K. B. utanpotlassport.hu 2021.02.27 08:51 Frissítve: 2021.02.28 13:42

Birkózás: Lévai Tamás U23-as világ- és Európa-bajnok lenne az idén

A junior Európa-bajnok kötöttfogású birkózó, a 21 éves Lévai Tamás (82 kg) az idén U23-as vb- és Eb-aranyérmet egyaránt ünnepelne; azt is megtudtuk, hogy ehhez legfőképpen támadásban kell fejlődnie.

Gőzerővel vágott neki az újévnek a Budapesti Honvéd SE 21 éves junior Európa-bajnok birkózója, Lévai Tamás. A 82 kilogrammosok között szereplő sportoló a felnőttválogatott programját végzi, így a téli alapozóidőszakot is a klasszisokkal együtt csinálta végig. Nemrégiben, a Tatán rendezett kötöttfogású nemzetközi felkészülési versenyen egészen a bronzéremig jutott: többek között a felnőtt Eb-harmadik német Hannes Wagnert is legyőzte.

Lévai Tamás hatékonyabban támadna Forrás: UWW

Lévai Tamás hatékonyabban támadna  •  Forrás: UWW

„Meglepően jól éreztem magam a szőnyegen, a lenti helyzetből való védekezés a vártnál stabilabban ment – egyre biztosabban mozgok lentről, és ez nagyon pozitív. Persze tudom, mindig van hová fejlődni. Az elődöntőben egyébként honfitársamtól, a világ- és Európa-bajnoki harmadik Szabó Lászlótól kaptam ki, aki ellen hibáztam, rászaladtam ugyanis az egyik akciójára. Mindent összevetve elégedett vagyok a Tatán történtekkel” – így Lévai Tamás.

A fiatal amondó, nagy hangsúlyt kell fektetnie a támadásaira a folytatásban.

„Más az edzéseken gyakorolt helyzet, mint a versenyszituáció. Az emelésekkel nemrégiben kezdtem sokkal komolyabban foglalkozni. Téthelyzetben a védekező pozíciója hirtelen és gyakran változik, és ezeket a mozdulatokat egyelőre nem tudom olyan hatékonyan lekövetni, amennyire azt szeretném.”

Tamás úgy érzi, jó formában van.

„Remekül sikerült az alapozás, kiváló erőben vagyok. Jelenleg is Tatán táborozunk; a legutóbbi megméretésen résztvevő tizennyolc ország hetven-nyolcvan százaléka itt maradt. Ők is készülnek a március közepén rajtoló, budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyre. A viadal engem nem érinthet, mivel a nyolcvankét kiló nem szerepel az ötkarikás programban. Jövő héten viszont én is utazhatok Rómába, a nemzetközi szövetség rangsorversenyére, amelyen várhatóan nagyon kemény lesz a mezőny. Ha Szabó Lacit sikerülne legyőznöm Olaszországban, úgy akár arra is lehet esélyem, hogy én képviseljem Magyarországot az áprilisi, varsói felnőtt Európa-bajnokságon. Amennyiben ez nem jön össze, akkor teljes mértékben a korosztályomra koncentrálhatnék: a célom az, hogy U23-as világ- és Európa-bajnoki címet egyaránt ünnepeljek az idén.”

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.

2021.03.07 14:32:01

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.