Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2020.10.21 09:00 Frissítve: 2020.10.21 09:09

Jégkorong: nem minden rózsaszín a hazai utánpótlás-nevelésben

Az elmúlt években kisebb-nagyobb sikereket felmutatott a magyar jégkorongsport, ilyen volt az U20-as válogatott tavaly decemberi bravúrja, a világbajnoki I/A csoportba jutás is, ám az igazi áttörés még várat magára. Hazai szaktekintélyek segítségével arra próbáltunk választ keresni, hol tart most a hazai hoki utánpótlása, és mi az, amiben szükséges volna az előrelépés.

Az U20-as jégkorong-válogatott a világ legjobb 16 csapata közé jutást ünnepli Fotó: Szűcs Attila/TSH Photo

Az U20-as jégkorong-válogatott a világ legjobb 16 csapata közé jutást ünnepli  •  Fotó: Szűcs Attila/TSH Photo

A sportági bázis folyamatosan nő, az U20-as jégkorong-válogatott a legutóbbi világbajnokságon feljutott az I/A csoportba, vagyis a második vonalba, a világ legjobb tizenhat együttese közé, miközben nívós külföldi utánpótlásligákban szerepelnek játékosaink. Ugyanakkor már tizennyolc éve annak, hogy magyar hokist draftoltak az NHL-ben, az észak-amerikai profiligában. A felnőttválogatott régóta áhított, de egyelőre irreális stabil A csoportos tagságáról pedig egyelőre tényleg csak álmok szintjén érdemes beszélni. Egy-egy szakembert kérdeztünk meg a szövetség, illetve a két legnagyobb nevelőműhely, a Fehérvár és a MAC képviseletében arról, mi jellemzi a sportág hazai jelenét, miben bízhatunk a jövőt illetően?

Vas Márton

Vas Márton

VAS MÁRTON
Az MJSZ áltanos igazgatója, az U20-as válogatott korábbi szövetségi kapitánya

„A srácok megértek a tavalyi világbajnoki sikerre. Keményen dolgoztak érte az egész szezonban, sőt a korábbi években is, persze a stábbal is beletettük a munkát, de ők voltak a pályán, ők vívták ki a tízcsapatos élvonal alatti, I/A csoportos tagságot. Ezzel együtt nem jelenthetjük ki, hogy ezek után stabilan ott leszünk a legjobb tizenhatban, már csak azért sem, mert az utánpótlásban évről évre változnak a keretek a korosztályváltások miatt. Hosszú, kemény munka eredménye lehet a tartós szintlépés. A merítési lehetőség, a létszám folyamatosan nő, vagyis szerintem jó irányba haladunk. Emellett játszanak ígéretes fiatalok a hazai ligában, nekik folyamatosan azon kell dolgozniuk, hogy felvegyék a felnőttek ritmusát, és megugorják ezt a lépcsőfokot is. Mindenképpen hasznos, hogy erős külföldi bajnokságokban is szerepelnek a tehetségeink, akik nemcsak játéktudásban, hanem gondolkodásban is rengeteget épülhetnek odakint. Rákényszerülnek arra, hogy egyedül boldoguljanak, ennek nyomán, úgymond, felnőttesebbé válik a játékuk, és a jövőben nagy értékei lehetnek a magyar jégkorongnak.”

id. Ocskay Gábor

id. Ocskay Gábor

ID. OCSKAY GÁBOR
A székesfehérvári Ocskay-akadémia alapítója, kuratóriumának elnöke

„Nagy dolognak tartom a juniorok tavaly decemberi eredményét, csak azt sajnálom, hogy a vírus miatt az idén nem tudják megméretni magukat ezen a szinten. De a feljutás ellenére vannak bennem kérdőjelek az utánpótlás-nevelés hatékonyságával kapcsolatban. A tízéves tao-időszak alatt korábban elképzelhetetlenül jó feltételek mellett, több tízmilliárd forintból gazdálkodhatott a hazai hoki, és a tömegesítés terén kétségkívül történt előrelépés. A piramis alján nagyon sok kicsi van, a csúcsra viszont csak kevesen jutnak el. A minőséget tekintve nagy bennem a hiányérzet. Joggal várhatnánk, hogy tizennnyolc-húszéves játékosok már döngessék a felnőttválogatott kapuját, de ez nincs így. A krakkói feljutás után nagy löketet kaphatott volna a sportág, ám ez nem történt meg; a hazai mezőnyben csupán néhány műhelyt találunk, amelyben elfogadható színvonalú munka folyik. Majdnem két évtizede nem draftoltak magyart az NHL-ben, míg az osztrákok fiatalt csak az idén kettőt. Természetesen nem kizárólag ez határozza meg a sikerességet, motivációs szempontból mégis fontos lehet. Az lenne az igazi, ha kétcsapatnyi játékosunk edződne rangos külföldi ligákban, mondjuk, a svéd, a finn, a cseh vagy a német bajnokság valamelyikében. De úgy gondolom, ehhez kettesből ötösbe kéne kapcsolni idehaza. És akkor még nem beszéltünk az egyik legfontosabb kérdésről, a versenyeztetésről, miszerint tizenhat éves kor felett nagyon kevés éles mérkőzést vívnak a legjobb klubcsapataink; ezen mindenképpen muszáj változtatni!”

Majoross Gergely

Majoross Gergely

MAJOROSS GERGELY
Korábban a MAC-Újbuda vezetőedzője, a felnőttválogatott másodedzője

„A tizenhat közé kerülés nagy öröm, de nem gondolom, hogy óriási áttörést eredményezett volna. Nem vitás, hogy sokkal nagyobb a merítési lehetőség, mint régen volt, ez azonban csak annyiban van hatással a minőségre, hogy nagyobb létszámból válogathatunk. Két erőforrás kapcsán látok alapvető problémát. Az egyik a szakmai tudás hiánya, nevezetesen, hogy a legtöbb klubban egyszerűen nem végeznek elég jó munkát. A másik a versenyeztetés, itthon túl könnyű a legjobbjaink útja, nem találkoznak megfelelő mennyiségű kihívással, tisztelet a kivételnek, ők is beleolvadnak a nagy masszába. A Erste Ligában szereplő tizenévesek közül Schlekmann Márkban látom azt a bizonyos tüzet, ő már bizonyított, a bajnoki címvédő FTC ellen például négy gólt szerzett. Rajta kívül a gyergyói Szigeti Ákos is reményteljes fiatal. Most persze remélem, hogy néhány hónap múlva verhetem a fejem a falba, mert kihagytam a sorból egy csomó, időközben berobbanó srácot... A külföldi út is járható, de semmi értelme csak azért elmenni, hogy odakint játsszanak. A pozitív példák sorát erősíti Papp Kristóf, Keresztes Levente és még néhány, hozzájuk hasonlóan tehetséges, légióskodó hokis. Remélem, vannak köztük olyanok, akik hamarosan eljutnak az európai, esetleg a tengerentúli topligákig.”

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.