K. B. utanpotlassport.hu 2021.01.21 16:54 Frissítve: 2021.01.21 17:00

Asztalitenisz: új lehetőséget ragadhatnak meg a fiatalok

A Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) sportigazgatójával, Fazekas Péterrel és a főtitkárral, Lajtai Kristóffal beszélgettünk a világszövetség által elrendelt korosztályhatár-módosítás lehetséges hatásairól.

A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) ősszel bejelentette, 2021-től új korcsoportoknak rendez eseményeket. Eddig az U15-ös, az U18-as, az U21-es és a felnőttkorosztálynak tartottak versenyeket, ám a szervezet tudatta, megváltozik a szisztéma, és a folytatásban az U11-esek, az U13-asok, az U15-ösök, az U17-esek, az U19-esek és a felnőttek küzdhetnek a nemzetközi seregszemléken. Az európai szövetség (ETTU) nem adott még ki közleményt arról, hogy 2021-ben az új rendeletnek megfelelően rendezi-e meg az utánpótlás-kontinensviadalt, a MOATSZ abban bízik, alkalmazkodik a világszövetség elképzeléseihez.

András Csabának is jól jöhet a korosztálymódosítás Forrás: asztaliteniszez.hu

András Csabának is jól jöhet a korosztályhatár-módosítás  •  Forrás: asztaliteniszez.hu

„Az ITTF fontos kérdésben hozott döntést anélkül, hogy hosszasan egyeztetett volna az országok sportági vezetőivel − meséli a MOATSZ főtitkára, Lajtai Kristóf. − Mi például az utánpótlás-események pályázati anyagából tudtuk meg a határozatot, és ez kicsit furcsa volt. Az biztos, hogy a versenyrendszerünket úgy kell kialakítanunk, hogy az alkalmazkodjon az előírtakhoz. Az ETTU-ban 2020 végén tisztújítás történt, és feltehetően emiatt reagál kicsit később a rendeletre: február közepén online kongresszust tart, amelyen többek között arról szavazhatunk, hogy már az idei Eb-n is az új korosztályok szerepeljenek-e.”

A szabály különösen jól jönne azoknak a pingpongosoknak, akik januárban kiöregedtek volna az utánpótlásmezőnyből. Így például András Csabának, Both Olivérnek és Dari Helgának egyaránt esélye nyílhat arra, hogy bizonyítson az összeurópai seregszemlén. Nagy szükségük lenne rá, lévén, hogy a tavalyi eseményt a koronavírus-járvány miatt törölték.

„Visszakaphatnák azt a lehetőséget, amit 2020-ban elveszítettek − vélekedik a MOATSZ sportigazgatója, Fazekas Péter. − Csaba ráadásul kirobbanó formát mutatott az elmúlt időszakban, a felnőttek között egyaránt megállja a helyét. Mondhatni, tökéletesen jönne ki a lépés, hiszen az U17-es mezőnyben is kiemelkedő játékosok képviselhetnék a magyar színeket: főként Huzsvár Erikre és Tölgyes Dorottyára gondolok. Hosszú távon sem látom a kezdeményezés hátulütőjét: a serdülőkorból az ifibe való átmenet szerintem túl hosszú volt − a sportolók három évig versenyeztek az U18-asok között, és általában egy-két évre szükségük volt ahhoz, hogy felvegyék ritmust. Az új szisztémában kétéves korosztályváltások vannak, szerintem ez ideálisabb.”

A legkisebbeknek, tehát az U13-asoknak és az U11-eseknek eddig nem rendeztek kontinensviadalt. Elképzelhető, hogy ez is megváltozik? − tettük fel a kérdést Lajtainak.

„Az újoncok versenyeztetése már tíz évvel ezelőtt is téma volt az ETTU-ban; akkoriban az ifjúsági bizottság tagja voltam. Mivel a világszövetség ezeknek a korcsoportoknak egyaránt rendez eseményeket, elképzelhető, hogy az ETTU is alkalmazkodik hozzá. Az ugyanakkor kizárt, hogy már az idén szerepeljenek kontinensviadalon; egyelőre nagyon nehéz lenne beilleszteni a programba. Minazonáltal van esély arra, hogy a közeljövőben ez is megvalósulhat.”

A szövetség a folytatásban kiemelt figyelmet fordítana az U8, az U9 és az U10-es korcsoportra is.

„Eddig az U11-es volt a legfiatalabb olyan korosztály, amelyiknek versenyeket rendeztünk, ám ez megváltozik: a folytatásban az U10-esek, az U9-esek és az U8-asok is megmérettethetik magukat: az életkori sajátosságoknak megfelelő gyakorlatokat végezve, különféle játékos viadalokat szerveznénk nekik. Mindezt úgy, hogy számos díjjal jutalmazzuk őket. Fontos, hogy a gyerekek minél jobban megszeressék az asztaliteniszt, és ebben sokat segíthet a sikerélmény, amit megszerezhetnek ezeken az eseményeken. A törekvésünk leginkább a sportág népszerűsítése és a lemorzsolódás mértékének visszaszorítására irányul. Szerencsére az elképzeléseink pozitívan alkalmazkodhatnak a világszövetség kezdeményezéséhez is, hiszen ezáltal akár ütőképesebbek lehetünk a legkisebbek között” − így Fazekas Péter.

További korosztályos hírek ASZTALITENISZ sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.02.17 17:50:20

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Két korosztályos futballválogatottunk is felkészülési mérkőzést játszott szerdán: az U19-esek ikszeltek Horvátország ellen, az U17-esek vereséget szenvedtek a románoktól.

2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.