Labdarúgás: minden edzőmeccset megbecsül az U17-es válogatott

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.03.13. 11:29
Címkék
Az U17-es válogatott jó iramú, fordulatos meccsen 4–3-ra nyert a szerbek ellen; a tétmérkőzést másfél évig nem játszó nemzeti együttes peches helyzetéről Szélesi Zoltán szövetségi edzőt kérdeztük.

A koronavírus-járvány miatt meghozott döntések, azaz törlések finoman szólva kedvezőtlenül érintették a 2004-es születésű játékosokból álló U17-es labdarúgó-válogatott életét. A korosztály Európa-bajnokságát az idén nem rendezik meg, ami azt jelenti, hogy legközelebb másfél év múlva léphet pályára tétmérkőzésen a magyar csapat.

„Abból a szempontból peches korosztályról beszélünk, hogy az U17-es Eb törlése okán legközelebb az U19-es kontinensviadalra való kijutást célozhatjuk meg, jövő ősszel – kezdi honlapunknak Szélesi Zoltán, az együttes szövetségi edzője. – A helyzet egyáltalán nem ideális, viszont a játékosok motivációjával kapcsolatban csak pozitívumokat tudok mondani: mindannyian kiváltságnak élik meg, hogy bekerülnek a válogatott keretébe. Persze, a stábommal a jó és a rossz zsaru szerepét is betöltjük egyszerre, a pályán és azon kívül is magasak az elvárásaink. Nálunk nem fér bele, hogy valaki félvállról vegyen egy összetartást vagy felkészülési mérkőzést. A fiúk is tudják, minden alkalmat meg kell ragadni, hogy egyre jobb csapattá kovácsolódjon a korosztály.”

Az U17-es válogatott hétgólos meccsen győzte le a szerbeket Forrás: mlsz.hu
Az U17-es válogatott hétgólos meccsen győzte le a szerbeket Forrás: mlsz.hu

Az U17-es válogatott hétgólos meccsen győzte le a szerbeket  •  Forrás: mlsz.hu

Noha az aktuális COVID-helyzet nehézzé teszi a korosztályos válogatott mérkőzések lebonyolítását, a mieink két összecsapást már maguk mögött tudnak a 2021-es évben. Gyulán ugyan a meccs nagy részében fölényben játszottak, 2–1-re alulmaradtak a románokkal szemben, míg Szegeden jó iramú, gólokban és helyzetekben bővelkedő mérkőzésen 4–3-ra legyőzték a szerbeket.

„A fiúk megvalósították a meccs előtt megbeszélt taktikai elemeket, a ritmusváltásokban, valamint a labdaszerzések utáni átmenetben érezni lehetett a fejlődést a románok elleni mérkőzéshez képest. Szép akciógólokat szereztünk, ami részben a remek egyéni teljesítményeknek tudható be. Vancsa Zalán, Gruber Zsombor és Kocsis Dominik is megérdemelten szerzett gólt, örülök, hogy a csapatra jellemző támadó felfogással hatékonyan játszottunk a mindig kellemetlen stílusú szerbek ellen” – értékel a 2000-res korosztályt négy évvel ezelőtt U17-es Eb-hatodik helyezésig vezénylő szövetségi edző.

A korábbi, 28-szoros válogatott labdarúgó nem tudja megmondani, mire lenne képes a 2004-es korosztály, amennyiben eljátszanánk a gondolattal, hogy Eb-n vesz részt. Mindenesetre bízik benne, hogy a fiatalok fejlődése a közeljövőben is töretlen marad, és minél többen megvetik lábukat a felnőttfutballban.

„Az U17-es korosztályban még szűkebb az olló két szára, könnyebb tartani a lépést akár a nemzetközi élmezőnnyel. Később valamiért jobban nyílik az olló, az U19-es vagy az U21-es mezőnyben már nehezebb mérkőzést nyerni. Fontosnak tartom, hogy a játékosaim minél gyorsabban kinőjék a gyerekfocit, és elkezdjék megtapasztalni a felnőttbajnokságok jelentette kihívásokat.”

U17-ES VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS, SZEGED
Magyarország–Szerbia 4-3 (3-2)
A magyar csapat: Dala Martin - Farkas Bendegúz (Kaján Norbert, 46.), Dragóner Áron, Szabó Bence (Gincsai Zoltán, 46.), Kovács Patrik (Kovács Dominik, 60.) - Nagy-Kolozsvári Dániel (Gulyás András, 77.), Kocsis Dominik - Csóka Dominik (Tuboly Máté, 46.), Gyuris Aurél (Tóth Tamás, 77.), Vancsa Zalán (Földi Dominik, 88.) - Gruber Zsombor
Gólszerzők: Vancsa 17., 20., Gruber 29., Kocsis 63., ill. Spasojevic 5., Abidzija 34., Kabic 46.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik