Kosár: Gilszki Erik harmadik az U20-asok pontlistáján

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.03.19. 15:47
Címkék
A Szolnoki Olaj tehetséges kosarasa, Gilszki Erik az U20-as bajnokság egyik legjobb játékosává nőtte ki magát a mostani évadban. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a legjobb háromban jegyzik a pontszerzők rangsorában, továbbá, hogy a Tisza-partiak felnőttélvonalban listavezető, első csapatában is bemutatkozhatott már.

A szolnokiaknak már csak egy mérkőzésük maradt hátra az U20-as férfi kosárlabda-bajnokság alapszakaszából. Szinte biztosan a nyolcadik helyen zárják a szezont, ennél fogva garantáltan lemaradnak az idény végi, nyolccsapatos országos döntőről. Azonban az Olaj együttesében nem voltak híján a kiemelkedő egyéni teljesítményeknek. A gárda 20 éves bedobója, Gilszki Erik 23 mérkőzésen pályára lépve 19,8 pontot átlagolt, amellyel harmadik a legjobb pontszerzők lajstromában. Az idényben komoly fejlődést mutató játékost kérdeztük arról, ő miben látja előrelépésének okait.Gilszki Erik 23 mérkőzésen pályára lépve 19,8 pontot átlagolt, amellyel harmadik a legjobb pontszerzők lajstromában. Az idényben komoly fejlődést mutató játékost kérdeztük arról, ő miben látja előrelépésének okait.

Gilszki Erik 33 százalékos hatékonysággal értékesíti a hárompontosokat Forrás: Magyar Kosárlabda Szövetség
Gilszki Erik 33 százalékos hatékonysággal értékesíti a hárompontosokat Forrás: Magyar Kosárlabda Szövetség

Gilszki Erik 33 százalékos hatékonysággal értékesíti a hárompontosokat  •  Forrás: Magyar Kosárlabda Szövetség

„Kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtottam az egész szezonban. A korábbiakhoz képest sokkal több dobást vállalok, az irányítók gyakran engem keresnek, hogy én fejezzem be a támadásokat – nyilatkozta Gilszki az Utánpótlássportnak. – Már két éve a felnőtt-élvonalbeli kerettel készülök, és ennek nagy hasznát veszem az U20-as találkozókon is. Az első csapatban nap mint nap rengeteget tanulhatok a rutinos társaktól; mind a magyarok, mind a külföldiek folyamatosan hasznos tanácsokkal látnak el. Így aztán az utánpótlás-bajnokságban már önbizalomtól duzzadva léphetek pályára.”

A fiatal az Olajbányász NB I-es együttesében is bemutatkozott ebben az idényben; eddig három mérkőzésen öt perc játékidő jutott neki.

„A felnőttek trénere, Gasper Potocnik külön figyelmet szentel annak, hogy miben kell még javulnom. Intenzív egyéni képzéseket tart, minek köszönhetően az utóbbi időszakban sokat léptem előre a játék minden elemében. Az egy-egy elleni játékomon még dolgozni kell, illetve igyekszem fizikailag is megerősödni ahhoz, hogy a felnőttekkel is felvegyem a versenyt, de úgy érzem, jó úton haladok.”

A szolnokiak edzője, Veres Dávid tavaly nyáron vette át az Olaj korosztályos együttesét. Úgy véli, ha Gilszki ilyen ütemben fejlődik, hosszú karrier várhat rá a „nagyok” között is.

„Az előző bajnokság végén több meghatározó játékosunk kiöregedett az U20-ból, ezért jelentősen átalakított kerettel vágtunk neki az új sorozatnak. Most a társaság zömét U18-asok alkotják, így a vezérszerep a rangidős Erikre hárult, aki ily módon kibontakoztathatta a tehetségét.”

Veres reméli, hogy játékosa klubban nyújtott teljesítményére az utánpótlás-válogatott edzője, Kovács Adrián is felfigyel majd.

„Igazán profi hozzáállású sportolót ismertem meg, olyat, aki nemcsak tehetséges, hanem mentálisan is rendkívül stabil, és nem remeg meg a keze a kiélezett szituációkban sem. Tavaly, amikor a felnőtt NB I/B-ben szerepelt az U23-as csapatunk, két alkalommal is utolsó másodperces triplát értékesített. Jókezű játékos, aki a távoli zónából különösen veszélyes, de a betörésekből is eredményes.”

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik