Téli olimpia: három magyar utánpótláskorú szerepelhet Pekingben

Munkatársainktól utanpotlassport.huMunkatársainktól utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.02.01. 17:49
Címkék
Pénteken tartják a curlingversenyekkel már holnap megkezdődő téli olimpia ünnepélyes megnyitóját, s a pekingi játékokon szereplő 14 fős magyar küldöttségben három sportág három utánpótláskorú versenyzője is helyet kapott.

A havas-jeges eseményen a magyar versenyzők összesen öt sportágban (alpesi sí, műkorcsolya, rövid pályás gyorskorcsolya, sífutás, snowboard) harcolták ki a részvételt. Bemutatjuk a küldöttség három utánpótláskorú versenyzőjét.

TÓTH ZITA (alpesi síző)

A harmincnégyszeres magyar bajnok versenyző, Tóth Zita megjárta már az ifjúsági téli olimpiát, valamint a téli EYOF-ot, több FIS-versenyen dobogóra állhatott, és a tavalyi, banskói junior-világbajnokságon 17. helyezést ért el. Ez utóbbi eredménye nyomán a Vasas 19 éves alpesi sízője azzal büszkélkedhet, hogy az övé minden idők legjobb magyar szereplése a viadal történetében.

Tóth Zita két alpesi számban indul Pekingben Forrás: molcsapat.hu
Tóth Zita két alpesi számban indul Pekingben Forrás: molcsapat.hu

Tóth Zita két alpesi számban indul Pekingben  •  Forrás: molcsapat.hu

Egy ideje sejteni lehetett, ám csak januárban vált biztossá, hogy a nők mezőnyében ő képviseli a magyar színeket Pekingben. A most futó szezonban már elkönyvelhetett egy nagy sikert: Miklós Edit óta első magyarként állhatott rajthoz a felnőttvilágkupa-sorozatban. De persze, mint mindenkinek, neki is az olimpia jelenti a csúcsok csúcsát.

„Hatalmas élmény volt pályafutásom első világkupaversenyén indulni, ezzel az egyik gyerekkori álmom vált valóra. Eredetileg nem is volt tervben a rajthoz állásom, azonban a felkészülésem annyira jól sikerült, hogy az edzőimmel végül úgy döntöttünk, megpróbálom. És milyen jól tettük, hiszen rengeteg tapasztalatot szereztem, amit majd remélem, a szezon főversenyén, az olimpián is kamatoztatni tudok. Az egész idény arról szólt, hogy Pekingre időzítsem a legjobb formámat.”

Tóth az olimpián február 7-én, hétfőn mutatkozik be óriás-műlesiklásban, majd két nappal később a műlesiklók mezőnyében indul.

NÓGRÁDI BENCE (rövid pályás gyorskorcsolyázó)

A short track-válogatott keretében a 19 éves, még juniorkorú Nógrádi Bence is helyet kapott. Pekingi részvétele egyáltalán nem meglepetés, korábban a korosztályos válogatottnak is meghatározó tagja volt, és az utóbbi időben már a felnőttek között bizonyít – Kínában az 5000 méteres férfiváltó tagjaként láthatjuk majd. Tavaly ősszel az olimpiai kvótákról döntő világkupa-sorozatban is fontos láncszeme volt a magyar csapatnak, több éremszerzésben tevékenyen részt vett.

Nógrádi Bence éremért szállhat harcba a rövid pályás gyorskorcsolyaváltó tagjaként Forrás: szepi.hu
Nógrádi Bence éremért szállhat harcba a rövid pályás gyorskorcsolyaváltó tagjaként Forrás: szepi.hu

Nógrádi Bence éremért szállhat harcba a rövid pályás gyorskorcsolyaváltó tagjaként  •  Forrás: szepi.hu

Az első vk-versenyt éppen az olimpia helyszínén tartották, s azon – a döntőben is szerephez jutva – ezüstérmet szerzett a váltóval, majd Nagojában, Debrecenben és az utolsó állomáson, Dordrechtben szintén tagja volt a bronzérmes stafétának.

A csapatnak – a mieink egyetlen éremesélyes egységének – egyértelmű célja, hogy megismételje a négy évvel korábban bemutatott bravúrt, és ismét felálljon a dobogó tetejére. Még akkor is, ha nem indult zökkenőmentesen a kínai kaland, hiszen az utazás előtt néhány nappal felütötte a fejét a koronavírus a kerettagok között. Az azóta bemutatott negatív tesztek után azonban Liu Shaoang időközben csatlakozhatott a társaihoz, és a napokban Varnyú Alex is követheti őt Pekingbe. Hogy aztán a váltó – az ifjú Nógrádival a soraiban – az újabb magyar csoda véghezviteléért küzdjön.

A magyarok a február 11-i, pénteki elődöntőben kezdik meg szereplésüket; a döntőt öt nappal később rendezik.

KOZUBACK KAMILLA (snowboardos)

Kozuback Kamilla az első magyar snowboardos a téli olimpiák történetében Forrás: Magyar Snowboard Szövetség
Kozuback Kamilla az első magyar snowboardos a téli olimpiák történetében Forrás: Magyar Snowboard Szövetség

Kozuback Kamilla az első magyar snowboardos a téli olimpiák történetében  •  Forrás: Magyar Snowboard Szövetség

Magyar szempontból új sportág debütál a mostani téli olimpián, merthogy Kozuback Kamilla révén először jutott ki snowboardosunk az ötkarikás játékokra. A 17 éves ígéret Calgaryban született, az édesanyja magyar, az édesapja kanadai. Tavaly nyár óta versenyez magyar színekben, és félcsőben szerzett kvótát; ebben a számban mindössze 22-en indulhatnak.

„A slopestyle és a big air a fő számom, nagyon szeretem mindkettőt, és azokban sokkal jobb is vagyok, de most félcsőben jutottam ki, ami nem a kedvencem, de azért elvagyok vele – nyilatkozta Kamilla az Utánpótlássportnak. – Szeretném, hogy a családom és a támogatóim is büszkék lehessenek rám, és sok fiatalnak mutathassak példát, minek következtében talán több snowboardos lesz Magyarországon. Bárhogy is sikerül a futam, szeretnék emelt fővel lejönni a pályáról. A nagypapám pedig – aki már nem él, és aki miatt döntöttem úgy, hogy magyar színekben versenyzem – azt mondhassa odafönt, hogy ez igen, ez szép volt Kamilla!”

Kozuback a félcső világkupa-sorozatban a 27. helyen áll, vagyis nagy bravúrra lenne szüksége a 12-es döntőbe jutáshoz. A selejtezőket február 9-én, szerdán tartják, majd másnap következik a finálé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik