Munkatársunktól utanpotlassport.hu 2022.09.22 18:53 Frissítve: 2022.09.22 19:00

A hónap utánpótlásedzője: Kovács Róberté az augusztusi díj

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője augusztusi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Kovács Róbert vízilabdaedzőé lett.

Az idén alapított díj nyolcadik kiírásának három jelöltje Kersics Dávid cselgáncs-, Kovács Róbert vízilabda- és Pisák Tamás tornászedző volt. A kuratórium döntése alapján a júliusi elismerést – és az azzal járó 200 ezer forintot – a világbajnoki aranyérmes U18-as fiú pólóválogatott szövetségi edzője, a Vasas gyermekcsapatának szakvezetője vehette át. 

Balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társasága elnöke, Csabai Edvin, a szervezet sportigazgatója, Kovács Róbert, az augusztusi győztes, Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója és Vári Attila, a vízilabda-szövetség elnöke Fotó: Mura László

Balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társasága elnöke, Csabai Edvin, a szervezet sportigazgatója, Kovács Róbert, az augusztusi győztes, Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója és Vári Attila, a vízilabda-szövetség elnöke  •  Fotó: Mura László

A díjazott Egerben kezdte a játékos-pályafutását, majd pólózott az UTE-ban, a Vasasban, a Honvédban és a nápolyi Posillipo együttesében is. Ez idő alatt négyszer nyert magyar bajnokságot, kétszer Magyar-kupát, bronzérmet szerzett a Bajnokok Ligájában, korábban pedig ezüstöt az ifjúsági Eb-n. Olaszországból hazatérve az UVSE-ben fejezte be játékoskarrierjét, de ekkor már utánpótláscsapatokat is edzett a klubban. A tréneri pályára tudatosan készült, már az UTE-ban elkezdett foglalkozni a gyerekekkel, az UVSE-ben pedig többször is a korosztályos bajnokság dobogójára vezette gárdáját. Innen az OSC ob I-es csapatához szerződött másodedzőnek, emellett az egyesületben az ifjúsági együttest irányította. Az ott eltöltött három év után, két esztendővel ezelőtt Földi László invitálására érkezett vissza legsikeresebb időszakának színhelyére, a Vasasba, amelyben a gyermekcsapatot irányítja. Az idei világbajnokságra készülő U18-as fiúválogatott vezetőedzői posztjára Cseh Sándor férfi utánpótlás-szakmai igazgató kérte fel az évad elején, és mivel a játékosokban, valamint magában is bízott, rövid gondolkodás után elvállalta a feladatot. Ami igazi kihívásnak tűnt, hiszen ez a korosztály magasra tette a lécet azzal, hogy 2019-ben U15-ös Eb-t nyert, tavaly pedig bronzzal tért haza az U17-es kontinensviadalról. 

A korosztályos nemzeti csapat a 45 éves szakember irányításával augusztusban fantasztikus teljesítményt nyújtott a belgrádi világbajnokságon: mások mellett a horvát, az olasz, valamint a spanyol csapatot magabiztosan legyőzve jutott a döntőbe. A fináléban aztán a torna elsőszámú esélyesének tartott házigazda, Szerbia fiataljaival mérkőztek meg a magyar fiúk, és a 11–11-es rendes játékidőt követően ötméteresekkel (5–4) nyertek, majd emelték magasba a vb-trófeát a füttykoncerttől visszhangzó katlanban. A válogatott felkészültségéről sokat elárul, hogy a világbajnokságon egyetlen csapat sem vezetett a magyarok ellen, még a döntőben az otthoni közönség buzdítását élvező szerbek sem. Magyarország nyolc év után nyert ismét ifjúsági vb-t. 

Kovács Róbert az U18-as válogatott mellett a Vasas gyermekcsapatát is irányítja Fotó: Mura László

Kovács Róbert az U18-as válogatott mellett a Vasas gyermekcsapatát is irányítja  •  Fotó: Mura László

A díjátadón a Magyar Edzők Társaságát Molnár Zoltán elnök és Csabai Edvin sportigazgató képviselte. Utóbbi mellett Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója, Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, valamint Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke méltatta a szakember munkáját. 

„A korosztály válogatottja mögött már két nagy siker állt, így a világbajnokság előtt a szövetségi edzői poszt elvállalása nagy felelősséggel is járt, de Kovács Róbert szembenézett a kihívással, és életre szóló élményt szerzett a játékosoknak, felkészítőknek egyaránt. A versenyzőként, játékosként szerzett rutin sokszor visszaköszön az edzői munkában, és a mostani sikernek is ez lehetett az egyik kulcsa” – mondta Csabai Edvin. 

Bujáki Zsolt szerint is jó helyre került a díj, és hangsúlyozta, hogy a Porsche Hungaria jó néhány éve büszke támogatója a magyar vízilabdának: 

„A csapatmunkának a Porsche Hungariánál kiemelt szerepe van többek között a gazdasági folyamatokat vagy az üzleti szereplőket tekintve is. Éppen ezért tudom, hogy mennyire fontos az olyan jó csapatszellem, mint amelyet Kovács Róbert kialakított. Egy másik elengedhetetlen dolog a mentorszemlélet. Díjazottunk abban is remek munkát végez, hogy megtalálja és gondozza azokat a tehetségeket, akikben nagy lehetőség rejlik.” 

„Róbert sikeres pályafutása után a gyerekekkel foglalkozik és képzi őket, nemcsak a válogatottban, hanem a Vasasban is. A Magyar Edzők Társaságával mindig hangsúlyozzuk, hogy tanult edzőkre van szükség, és Róbert a legmagasabb iskolai diplomával rendelkezik. Ez példa lehet a többi utánpótlásedző számára is. Büszke vagyok rá és a kollegáimra, hiszen örömteli, hogy az elmúlt három évben minden korosztályos világversenyen magas színvonalat képviselve végeztünk az első négyben” – összegzett Vári Attila. 

A kitüntetett úgy fogalmazott, hogy: „A jelölést is meglepődve fogadtam, a díj elnyerése pedig hatalmas megtiszteltetés. Szeretnék gratulálni a másik két jelöltnek is. Köszönettel tartozom a segítőimnek, Lukács Gergőnek és Kardos Istvánnak, valamint Cseh Sándornak is. A felkészülés és a világbajnokság alatt végig magamat adtam, mert úgy éreztem, hogy csak így tudok dolgozni, sikert elérni. Már a kiválasztásnál megmondtam, hogy nem fogok olyan játékost kivinni a vébére, aki nem áll be a sorba. Örülök, hogy a csapatnak át tudtam adni a mentalitásomat, és aranyérmesek lettünk Belgrádban. Minden egyes mérkőzésből sokat tanulhat az edző, én is igyekszem tovább fejleszteni magamat.” 

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.