Labdarúgás: „magyar" fejezetek az U21-es Eb történelemkönyvéből

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.03.23. 09:00
Címkék
A magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokság szerdai nyitónapja előtt érdemes fellapozni a korosztályos kontinensviadal 1978 óta íródó történelemkönyvét, már csak azért is, mert a későbbi pályafutásuk során világklasszissá érett sztárok mellett bizony a mieink is írtak a kötetbe emlékezetes fejezeteket.

Negyed évszázad telt el azóta, hogy U21-es magyar futballválogatott legutóbb labdába rúgott a fiatal felnőttek Európa-bajnokságán. Noha hivatalosan utánpótlás-világversenyről beszélünk, nem nehéz belátni, hogy a szerdán rajtoló, magyar-szlovén közös rendezésű kontinensviadal csoportkörös szakaszában fellépők közül egy kezünkön meg tudnánk számolni azokat a játékosokat, akik még korosztályos bajnokságban tengődnek, és nem a felnőttfutball rögös útját járják. Attól függetlenül, hogy a tornát 1978 óta U21-es Eb-nek hívják – azt megelőzően, 1972 és 1976 között három U23-as Eb-t rendeztek, amelyek közül az 1974-est meg is nyerték a mieink –, mindig a 23. életévüket abban az adott évben betöltő, illetve 23 évesnél fiatalabb játékosok vehetnek részt rajta, tulajdonképpen azok, akik a selejtezők indulásakor vagy közvetlenül az után lettek 21 esztendősek.

Az 1974-ben győztes alakulatnak a selejtezőkkel együtt tíz mérkőzést kellett megvívnia, a nyolccsapatos tornán minden egyes körben oda-visszavágós párharcokban dőlt el a továbbjutás. A magyarok nagyot küzdöttek, hiszen az elődöntőben 2–2-es összesítést követően tizenegyesekkel múlták felül a Szovjetuniót, a döntőben pedig előbb hátrányból álltak fel (3–2), majd a visszavágón – a Népstadion őrjöngő szurkolóseregének nagy örömére – 4–0-ra lelépték az NDK válogatottját.

A magyar válogatott 1986-ban az elődöntőig menetelt az U21-es Eb-n Forrás: Képes Sport
A magyar válogatott 1986-ban az elődöntőig menetelt az U21-es Eb-n Forrás: Képes Sport

A magyar válogatott 1986-ban az elődöntőig menetelt az U21-es Eb-n  •  Forrás: Képes Sport

Amennyiben ragaszkodunk az U21-es Eb ma is használt elnevezéséhez, és szigorúan 1978-tól vesszük szemügyre a történéseket, az első néhány torna kapcsán szintén nincs miért szégyenkeznünk, elvégre 1986-ig két negyed- és egy elődöntős helyezés is bekerült a históriás könyvekbe. Az első hivatalos U21-es eseményen a mieink csak a torna végső győztesétől, Jugoszláviától kaptak ki a legjobb nyolc között; érdekesség, hogy Mariborban 1–0-s magyar siker született, Békéscsabán viszont a rivális bizonyult jobbnak (0–2). Két esztendővel később az keletnémet csapat volt túlságosan rágós falat: a 2–0-s hazai diadalt 3–0-s jénai zakó követte (akkor amúgy nem az aranyérmes állt a mieink útjába, mivel a döntőben a szovjetek felülkerekedtek a NDK-n).

Ki gondolta volna, hogy hat év várakozás után, 1986-ban a legjobb négyig is eljut a magyar válogatott? Noha a honi futballkedvelőknek ebből az esztendőből elsősorban – és sajnos kitörölhetetlenül – a mexikói világbajnokságon a Szovjetunió ellen benyelt, 6–0-s vereség rémképe villan fel, azért történt jó is abban az évben. Tajti József – a felnőttválogatott pályaedzője, aki amolyan másodállásban tolta az U21-es együttes szekerét – csapata a korabeli híradások szerint is dicséretesen helytállt a korosztályos Eb-n. A lengyel együttest összesítésben 5–1-re múlta felül, majd az esélyesebbnek gondolt spanyolok vártak a fiúkra. A rivális a 3–1-es magyar győzelemmel zárult első mérkőzés után 4–1-re fordított odahaza, s később megszerezte története első U21-es Eb-trófeáját.

Azóta a spanyolok még négyszer nyertek, például legutóbb, 2019-ben is – öt győzelmükkel az olaszokkal holtversenyben az övék a legeredményesebb nemzet az U21-es Eb-k történetében –, ugyanakkor a magyarok mindössze egyszer, 1996-ban szerepeltek a viadalon. Akkoriban már más volt a lebonyolítás, ráadásul a kontinensviadalt összekapcsolták az olimpiai selejtezőkkel. Dunai Antal együttese a skótok elleni, kétfelvonásos negyeddöntő első mérkőzését 15 ezer szurkoló szeme láttára megnyerte az Üllői úton, így eljutott az atlantai játékokra. A 2–1-s sikernek azonban az Eb-n nem lett folytatása, mivel az ellenfél a visszavágón 3–1-re megfordította a párharcot (mivel Skócia az olimpián önálló csapatot nem indíthat, a mieinknek az első összecsapáson elég volt győzniük a kvalifikációhoz).

Azóta sem olimpián, sem U21-es Eb-n nem találkozhattunk magyar válogatottal. Holnaptól társrendezőként, alanyi jogon vehetnek részt a mieink az egyre nívósabb mezőnyt felvonultató, kontinentális viadalon, és mi egyebet kívánhatnánk a pályafutásuk eddigi legnagyobb lehetősége előtt álló fiataloknak, minthogy élvezzék és becsüljék meg a torna minden percét.

Merthogy ők írják annak a bizonyos könyvnek a következő fejezetét.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik