Asztalitenisz: megkezdődtek a győri ifjúsági világfesztivál versenyei

Munkatársunktól utanpotlassport.huMunkatársunktól utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.06.22. 21:00
Címkék
A keddi felvezető nap után szerdától már minden szem a győri Olimpiai Sportpark két csarnokának 38 asztalára szegeződött: megkezdődtek a versenyek az 5. Ifjúsági Asztalitenisz Világfesztiválon. Este pedig Nátrán Roland, a hazai szövetség elnöke, a sportág nemzetközi szervezetének (ITTF) alelnöke hivatalosan is megnyitotta a vasárnapig tartó eseményt.

Szerda délelőtt 10 órakor eljött a várva várt pillanat: a győri Olimpiai Sportparkban valamennyi korosztályban megkezdődtek az 5. Ifjúsági Asztalitenisz Világfesztivál versenyei. Az U11-esek, az U13-asok, az U15-ösök, az U17-esek és az U19-esek mezőnyében 20 ország összesen 232 fiatalja készülődött az asztalokhoz.

„Tizenkilenc számban írtuk ki a versenyeket, ennek megfelelően a precíz beosztás elkészítése, a több korosztályban indulók programütközésének elkerülése nem akármilyen feladat elé állította a versenybíróságot. De minden megoldódott, és a terveknek megfelelően, fennakadás nélkül rajtolt el a viadal” – összegzett Herendi Iván, a Világfesztivál ötletgazdája, a szervezőbizottság társelnöke.

Azért akadt némi bonyodalom is a nyitónapon: az ukrán delegáció tagjai nehezményezték, hogy a szervezők (egyébként az eredeti megállapodás szerint) „csak” a küldöttség játékosait látják vendégül díjmentesen, a kísérőket, az edzőket és a szülőket nem. Végül aztán az ukrán vezetők elnézést kértek a nézeteltérésért.

Szerda reggeltől a győri Olimpiai Sportpark két versenycsarnokának 38 asztalán pattogott a labda Fotó: Mura László
Szerda reggeltől a győri Olimpiai Sportpark két versenycsarnokának 38 asztalán pattogott a labda Fotó: Mura László

Szerda reggeltől a győri Olimpiai Sportpark két versenycsarnokának 38 asztalán pattogott a labda  •  Fotó: Mura László

„Számunkra rendkívül hasznos ez az esemény, mert az esztendő második negyedévében nem indultunk nemzetközi versenyen, így a július 6-án kezdődő, szerbiai ifjúsági és serdülő Európa-bajnokság előtt az erőfelmérésre és a formába hozásra is kiváló alkalom kínálkozik Győrben” – mondta Szily György, a magyar serdülő leányválogatott szakvezetője, aki hozzátette: a keret két tagja, Tölgyes Dorottya és Laskai Írisz érettségizik, ezért nincs a győri indulók között. Megjegyzendő: a korosztályos Eb-re készülő fiúkeret tagjai szintén nem lehetnek itt, a Világfesztiválon, mert a szakágvezetők szerint a viadal nem illeszthető be a felkészülésbe.

Ami a magyarok szerdai szereplését illeti: a legígéretesebb hazai fiatalok általában hozták a „kötelezőt” az egyes számok csoportküzdelmeiben, de például az U19-es lányok között másodikként kiemelt Dohóczki Nóra váratlan, 3:0-s vereséget szenvedett Kemecsei Lindától. Ugyancsak meglepetést okozott az U15-ös lányok mezőnyének első helyen kiemeltje, Molnár Kendra azzal, hogy 3:2-re kikapott Csór Laurától. Ugyanakkor Kizakisz Georgiosz Nikolaosz az U15-ös fiúk viadalán az eddigi mindkét meccsét „behúzta”, míg a nála idősebbek, az U17-esek versenyében három győzelemmel már meg is nyerte csoportját.

Az elsőszámú magyar U19-es fiúcsapat 3:1-re verte az ukránokat, ugyanebben a korosztályban a lányok szintén az ukránok B együttesét győzték le hasonló arányban. Kiemelésre érdemes továbbá, hogy az U15-ös leányválogatott 3:0-ra felülmúlta a románokat.

Este 8 órától aztán a győri Széchenyi téren megtartották az esemény impozáns megnyitó ünnepségét.

A látványos programban fellépett a Bronsis együttes és Rock Milady, a tömött lelátókon helyet foglalók dob-show-t és népi tánc bemutatót is megtekinthettek. A résztvevőket a városvezetés nevében Győr oktatási, kulturális, sport és turisztikai bizottságának elnöke, Rózsavölgyi László köszöntötte, Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke, a sportág nemzetközi szervezetének (ITTF) alelnöke pedig hivatalosan is megnyitotta a Világfesztivált. Az ünnepség nagy sikert arató fényfestéssel zárult.

Az esemény versenyprogramja csütörtök délelőtt 10 órától folytatódik.

A Világfesztivál eredményei megtekinthetők ITT.

További korosztályos hírekASZTALITENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik