B. Z. utanpotlassport.hu 2022.01.19 14:45 Frissítve: 2022.01.19 14:54

Kerékpár: a 15 éves Barnabás a nővére, Vas Kata Blanka nyomában teker

A 15 éves Vas Barnabás hasonlóan sikeres kerékpáros-pályafutásban reménykedhet, mint nővére, az olimpiai negyedik Vas Kata Blanka.

Valamivel több, mint három évvel ezelőtt az akkor 17 éves Vas Kata Blankára egy belgiumi terepkerékpáros-versenyen figyelt fel a Doltcini-Van Eyck csapata. Az azóta már az SD Worx soraiban tekerő kiskunlacházi kiválóság tavaly többek között hegyikerékpárban az olimpián, országúton a vb-n lett negyedik, míg terepkerékpárban Eb-ezüstnek örülhetett a felnőttek mezőnyében. 

Vas Barnabás már a nemzetközi porondon is felhívta magára a figyelmet Fotó: Vígh Attila

Vas Barnabás már a nemzetközi porondon is felhívta magára a figyelmet  •  Fotó: Vígh Attila

Ezzel a forgatókönyvvel kiegyezne Blanka hamarosan 16 esztendős öccse, Barnabás is, aki nemrégiben a nővére keréknyomába lépett. (Korábban a legidősebb testvér, Balázs is hasonló előzmények után igazolt Belgiumba.) A sokra hivatott tinédzser a tavalyi év végén először mérette meg magát a sportági nagyhatalomnak számító Belgiumban. Barnabás rögtön négy terepkerékpáros-versenyen is remekelt az U17-es korosztály legjobbjainak társaságában. Sőt az elsőn mindjárt a dobogó harmadik fokára állhatott fel, a harmadikon, a Superprestige-sorozathoz tartozó Jaarmarktcross nieli futamán pedig már nem talált legyőzőre. 

„Nem tudtam, hogy mit várjak a belgiumi bemutatkozásomtól – mondja Barnabás. – Tavaly nem kezdődött biztatóan az évem, mert elkaptam a koronavírust, aztán a montis és az országúti versenyek sem sikerültek igazán, de a terepkerékpáros szezonra már jó formában érkeztem. Miután az első kinti versenyen harmadik lettem, el sem akartam hinni, és kérdeztem apát, hogy tényleg itt voltak a legjobbak? Mondta, hogy nagyjából igen, ahogyan a következőkön is, úgyhogy a futamgyőzelmemnek még jobban örültem.” 

Barnabás sikerét több kiváló csapat képviselője is a helyszínen látta, akik dicsérték a magyar fiatal technikai felkészültségét.  

Barnabást a nővére, Blanka tanácsai is segítik Fotó: Vanik Zoltán/Bringasport

Barnabást a nővére, Blanka tanácsai is segítik  •  Fotó: Vanik Zoltán/Bringasport

„Jól esnek a pozitív visszajelzések, de van még hova fejlődni. Ha a technikámat dicsérik, az ugratásokra gondolhatnak, mert a kanyarodás még nem megy olyan jól. Azt Blankától szoktam tanulni, nézem, ő hogyan csinálja a versenyeken, de sokszor el is magyarázza a fontosabb dolgokat. Például a legutóbbi országos bajnokságon is együtt jártuk be a pályát, és sokat segítettek a tanácsai.” 

Míg az év elején Blanka címet védett a városligeti terepkerékpáros ob-n, addig Barnabás az U17-esek között nyert. De a fiatalabb testvér sem ragad le egy szakágnál. A közeljövőben a hegyikerékpárban is szeretne kibontakozni, az országúti versenyzést pedig elmondása szerint azért tartja unalmasnak, mert még nem foglalkozott vele annyit, hogy megszeresse. 

A fiatal a Merida Maraton Team-CST csapatából nemrégiben a Cube Csömörbe szerződött, melyben a jelenlegi elsőszámú magyar férfibringás, Valter Attila édesapja, Valter Tibor szakmai felügyelete a garancia a további fejlődésre.  

„Idővel én is szeretnék külföldre menni – zárja az ígéret. – Az itthoni versenyeken tudják, hogy ki az a Vas Barni, de Belgiumban még csak Blanka öccseként emlegetnek. Az a célom, hogy ez a helyzet mielőbb megváltozzon.” 

További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.02.20 20:12:03

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as atléták között Gálpál Zsombor és Keszthelyi Luca, az U18-as mezőnyben Trenka Ádám, valamint Kriszt Sarolta nyerte a fedett pályás összetett bajnokságot.

2022.02.06 09:02:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Csaknem két hónap után játszott újra a férfi NB I-ben a Nemzeti Kézilabda Akadémia, amely ezúttal több játékosát nélkülözve nem volt képes a bravúrra a Gyöngyös ellen.

2022.02.01 15:02:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves válogatott alpesi síelő, Trunk Tamás a több hazai élsportolóval is kapcsolatban álló The Path Sports Managementtel kötött együttműködési megállapodást.

2022.01.20 15:55:01

Utánpótlássport N. D. utanpotlassport.hu

Csütörtök délelőtt hirdették ki a pekingi téli olimpián részt vevő magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott keretét, amelybe a 19 éves Nógrádi Bence is bekerült.

2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.