Atlétika: felnövőben a nagy generáció?

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.03.23. 09:09
Címkék
Minden jel arra utal, hogy most van felnövőben egy olyan generáció a hazai atlétika utánpótlásában, amely néhány év múlva a felnőttvilág-eseményeken is örömöt szerezhet a magyar szurkolóknak.

Szinte minden évben felkaphatjuk a fejünket egy-két korosztályos atlétikai rekordra, ám az idei fedett pályás szezonban igazán kitettek magukért a fiatalok. Alig telt egy úgy fedél alatti verseny, hogy valamelyik sokra hivatott ígéret nem rukkolt ki magyar korosztályos csúccsal, ezzel együtt nemzetközi viszonylatban is figyelemreméltó eredménnyel.

Az egyik legkiemelkedőbb teljesítményt a szolnokiak sprintere, Kocsis Luca nyújtotta,

aki 18 évesen lett felnőttbajnok 60 méteren. A 7.31 másodperc az elmúlt negyedszázadban a legjobb eredmény, amely magyar női bajnoki címet ért ebben a versenyszámban tető alatt, nem mellesleg U20-as és U23-as rekord is egyben. Az ígéret ezt követően 200 méteren is megjavította azt a csúcsot, amelyen a gödöllői színeket képviselő Sulyán Alexa nem sokkal korábban kétszer is kozmetikázott. 

Érdekes történet a 16 éves Szentgyörgyi Zitáé, aki az MTK Budapesthez csatlakozva két év kihagyás után tért vissza a rekortánra, és rögtön az első versenyén 7.50 másodperces U18-as rekordot repesztett 60 méteren. Itt a legjobb eredményt egészen addig Nguyen Anasztázia tartotta 2010 óta, de ez korántsem számít régi csúcsnak. Az SVSE két, egyaránt 18 esztendős középtávfutója, Kubasi János és Kovács Ferenc Soma ugyanis 42 éve háborítatlan rekordot adott át a múltnak. Kubasi 800 méteren 1:49.77, Kovács 1500 méteren 3:43.31 perces időeredményt mutatott fel. Mindkét távon Bereczki József volt a rekorder 1981-től.

Kovács Ferenc Soma 42 éves rekordot döntött meg 1500 méteren Forrás: MASZ

Az U18-as korosztályban továbbá Auer Péter 60 m gáton, Kovács Alexandra 3000 m-es gyaloglásban, Kriszt Sarolta ötpróbában, Rózsahegyi Bori pedig távolugrásban jegyeztette be a nevét a korosztály valaha volt legjobb itthoni eredménye mellé. Utóbbi reménység mindössze 15 évesen ugrott 630 centimétert, ennél a 2007-ben születettek közül az évadban senki nem tudott messzebbre szállni a világon. 

De a többi fiatal teljesítménye sem csak itthon számít fényesnek, szinte mindegyik eredmény élmezőnybe kerülést ér a korosztályos európai és – néhány esetben – világranglistán is. 

„Ha a korosztályos csúcsokat nézzük, tényleg rendkívüli volt ez a fedett pályás szezon – véli a Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatója, Scheidler Géza. – Nem is gondoltunk arra, hogy ennyi versenyszámban és szakágban dőlnek majd meg a rekordok. A 2004 és 2008 között született generáció kivételesen jó, és ezért hálásak lehetünk a sorsnak. A fiatalokkal magasan képzett edzői gárda dolgozik, a szakemberek tudják, hogy mit kell kezdeniük velük. És az – a sprintszámokra fókuszáló – program is megmutatja az erejét, amelyet másfél éve indítottunk el. Nem utolsósorban azt gondolom, hogy az augusztusi, budapesti felnőtt-világbajnokságnak már most érződik a motivációs hatása. A fiatal versenyzők között akadnak ugyanis olyanok, akik valamelyik váltó tagjaként reálisan álmodozhatnak a vébérészvételről.” 

Kriszt Sarolta több versenyszámban is kiemelkedően teljesít Forrás: MASZ

Scheidler azt is kiemelte, hogy bár az utánpótlásban elért eredmények örömteliek, az atlétákkal hosszú távra tervez a szövetség. 

„Amikor Deák Nagy Marcell sorozatban futotta a csúcsokat, akkor az edzője, Benkő Ákos egy-egy rekord után mindig azt mondta: jól van, de most hogyan tovább?

Nekünk szakmailag mindig ez a hogyan tovább a fő kérdés, amelyre meg kell találnunk a választ, mert 2026–2028-ban már nem arról beszélgetünk, hogy ők a reménységeink, hanem arról, hogy helytálltak-e a felnőttvilágversenyek döntőiben.

A korosztályos európai és világranglistákon elfoglalt pozíciók bizakodásra adnak okot, ugyanakkor nagy felelősséget is jelentenek a számunkra. A nemzetközi statisztika is mutatja, hogy az utánpótlásban elért eredményességet nem egyszerű átmenteni a későbbi időszakra. Az a célunk, hogy ezeket a fiatalokat sikeresen átvezessük a felnőttkorosztályba.” 

A sportszakmai igazgató hozzátette, hogy a dobóatléták között is számos ígéretes fiatalt találunk. Ilyen gerelyhajításban Herczeg György, kalapácsvetésben Viszkeleti Villő, diszkoszvetésben pedig Dobó Zsombor, aki a közelmúltban súlylökésben is remekül teljesített. Az idei U23-as és az U20-as Európa-bajnokságon, valamint az U18-asokat érintő EYOF-on tehát lesz kinek szurkolni a minél jobb magyar eredményekért. 

FEDETT PÁLYÁS KOROSZTÁLYOS CSÚCSOK 2023-BAN 
U23. Nők. 60 m: Kocsis Luca 7.31.  
U20. Fiúk. 800 m: Kubasi János 1:49.77. 1500 m: Kovács Ferenc Soma 3:43.31. Lányok. 60 m: Kocsis Luca 7.31. 200 m: Sulyán Alexa 24.02, 23.85, Kocsis Luca 23.80.  
U18. Fiúk. 60 m gát: Auer Péter 7.77. Lányok. 60 m: Szentgyörgyi Zita 7.50. 60 m gát: Kriszt Sarolta 8.48. Távolugrás: Rózsahegyi Bori 630. 3000 m gyaloglás: Kovács Alexandra 13:14.55. Ötpróba: Kriszt Sarolta 4228. 

(Kiemelt képen: Kocsis Luca neve három korosztályos csúcs mellé íródott fedett pályán Forrás: MASZ)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik