nikolett (MTK Budapest, 17), Vámos Petra (NEKA, 18), Varga Emőke (Győri Audi ETO KC, 18)

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.

2021.03.07 14:32:01

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.