Torna: a 14 éves Székely Zója magát is meglepte az ORV-sikerével

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.07. 14:29
Címkék
A KSI 14 éves tornásznője, Székely Zója volt a magyar leányválogatott legeredményesebb tagja a Csehországban rendezett Olimpiai Reménységek Versenyén. Az egyéni összetettben bronzérmes lett, így nagyban hozzájárult a csapat ezüstjéhez is. Bár mindenki tisztában van a tehetségével, az eredmény mégis meglepte őt és edzőit is. Utóbbiak szeretnek vele dolgozni, mert jól kommunikál, és nagyon szeret új elemeket tanulni.

Gy. Szabó CsillaA tornászok libereci Olimpiai Reménységek Versenyén nagyszerűen szerepelt a leányválogatott. A győztes brit csapattal az első pillanattól kiélezett csatát vívott, amiben nem kis érdeme volt az egyéni összetettben harmadik helyen végzett Székely Zójának. A KSI 14 éves versenyzője a szerenkénti döntőkben ott folytatta, ahol előző nap abbahagyta, felemás korláton a legfényesebb érmet szerezte meg. S bár azt mindenki tudja, hogy ez a szer az erőssége, még saját magát is meglepte ORV-s szereplésével.Gy. Szabó CsillaA tornászok libereci Olimpiai Reménységek Versenyén nagyszerűen szerepelt a leányválogatott. A győztes brit csapattal az első pillanattól kiélezett csatát vívott, amiben nem kis érdeme volt az egyéni összetettben harmadik helyen végzett Székely Zójának. A KSI 14 éves versenyzője a szerenkénti döntőkben ott folytatta, ahol előző nap abbahagyta, felemás korláton a legfényesebb érmet szerezte meg. S bár azt mindenki tudja, hogy ez a szer az erőssége, még saját magát is meglepte ORV-s szereplésével.

„Semmiképpen sem számítottam ilyen eredményre – vallotta be honlapunknak. – Három héttel ezelőtt még úgy éreztem, mélyponton vagyok, semmi sem sikerült úgy, ahogy szerettem volna. Szerencsére összeszedtem magam, így még értékesebbek az érmeim. De megszoktam már, hogy mindig küzdenem kell a talpon maradásért. Tavasszal is remek formában voltam, aztán megsérültem, majd kicsit később ismét, így úszott el az EYOF, amelyen szerettem volna bizonyítani. Nem keseredtem el, dolgoztunk tovább, s most itt a kézzel fogható eredmény. Már csak a jövő évi junior Európa-bajnokság lebeg a szemeim előtt, oda szeretnék eljutni, és dobogóra állni. De nem csak egyedül. A csapatéremnek talán még jobban örülnék, mint az egyéninek.”

Székely Zóját az új elemek tanulása motiválja igazán
Székely Zóját az új elemek tanulása motiválja igazán

Székely Zóját az új elemek tanulása motiválja igazán

Székely Zója még csak 14 éves, mégis sok minden van már a háta mögött. Ebben a sportágban későinek számít, ha valaki nyolc évesen kezdi el az edzéseket, így a Postásba jelentkezett kislány is már „öregnek” számított. Nem is azért vágott bele, hogy tornász legyen, hiszen versenyszerűen táncolt, ahhoz szeretett volna biztosabb alapokat szerezni. Azzal viszont senki sem számolt, hogy olyan kiváló szemű edzőhöz kerül, mint Osztie Géza, aki azonnal felfedezte benne a tehetséget. Pontosabban a „tüzet”, amely a tapasztalt mester szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy valakiből igazi tornász legyen. Zója tehát maradt, nagyszerű alapokat kapott, de éveken át küzdött a lemaradással, amelyet csak igen lassan tudott ledolgozni. Kellemetlen lábfájások súlyosbították a helyzetet, és az lett a következménye, hogy a lábszerekkel szemben érthető módon például a felemás korlátot részesítette előnyben. Így lett belőle a szer specialistája. Ami jó dolog ugyan, de igazi értéke mégiscsak az összetett versenynek van.

A női válogatott szövetségi kapitánya, Draskóczy Imre éppen ezért emelte ki Zója egyéni összetettben szerzett bronzérmét, amikor versenyzője eredményéről kérdeztük:
„Szakmai szempontból nekem az a legfontosabb, hogy Zója levetkőzte azt a bélyeget, miszerint ő csak felemás korláton jó. Külföldön, idegen pontozók előtt ötven pont felett teljesíteni az egyéni összetettben, az már nagy eredmény! Az ORV-n tehát bizonyította, hogy minden szeren számíthatunk rá. Szerintem semmit sem csináltunk vele másképpen, mint azelőtt, egyszerűen beért a korábban elvégzett munka és ő maga is. A válogatott szempontjából ez különösen jó hír, hiszen egyre bővül az ütőképes versenyzők köre, és erősödik a csapat.”

S hogy mekkora meglepetés volt Zója kiemelkedő teljesítménye arról az egyesületi mestere, Gondos-Arató Orsolya, a KSI szakosztályvezetője sem tudott mást mondani, mint maga a tanítvány:
„Tisztában vagyok a képességeivel, de be kell vallanom: nem számítottam ilyen eredményre. Bíztam benne, hogy jól megcsinálja a felemás korláton a gyakorlatát, de a kivitelezéssel túlszárnyalta a várakozásokat. A gerenda kicsit lutris szám, de ott is remekül helytállt. Amit tud, azt stabilan és meggyőzően hozta. Zójával nagyon jó együtt dolgozni. Nemcsak azért, mert ügyes és tehetséges, de szeret új elemeket tanulni, az őt motiválja. Szerencsére, sok visszajelzést kapok tőle a munka során, ami nekem, edzőként nagyon fontos. Tudom merre induljunk, mit csináljunk, mit változtassunk, ha kell. Örülünk a sikerének, és folytatjuk a tervszerű munkát, napról napra, hétről hétre, ahogy eddig.”

A siker persze sok mindenen, így a szerencsén is múlik. Ám szerencséje is többnyire csak annak van, aki a maga részéről mindent megtesz a győzelemért. Amikor Zóját az új elemek tanulásáról kérdezzük, azonnal felfedi a titkát, amely bizonnyal sikerének is kulcsa:
„Ha én a fejembe veszem, hogy valamit meg akarok tanulni, akkor hetek alatt megcsinálom, még ha másoknak esetleg hónapok is kellenének hozzá. Különösen korláton. Amíg nem tudom tökéletesen, addig nem nyugszom…”

További korosztályos hírekTORNASPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik