Nagy Dániel utanpotlassport.hu 2023.02.04 09:21 Frissítve: 2023.02.04 10:14

Kézilabda: fontos világversenyek közelednek a fiataloknak

Ismét világ- és Európa-bajnokságok várnak a korosztályos kézilabda-válogatottakra, amelyekkel kapcsolatban az MKSZ sportszakmai igazgatóját, Juhász Istvánt kérdeztük.

Ismét számos emlékezetes pillanattal ajándékozta meg a honi szurkolókat a magyar kézilabda-utánpótlás 2022-ben, a korosztályos válogatottak ugyanis sorozatban szállították a szebbnél szebb eredményeket a nyári világeseményeken.

A lányok közül az ifjúsági és a juniorcsapat – már megszokott módon – dobogón végzett a világbajnokságukon, előbbi a harmadik, utóbbi a második helyet megszerezve. A fiúk a vártnál is jobban teljesítettek, az ifik negyedikek, a juniorok ötödikek lettek az Európa-bajnokságon. A legkisebbek, a serdülők sem tétlenkedtek, a leányegyüttes a nyári EYOF-on diadalmaskodott, míg a fiúk decemberben – az első nemzetközi tornájuknak számító – Olimpiai Reménységek versenyén szereztek aranyérmet.

Az idei év sem számít eseménytelennek, a válogatottakra ismét komoly megméretések várnak, amikkel kapcsolatban az MKSZ sportszakmai igazgatóját, Juhász Istvánt kérdeztük.

Kétségtelen, hogy eredményes évet zártak a fiatalok tavaly, amit nem csak a világversenyeken elért helyezések bizonyítanak. Az Európai Kézilabda Szövetség év végi ranglistáján – amin a különböző eredményeket pontozzák – kétszáznyolcvanhat ponttal lettünk elsők. Az eggyel korábbi rangsorban is az élen végeztünk, ám akkor holtversenyben a németekkel

– kezdi a sportvezető. – Igyekszünk a magyar kézilabda erősségeit és a hiányosságait figyelembe véve tovább fejlődni, az utánpótláscsapatok esetében is a nemrégiben kidolgozott akcióterv alapján haladunk. A serdülő és az ifjúsági korosztályokban még – a klubokkal szorosan együttműködve – a képzésen van a hangsúly, a juniorokra viszont már a felnőttmezőny küszöbjeként tekintünk: az utolsó évükre ideális esetben már stabil NB I-es játékosokká válnak.”

Juhász a közelgő eseményekre is kitér, kezdve a serdülőkkel.

„A fiúk a győzelemmel végződő ORV után az első igazán komoly versenyükön vehetnek részt a nyáron, hiszen ők képviselik a magyar színeket a szlovéniai EYOF-on. A multisporteseményen eredetileg a serdülő lányok is szerepeltek volna, ám végül nem ennek a korosztálynak írták ki a viadalt – a keretben jelenleg hatvannégy fiatal van, akiknek nincs idén célversenyük, ám rájuk sem vár pihenő a következő időszakban, hiszen mérések, tesztek, edzőtáborok várnak rájuk, nemzetközi felkészülési meccsek mellett. Az ifjúsági fiúválogatott a horvátországi vb-n méretheti meg magát augusztusban; erős korosztályról van szó, amit jól mutat, hogy a csapat egyik legnagyobb reménységére, Csörgő Kristófra már a junioroknál számítanak. Bízunk benne, hogy a fiatalok odaérhetnek a legjobb nyolc közé, ami remek eredmény lenne a mezőny erősségét tekintve. Az ifi lányok Montenegróban lépnek majd pályára az Eb-n; reméljük, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan érem vagy éremközeli eredmény sül ki belőle. A juniorok esetében óriási öröm, hogy a fiúknál a felnőtt-vb-n szereplő együttes keretébe ketten is bekerültek, Palasics Kristóf és Ilics Zoran közül utóbbi ráadásul minden meccsen lehetőséget kapott, és meggyőző teljesítményt nyújtott. A legidősebb korosztály mérkőzésein sok esetben már felnőttkézilabdát láthatunk, így a férfiak német-görög közös rendezésű junior-világbajnokságára óriási figyelem összpontosul majd. A junior leányválogatott az ifikhez hasonlóan Eb-n méretheti meg magát; bízunk benne, hogy Romániában is folytatják a remeklést a játékosok.”

(A kiemelt képen: a tavalyi ifi-vb-n bronzérmes csapat idén már a juniorok között bizonyíthat / Forrás: MKSZ)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.

2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.

2023.01.21 10:50:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A magyar jéglabda-válogatott egyik fiatal játékosa megbukott a drogteszten, így kizárták a válogatottunkat az U19-es világbajnokságról.