K. B. utanpotlassport.hu 2020.10.18 20:24 Frissítve: 2020.10.18 20:31

Cselgáncs: Sipőcz Richárd aranyért küzd a budapesti Grand Slamen, de a dobogóval is beérné

A Mol Alapítvány 19 éves támogatottjával, az U23-as Európa-bajnok cselgáncsozóval, Sipőcz Richárddal beszélgettünk a Budapesten pénteken rajtoló olimpiai kvalifikációs Grand Slam-viadal előtt.

Kétszeres ifjúsági Európa-bajnokként lépett tatamira tavaly, a budapesti Grand Prix-versenyen Sipőcz Richárd, aki ugyan már akkor is szép sikereket ért el, 18 évesen mindenkit meglepett azzal, hogy végül a dobogó harmadik fokáig repítette magát. Nem csak a dobogóig szállt, hanem 216. helyről egészen a 36. pozícióig, miután a junior-világbajnokságon bronz- és U23-as Eb-n aranyérmet szerzett, a düsseldorfi Grand Slam-viadalon pedig ötödik helyen zárt, ezzel jó esélyt teremtett magának arra, hogy harcba szálljon a tokiói olimpiai kvótáért.

Sipőcz Richárd bronzérmet nyert a 2019-es budapesti Grand Prix-versenyen Fotó: Tumbász Hédi

Sipőcz Richárd bronzérmet nyert a 2019-es budapesti Grand Prix-versenyen  •  Fotó: Tumbász Hédi

A SZESE dzsúdószakosztályának versenyzője úgy döntött, nem vesz részt a hat nappal a fővárosi Grand Slam-viadal előtt rendezett, most szombaton véget ért junior országos bajnokságon.

„Kisebb sérüléssel bajlódom, fáj a bokám. A mesteremmel, Gyimes Nikolettel úgy döntöttünk, pihentetjük, hiszen most az a legfontosabb, hogy százszázalékos formában küzdjek a Budapesten pénteken kezdődő erőpróbán, amelyen vasárnap küzdhetek” − nyilatkozza honlapunknak Sipőcz Richárd.

A fiatal amondó, a fővárosi megméretés mindenkinek nagyon fontos lesz.

„Ezen a versenyen eldől, ki, milyen állapotban vészelte át a koronavírus-járvány okozta karanténidőszakot. Meglehetősen erős lesz a mezőny, rendkívül tapasztalt dzsúdósokkal kell szembenéznem még úgy is, hogy a kétszeres olimpiai bajnok, tízszeres vb-aranyérmes Teddy Riner végül úgy döntött, nem vesz részt az viadalon.”

Az október 23-án rajtoló megméretésen a járvány idején megismert buborékba kerülnek a versenyzők, akiknek nagyon szigorú feltételeknek kell eleget tenniük. A külföldről érkezők csak két érvényes, negatív koronavírusteszttel akkreditálhatnak, és ezt követően – már a helyszínen – egy újabb COVID-teszt vár rájuk. Az eredmény érkezéséig (ez várhatóan huszonnégy órán belül megtörténik), nem hagyhatják el szállodai szobájukat. Amennyiben a teszt negatív eredményt mutat, bekerülnek a buborékba. A szállodát és az edzésnek, illetve a versenynek helyet adó Papp László Sportarénát ezután sem hagyhatják el; aki megsérti az előírásokat, azt azonnal kizárják.

„Hazai sportoló lévén nekem csak a helyszínen kell negatív tesztet produkálnom, ahová szerdán érkezem. Furcsa lesz, hogy nézők nélkül kell helytállni, de ez ez van. Ahogyan mindig, úgy ezúttal is az a célom, hogy aranyérmet nyerjek, de persze akkor sem húznám nagyon a szám, ha megismételném a tavalyi szereplésemet.”

Richárdot a Mol Alapítvány eszköztámogatása is segíti a felkészülésben; airbike-ot vásárolhatott, amelynek segítségével tovább fejlesztheti sz állóképességét.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.