utanpotlassport.hu 2017.04.14 12:30 Frissítve: 2017.09.14 11:45

EYOF: éppen száz nap múlva kezdődik Győrben a fesztivál

Pontosan száz nap, és megkezdődik Győrben az ország első ötkarikás eseménye, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. Az eseményen minden idők legnagyobb, mintegy százötven fiatalt számláló magyar csapata vesz részt.

UP-info Már hat éve annak, hogy Győr megpályázta a 14-18 éves sportolók fontos kontinentális versenyét, a nem csak nevében fesztivál EYOF-ot.

100_nap_mulva_eyof

Éppen száz nap van vissza az EYOF-rajtjáig  •  Forrás: MOB

„Akkoriban még nagyon távolinak tűnt az esemény. Azóta lassan hat év telt el, és most itt állunk, alig száz nappal az esemény előtt, szinte rajtra készen – idézte a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja Borkai Zsoltot, aki Győr polgármestere, a MOB elnöke. – Ha visszagondolok az elmúlt hat esztendőre, rengeteg változás történt városunkban. Olyan európai szintű létesítmények épültek, mint az Audi Aréna Győr vagy az Aqua Sportközpont. A Radnóti utcában minden igényt kielégítő, számos sportágat kiszolgáló olimpiai sportközpont épül. A Széchenyi István Egyetem új kollégiummal gazdagodik, amely az egykori olajgyár helyén épülő kétszáz lakással alkotja az olimpiai falut. A létesítményeken kívül jelentős mértékben fejlődött az infrastruktúránk, új közlekedési kapcsolatok, új utak épültek, és számos felújítás is történt.”

Borkai hangsúlyozta: az állam több mint húszmilliárd forinttal támogatta a beruházásokat, és a győri önkormányzat is többmilliárdos forrást biztosított. Tesszük hozzá, az eleve is az ország legfejlettebb városainak egyike még tovább épült-szépült.

„Az összefogást jól mutatja, hogy hazánk első olimpiai multisporteseményét tíz neves sportoló, köztük olimpiai, világ- és Európa-bajnokok népszerűsítik, akárcsak tíz fiatal, akik a jelen példaképei, de a jövő bajnokai is lehetnek. A közelmúltban nem csak őket, de az EYOF legjobbjainak járó érmeket is bemutattuk. Jelenleg gőzerővel készülünk az április végén sorra kerülő Chefs the Mission Seminar-ra, amelyre mind az ötven ország csapatvezetője meghívást kapott. Ide várjuk például a holland csapat vezetőjét, az úszólegenda Pieter van den Hoogenbandot is, hogy a nemzeti együttesek képviselőivel beszéljünk át minden, az EYOF-ot érintő kérdést” – tette hozzá Borkai.

Május végén Rómában lánggyújtó ceremónián lobban fel az európai olimpiai láng, hogy aztán Győrbe érkezzen, és elinduljon az országos lángfutásra. Mindeközben tesztversenyek zajlanak, finomhangolások történnek, hogy július 23-án látványos megnyitó ünnepséggel kezdetét vegye rendkívülinek szánt esemény.

A győri EYOF-on július 23-29-én 14-18 éves fiatalok mérkőznek, mintegy 2500-an (kísérőikkel, edzőkkel, orvosokkal, sportszakemberekkel együtt nagyjából 3600-an érkeznek az olimpiai faluba). Hét egyéni és három csapatsportágban összesen 760 érem talál gazdára; a kajak-kenu, az atlétika, a cselgáncs, a kerékpár, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a tenisz, a torna és az úszás került a programba. Az olimpiai fesztiválon 461 bíró vezeti a küzdelmeket; a szervezők hozzávetőleg félezer VIP-vendéget várnak; az esemény népszerűségét jelzi, hogy idáig 2700 önkéntes jelentkezett munkára.

Korábbi, EYOF-fal kapcsolatos cikkeinket itt találhatja meg.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.