utanpotlassport.hu 2017.04.12 12:53 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Úszás: iskolai vb a Tüskében

Tizenhét ország majdnem háromszáz versenyzője indul az április 22-24-én Budapesten, a Tüske Uszodában zajló iskolai úszó-világbajnokságon. A viadalon iskolai és nemzeti magyar válogatott is szerepel.

reb Már két évvel ezelőtt úgy beszéltek az iskolai úszó-világbajnokságról, mint amely kvázi felvezeti a júliusi magyarországi vizes-világbajnokságot. Akkor még arról volt szó, hogy a készülő-épülő, utóbb Duna Arénára keresztelt uszodakomplexumot avatják fel a versennyel, amolyan főpróbaként tekintve a nyári vb-re. Az iskolai vb helyszíne végül a Tüske Uszoda lett: a futamokat szombattól hétfőig rendezik meg.

tuske02„A kormány kiemelt fontosságúnak tekinti az utánpótlás-nevelés fejlesztését, ennek jegyében támogat akadémiákat, programokat, sportiskolákat és hazai rendezésű eseményeket, amelyeken megmérethetik magukat a fiatalok” – mondta el dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke – az eseményt a nemzetközi iskolai szervezet az MDSZ-szel közösen rendezi – felelevenítette 1991-es emlékeit. Az olimpiai ezüstérmes öttusázó akkor indult először ifjúsági világbajnokságon, s jó emlékekkel tért haza: a szakmai kihíváson kívül alkalma volt ugyanis megismerkedni külföldi  (sport)társakkal is.

Cseh László, az iskolai vizes vb arca a 2001-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra gondolt vissza. „Az maradt meg bennem, hogy emeletes ágyakon aludtunk, és az első éjszaka leestem felülről. Életem első világversenyén minden furcsa és más volt, mint amit korábban tapasztaltam. Biztos vagyok benne, hogy a hozzánk látogató fiatalok jó emlékekkel távoznak.”

Az eseményen magyar iskolai és nemzeti válogatott is indul. A szabály szerint az iskolai csapatot csak ugyanabba az oktatási intézménybe járók alkothatják, így a diákolimpiai eredményei alapján a fiú hatfős egységét a győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakgimnázium, míg a lányokét a móri Táncsics Mihály Gimnázium adja.

A magyar nemzeti csapatot az úszószövetség edzőbizottsága jelölte ki, s bár már eldöntetett, kik állnak rajtkőre a Tüskében (az iskolai vb-vel párhuzamosan zajlik a nyári vizes-vb szempontjából kiemelt jelentőségű országos bajnokság), a neveket még nem hozták nyilvánosságra.

A Tüskében rendezendő iskolai vb-n a 15-18 éves korosztály képviselői szerepelnek. A szabályok szerint a hat-hat fős iskolai és válogatott csapatok versenyeznek egymással az összetett csapatkupáért. Minden versenyző minimum két, maximum négy egyéni számot vállalhat. Nemenként és kategóriánként kilenc egyéni és két váltóverseny szerepel a programban. Összesen 36 egyéni és 8 váltószámban hirdetnek iskolai világbajnokot, az összevont ceremónián hirdetik ki a csapatgyőztest.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.