Kerékpár: a 15 éves Barnabás a nővére, Vas Kata Blanka nyomában teker

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.01.19. 14:45
Címkék
A 15 éves Vas Barnabás hasonlóan sikeres kerékpáros-pályafutásban reménykedhet, mint nővére, az olimpiai negyedik Vas Kata Blanka.

Valamiveltöbb,mint három évvel ezelőtt az akkor 17 éves Vas Kata Blankára egy belgiumi terepkerékpáros-versenyen figyelt fel aDoltcini-VanEyck csapata. Az azóta már az SDWorxsoraiban tekerőkiskunlacházikiválóság tavaly többek között hegyikerékpárban az olimpián,országútona vb-n lett negyedik, míg terepkerékpárban Eb-ezüstnek örülhetett a felnőttek mezőnyében.Valamiveltöbb,mint három évvel ezelőtt az akkor 17 éves Vas Kata Blankára egy belgiumi terepkerékpáros-versenyen figyelt fel aDoltcini-VanEyck csapata. Az azóta már az SDWorxsoraiban tekerőkiskunlacházikiválóság tavaly többek között hegyikerékpárban az olimpián,országútona vb-n lett negyedik, míg terepkerékpárban Eb-ezüstnek örülhetett a felnőttek mezőnyében.

Vas Barnabás már a nemzetközi porondon is felhívta magára a figyelmet Fotó: Vígh Attila
Vas Barnabás már a nemzetközi porondon is felhívta magára a figyelmet Fotó: Vígh Attila

Vas Barnabás már a nemzetközi porondon is felhívta magára a figyelmet  •  Fotó: Vígh Attila

Ezzel a forgatókönyvvel kiegyezne Blanka hamarosan 16 esztendős öccse, Barnabás is, aki nemrégiben a nővére keréknyomába lépett. (Korábban a legidősebb testvér, Balázs is hasonlóelőzmények után igazoltBelgiumba.) A sokra hivatott tinédzser a tavalyi év végén először mérette meg magát a sportági nagyhatalomnak számító Belgiumban. Barnabás rögtön négy terepkerékpáros-versenyen is remekelt az U17-es korosztálylegjobbjainak társaságában. Sőtaz elsőn mindjárt a dobogó harmadik fokára állhatottfel, a harmadikon, aSuperprestige-sorozathoztartozóJaarmarktcrossnielifutamán pedig már nem talált legyőzőre.

„Nem tudtam, hogy mit várjak a belgiumi bemutatkozásomtól– mondja Barnabás. –Tavaly nem kezdődött biztatóan az évem, mert elkaptam a koronavírust, aztán amontisés az országúti versenyek sem sikerültek igazán, de a terepkerékpáros szezonra már jó formában érkeztem. Miután az első kinti versenyen harmadik lettem, el sem akartam hinni, és kérdeztem apát, hogy tényleg itt voltak a legjobbak? Mondta, hogy nagyjából igen, ahogyana következőkön is, úgyhogy a futamgyőzelmemnek még jobban örültem.”

Barnabás sikerét több kiváló csapat képviselője is a helyszínen látta,akikdicsérték a magyar fiatal technikai felkészültségét.

Barnabást a nővére, Blanka tanácsai is segítik Fotó: Vanik Zoltán/Bringasport
Barnabást a nővére, Blanka tanácsai is segítik Fotó: Vanik Zoltán/Bringasport

Barnabást a nővére, Blanka tanácsai is segítik  •  Fotó: Vanik Zoltán/Bringasport

„Jól esnek a pozitív visszajelzések, de van még hova fejlődni. Ha a technikámat dicsérik, az ugratásokra gondolhatnak, mert a kanyarodás még nem megy olyan jól. Azt Blankától szoktam tanulni, nézem, ő hogyan csinálja a versenyeken, de sokszor el is magyarázza a fontosabb dolgokat. Például a legutóbbi országos bajnokságon is együtt jártuk be a pályát, és sokat segítettek a tanácsai.”

Míg az év elején Blanka címet védett a városligeti terepkerékpárosob-n, addig Barnabás az U17-esek között nyert. De a fiatalabb testvér sem ragad le egyszakágnál. Aközeljövőbena hegyikerékpárban is szeretne kibontakozni, az országúti versenyzést pedig elmondása szerint azért tartja unalmasnak, mert még nem foglalkozott vele annyit, hogy megszeresse.

A fiatal aMeridaMaratonTeam-CSTcsapatából nemrégiben aCubeCsömörbe szerződött, melybenajelenlegielsőszámú magyar férfibringás,Valter Attila édesapja, Valter Tibor szakmai felügyelete a garancia a további fejlődésre.

„Idővel én is szeretnék külföldre menni– zárja az ígéret. –Az itthoni versenyeken tudják, hogy ki az a VasBarni, de Belgiumban még csak Blanka öccseként emlegetnek. Az a célom, hogy eza helyzet mielőbbmegváltozzon.”

További korosztályos hírekKERÉKPÁRSPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik