A hónap utánpótlásedzője: Kovács Róberté az augusztusi díj

Vágólapra másolva!
2022.09.22. 18:53
Címkék
Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője augusztusi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Kovács Róbert vízilabdaedzőé lett.

Az idén alapított díj nyolcadik kiírásának három jelöltje Kersics Dávid cselgáncs-, Kovács Róbert vízilabda- és Pisák Tamás tornászedző volt. A kuratórium döntése alapján a júliusi elismerést – és az azzal járó 200 ezer forintot – a világbajnoki aranyérmes U18-as fiú pólóválogatott szövetségi edzője, a Vasas gyermekcsapatának szakvezetője vehette át.Az idén alapított díj nyolcadik kiírásának három jelöltje Kersics Dávid cselgáncs-, Kovács Róbert vízilabda- és Pisák Tamás tornászedző volt. A kuratórium döntése alapján a júliusi elismerést – és az azzal járó 200 ezer forintot – a világbajnoki aranyérmes U18-as fiú pólóválogatott szövetségi edzője, a Vasas gyermekcsapatának szakvezetője vehette át.

Balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társasága elnöke, Csabai Edvin, a szervezet sportigazgatója, Kovács Róbert, az augusztusi győztes, Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója és Vári Attila, a vízilabda-szövetség elnöke Fotó: Mura László
Balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társasága elnöke, Csabai Edvin, a szervezet sportigazgatója, Kovács Róbert, az augusztusi győztes, Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója és Vári Attila, a vízilabda-szövetség elnöke Fotó: Mura László

Balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társasága elnöke, Csabai Edvin, a szervezet sportigazgatója, Kovács Róbert, az augusztusi győztes, Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója és Vári Attila, a vízilabda-szövetség elnöke  •  Fotó: Mura László

A díjazott Egerben kezdte a játékos-pályafutását, majd pólózott az UTE-ban, a Vasasban, a Honvédban és a nápolyi Posillipo együttesében is. Ez idő alatt négyszer nyert magyar bajnokságot, kétszer Magyar-kupát, bronzérmet szerzett a Bajnokok Ligájában, korábban pedig ezüstöt az ifjúsági Eb-n. Olaszországból hazatérve az UVSE-ben fejezte be játékoskarrierjét, de ekkor már utánpótláscsapatokat is edzett a klubban. A tréneri pályára tudatosan készült, már az UTE-ban elkezdett foglalkozni a gyerekekkel, az UVSE-ben pedig többször is a korosztályos bajnokság dobogójára vezette gárdáját. Innen az OSC ob I-es csapatához szerződött másodedzőnek, emellett az egyesületben az ifjúsági együttest irányította. Az ott eltöltött három év után, két esztendővel ezelőtt Földi László invitálására érkezett vissza legsikeresebb időszakának színhelyére, a Vasasba, amelyben a gyermekcsapatot irányítja. Az idei világbajnokságra készülő U18-as fiúválogatott vezetőedzői posztjára Cseh Sándor férfi utánpótlás-szakmai igazgató kérte fel az évad elején, és mivel a játékosokban, valamint magában is bízott, rövid gondolkodás után elvállalta a feladatot. Ami igazi kihívásnak tűnt, hiszen ez a korosztály magasra tette a lécet azzal, hogy 2019-ben U15-ös Eb-t nyert, tavaly pedig bronzzal tért haza az U17-es kontinensviadalról.

A korosztályos nemzeti csapat a 45 éves szakember irányításával augusztusban fantasztikus teljesítményt nyújtott a belgrádi világbajnokságon: mások mellett a horvát, az olasz, valamint a spanyol csapatot magabiztosan legyőzve jutott a döntőbe. A fináléban aztán a torna elsőszámú esélyesének tartott házigazda, Szerbia fiataljaival mérkőztek meg a magyar fiúk, és a 11–11-es rendes játékidőt követően ötméteresekkel (5–4) nyertek, majd emelték magasba a vb-trófeát a füttykoncerttől visszhangzó katlanban. A válogatott felkészültségéről sokat elárul, hogy a világbajnokságon egyetlen csapat sem vezetett a magyarok ellen, még a döntőben az otthoni közönség buzdítását élvező szerbek sem. Magyarország nyolc év után nyert ismét ifjúsági vb-t.

Kovács Róbert az U18-as válogatott mellett a Vasas gyermekcsapatát is irányítja Fotó: Mura László
Kovács Róbert az U18-as válogatott mellett a Vasas gyermekcsapatát is irányítja Fotó: Mura László

Kovács Róbert az U18-as válogatott mellett a Vasas gyermekcsapatát is irányítja  •  Fotó: Mura László

A díjátadón a Magyar Edzők Társaságát Molnár Zoltán elnök ésCsabai Edvin sportigazgató képviselte. Utóbbi mellett Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója, Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, valamint Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke méltatta a szakember munkáját.

„A korosztály válogatottja mögött már két nagy siker állt, így a világbajnokság előtt a szövetségi edzői poszt elvállalása nagy felelősséggel is járt, de Kovács Róbert szembenézett a kihívással, és életre szóló élményt szerzett a játékosoknak, felkészítőknek egyaránt. A versenyzőként, játékosként szerzett rutin sokszor visszaköszön az edzői munkában, és a mostani sikernek is ez lehetett az egyik kulcsa”– mondta Csabai Edvin.

Bujáki Zsolt szerint is jó helyre került a díj, és hangsúlyozta, hogy a Porsche Hungaria jó néhány éve büszke támogatója a magyar vízilabdának:

„A csapatmunkának a Porsche Hungariánál kiemelt szerepe van többek közöttagazdasági folyamatokat vagy az üzleti szereplőket tekintve is. Éppen ezért tudom, hogy mennyire fontos az olyan jó csapatszellem, mint amelyet Kovács Róbert kialakított. Egy másik elengedhetetlen dolog a mentorszemlélet. Díjazottunk abban is remek munkát végez, hogy megtalálja és gondozza azokat a tehetségeket, akikben nagy lehetőség rejlik.”

„Róbert sikeres pályafutása után a gyerekekkel foglalkozik és képzi őket, nemcsak a válogatottban, hanem a Vasasban is. A Magyar Edzők Társaságával mindig hangsúlyozzuk, hogy tanult edzőkre van szükség, és Róbert a legmagasabb iskolai diplomával rendelkezik. Ez példa lehet a többi utánpótlásedző számára is. Büszke vagyok rá és a kollegáimra, hiszen örömteli, hogyaz elmúlt három évben minden korosztályos világversenyen magas színvonalat képviselve végeztünk az első négyben”– összegzett Vári Attila.

A kitüntetett úgy fogalmazott, hogy: „A jelölést is meglepődve fogadtam, a díj elnyerése pedig hatalmas megtiszteltetés. Szeretnék gratulálni a másik két jelöltnek is. Köszönettel tartozom a segítőimnek, Lukács Gergőnek és Kardos Istvánnak, valamint Cseh Sándornak is. A felkészülés és a világbajnokság alatt végig magamat adtam, mert úgy éreztem, hogy csak így tudok dolgozni, sikert elérni. Már a kiválasztásnál megmondtam, hogy nem fogok olyan játékost kivinni a vébére, aki nem áll be a sorba. Örülök, hogy a csapatnak át tudtam adni a mentalitásomat, és aranyérmesek lettünk Belgrádban. Minden egyes mérkőzésből sokat tanulhat az edző, én is igyekszem tovább fejleszteni magamat.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik