Atlétika: Urbán Zita a világversenyek tapasztalataiból építkezik

Vágólapra másolva!
2021.09.14. 17:47
Címkék
A Budapesti Honvéd 19 éves középtávfutója, Urbán Zita legutóbb az U20-asok Európa-, valamint világbajnokságán szerezhetett értékes tapasztalatokat.

Az akadály- és síkfutásban is jeleskedő Urbán Zita járt már U18-as Eb-n, EYOF-onés ifjúsági olimpián is, a nemzetközi tapasztalatait pedig az idén az U20-asok között a tallinni kontinensviadalon, valamint a Nairobiban rendezett világbajnokságon bővítette.Az akadály- és síkfutásban is jeleskedő Urbán Zita járt már U18-as Eb-n, EYOF-onés ifjúsági olimpián is, a nemzetközi tapasztalatait pedig az idén az U20-asok között a tallinni kontinensviadalon, valamint a Nairobiban rendezett világbajnokságon bővítette.

Urbán Zita már számos korosztályos világeseményen bizonyíthatott Forrás: honved.hu
Urbán Zita már számos korosztályos világeseményen bizonyíthatott Forrás: honved.hu

Zita már számos korosztályos világeseményen bizonyíthatott  •  Forrás: honved.hu

A Budapesti Honvéd 19 éves kiválósága ráadásul a magyar küldöttség legfoglalkoztatottabb atlétájának mondhatja magát a 2021-es korosztályos világversenyeket tekintve, hiszen 1500 méteren Észtországban és Kenyában (ahol egyedüliként indult két számban a válogatottból) döntőt futhatott, az utóbbi helyszínen ráadásul 800 méteren is az elődöntőig jutott.

A mosolygós sportoló életében gyerekkora óta játszik főszerepet az atlétika. Pályafutását az Ikarus BSE-ben kezdte, majd egy hosszabb ideig tartó sérülést követően a Honvédban folytatta, és nagyjából két éve dolgozik már edzőjével, Káldy Zoltánnal a piros-fekete klubban. A hazai korosztályos országos bajnokságokon rendre a dobogó valamelyik fokára lépő középtávfutó most úgy érzi, jó úton halad a céljai elérése felé.

Zita az U20-as vb-n két számban összesen négyszer állt rajthoz Forrás: World Athletics
Zita az U20-as vb-n két számban összesen négyszer állt rajthoz Forrás: World Athletics

Zita az U20-as vb-n két számban összesen négyszer állt rajthoz  •  Forrás: World Athletics

A járványhelyzet miatt az év elején még minden bizonytalan volt, és az is utolsó pillanatban dőlt el az is, hogy a magyar csapat elutazik a kenyai világbajnokságra. Utólag örülök, hogy én is rajthoz állhattam Nairobiban. Az idei fő versenyemnek az U20-as Eb-t tekintettem, a világbajnokság lehetősége egyfajta bónuszként érkezett. Ehhez képest meglepően jól sikerült a verseny. A gondolat, hogy a nyolcszáz mellett ezerötszáz méteren is kipróbálom magam Kenyában, az Eb után fogalmazódott meg bennünk. Nem bántam meg. Rendkívül hasznos tapasztalatokat szereztem. Még sosem futottam ekkora stadionban, így az egészséges versenydrukk »gyakorlása« mellett újra visszajelzést kaptam a nemzetközi mezőnyről, amelyben teljesen más taktikai szituációkban kell helytállni. Remélem, hogy ez mind az előnyömre válik a jövőben. A következő év is fontos lesz, és kíváncsian várom, hogy milyen versenyeken tudok részt venni és hogyan haladok, hiszen két év múlva az U23-as Eba prioritás. Szeretnék addig több külföldön szerzett rutint hasznosítani, és folyamatosan az élmezőnyben tudni magam.

A nívós ellenfelekért azért már nem feltétlenül kell átlépni az országhatárt. A hazai megméretéseken folyamatosan tűnnek fel a Zitát is érintő versenyszámok ígéretes alakjai, és rukkolnak elő kiváló teljesítményekkel. Az utánpótlásban Varga Gréta vagy K. Szabó Gabriella neve hordoz garanciát a minőségre, a Honvédon belül pedig elsősorban a nemrég felnőttkorosztályba lépő olimpikon, Tóth Lili Anna jelenléte lehet ösztönző hatással akisebbekfejlődésére.

Zita számára sok újdonságot tartogat a következő évad Forrás: World Athletics
Zita számára sok újdonságot tartogat a következő évad Forrás: World Athletics

Zita számára sok újdonságot tartogat a következő évad  •  Forrás: World Athletics

Örömteli, hogy az elmúlt években látványosan fejlődött Magyarországon a női középtávfutás, és remek eredmények születtek. Itthon is van konkurencia, húzzuk a másikat, és ugyanúgy motivációt jelent az egymás segítése, mint az egymás elleni versenyzés– vélekedik Zita, aki ősztől az ELTE TTK biológiaalapszakánfolytatta a tanulmányait, így a jövőben még nagyobb feladat elé állítja az iskola és a sport összehangolása.

Kicsit felkavarja az évek során megszokott napirendet, de úgy gondolom, nem lehetetlen megoldani a helyzetet. Szerencsére ebben is kapok segítséget az edzőmtől és a csapattársaimtól, így biztos vagyok benne, hogy a következő időszak is gördülékenyen telik majd.

A következő hónapok teendőit illetően Káldy Zoltánnak is megvannak az elképzelései.

Tudjuk, hogy Zita igen tehetséges, és sokra lehet hivatott – mondja a szakember. – Most még építjük őt, és az igazi versenyszámát ezután fogjuk megkeresni. Sejthető, hogy ő is akadályfutó lesz, mint több itthoni fiatal versenyző. Nagyon jó gáttudása van, emellett gyors. Nem az alapgyorsasága kiemelkedő, hanem az, ahogyan iram közben ritmusokat tud váltani. Ha elvégzi azt az állóképességi munkát, amelyet a háromezer akadály igényel, akkor nagyon jó versenyző válhat belőle.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik