Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2021.01.10 08:44 Frissítve: 2021.01.10 08:50

Gyorskorcsolya: Bíró Hanna hónapokon keresztül Hollandiában készült

A szegedi Tornádó Team SE 17 esztendős gyorskorcsolyázója, Bíró Hanna nem sokat tartózkodik itthon, legutóbb három és fél hónapon keresztül világklasszis edzők keze alatt készült a hollandiai Heerenveenben.

Mivel a Városligeti Műjégpálya az aktuális szezonban meg sem nyitotta a kapuit, legígéretesebb gyorskorcsolyázóink leginkább külföldön tudják formába hozni magukat. Így volt ezzel a szegedi Tornádó Team SE 17 éves reménysége, Bíró Hanna is, aki az ősszel Hollandiába „költözött”, hogy a sportág fellegvárának számító Heerenveenben fejlődhessen a Thialf Academy csapatában.

Bíró Hanna (17) három és fél hónapon keresztül készült Hollandiában Fotó: MOB/Szalmás Péter

Bíró Hanna (17) három és fél hónapon keresztül készült Hollandiában  •  Fotó: MOB/Szalmás Péter

„Nagyon hasznos és izgalmas három és fél hónapot töltöttem kint – kezdi élménybeszámolóját a tavaly ifjúsági téli olimpiát megjárt, tavasszal felnőtt összetett országos bajnokságot nyert gyorskorcsolyázó. – A nemzetközi és a magyar szövetség támogatásának köszönhetően a lehető legjobb körülmények között tudtam edzeni. Világklasszis edzők, többek között az olimpiai bronzérmes Simon Kuipers foglalkozott velem nap mint nap, és ami azt illeti, a versenytársak minőségére sem lehetett panaszom, többszörös világbajnokokkal kellett felvennem a tempót. Noha az ISU által elismert, nemzetközi versenyből csak egyet rendeztek, azon teljesítettem 1000 méteren a junior-világbajnoki szintidőt, aminek nagyon örülök, mert ez azt jelenti, hogy amennyiben megrendezik Japánban a vb-t, úgy most már a tömegrajtos versenyen, 500 és 1000 méteren is rajthoz állhatok.”

Hozzátette, a hollandiai hónapok még jobban megtanították a profizmusra. Világossá vált számára, hogy mennyit kell dolgozniuk a legjobbaknak ahhoz, hogy elérjék a hőn áhított sikert.

„Már az ifjúsági olimpián elkezdtem ezen gondolkozni, hiszen ott is láttam, milyen profin dolgoznak sokan. Hollandiában ez fokozódott, egészen máshogy állok már hozzá én is az edzésekhez, mint mondjuk tavaly ilyenkor. Szerencsére engem ilyen szempontból nem nagyon befolyásolt a járványhelyzet, kint gyakorlatilag laboratóriumi körülmények között tudtunk készülni. Őszintén szólva, le is nyűgözött a szervezés, mert belülről nem éreztem másnak ezt az időszakot, ugyanúgy edzettem, mintha nem is lenne vírus.”

Garzó Erika tanítványa már régen hozzászokott, hogy szinte több időt tölt külföldön, mint Magyarországon, szerencséjére most az iskolában sem kellett emiatt sokat pótolnia.

„Végül is nekem jól jött ki, hogy online zajlott az oktatás, hiszen így jobban haladtam a tanulnivalóval, igaz, most éppen egy nehéz hét van mögöttem, mert minden napra jutott legalább egy vizsga, és emellett persze az edzéseket sem hanyagolhatom el. A legkönnyebb dolgom talán angolból volt… Tekintve, hogy barátkozós típus vagyok, nem bírom a magányt, úgyhogy Hollandiában is igyekeztem megtalálni a közös nyelvet a társaimmal, és hát az angolnál maradtunk. Meg lehet szokni ezt az életformát. Persze nekem is hiányzik a családom, azonban kifejezetten szeretek utazni, világot járni, és a sportágam sajátosságaiból adódóan fontos is, hogy külföldön, megfelelő körülmények között tudjak készülni. Mivel nagy célokat tűztem ki magam elé, nem tehetem meg, hogy otthon ülök a babérjaimon.”

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.