Utánpótlás: világversenyek sorát rendezheti hazánk 2021-ben

Munkatársainktól utanpotlassport.huMunkatársainktól utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.01.27. 08:45
Címkék
Ha minden jól megy, az újévben is utánpótlás-világversenyek sorának adhat otthont hazánk. A program izgalmasnak ígérkezik: bár a járvány miatt minden képlékeny, bízunk benne, hogy az U21-es labdarúgó Európa-bajnokságon, az U21-es férfi kézilabda- és az U19-es leány kosárlabda-vb-n egyaránt szoríthatunk fiataljainkért.

A világversenyek többségét törölték 2020-ban, ráadásul a tokiói olimpiát is erre az esztendőre halasztották. Ugyanakkor a buborékrendszer sok esetben jelesre vizsgázott, így van ok a reménykedésre: ha a pandémiával egy darabig még együtt is kell élnünk, azt alkalmazva az idén már zökkenőmentesebben folyhat a sportélet. Ha így lesz, Magyarország jó néhány utánpótlás-világversenyt rendezhet.

A még átadásra váró Bozsik Stadion lesz au U21-es futball Eb egyik helyszíne Fotó: Mravik Gusztáv
A még átadásra váró Bozsik Stadion lesz au U21-es futball Eb egyik helyszíne Fotó: Mravik Gusztáv

A még átadásra váró Bozsik Stadion lesz az U21-es futball Eb egyik helyszíne  •  Fotó: Mravik Gusztáv

U21-ES LABDARÚGÓ EB

A labdarúgás szerelmeseinek különleges évvel kecsegtet 2021, hiszen hazánk a felnőttek kontinensviadala mellett az U21-es Európa-bajnokság megrendezésében is tevékeny részt vállal. Az európai szövetség második legrangosabb tornáját először tartják meg részben Magyarországon (a társrendező Szlovénia), a négy hazai helyszín a még átadásra váró budapesti Bozsik Stadion, Gyirmót, Székesfehérvár és Szombathely lesz. A Gera Zoltán vezette korosztályos válogatott március 24-én a legutóbbi kiírás döntősével, a németekkel játssza az Eb nyitómérkőzését a MOL Aréna Sóstóban, majd három nap múlva a két évvel ezelőtti, olaszországi viadalon meglepetésre a legjobb négy közé jutó románokkal csap össze Kispesten. A csoportkör zárásaként pedig ismét Fehérvárra látogat, hogy próbára tegye magát a selejtezők legkíméletlenebb támadóarzenálját felvonultató hollandok ellen.

FÉRFI U21-ES KÉZILABDA-VB

Június 22. és július 4. között rendezi Magyarország három éven belül a harmadik korosztályos kézilabda-világversenyét. A 2018-as debreceni női junior-vb és a 2019-es győri női junior Eb után a férfi juniorcsapaton a sor.

Minden idők legnagyobb, 32 csapatos világbajnokságát Budapesten és környékén tartják, a négy tervezett helyszín a fővárosi Tüskecsarnok és Ludovika Aréna, Érd, valamint Szigetszentmiklós.

„A helyszínválasztáskor a két legfontosabb szempont a földrajzi közelség és az nemzetközi szövetség standardjainak történő megfelelés volt – mondja Molnár Viktor, az MKSZ szervezési igazgatója. – A megfelelő szállás jelenti a legnagyobb kihívást, nem egyszerű harminckét csapatot nagyjából egységes minőségű hotelekben elhelyezni, pláne, hogy a vébével egy időben futball Eb-t tartanak Budapesten. A logisztikát nehezíti, hogy noha a létesítmények nincsenek messze egymástól, azért a távolság így sem elenyésző, nem úgy, mint korábban Debrecenben vagy Győrben volt. Ami a járványügyi intézkedéseket illeti, azokról még korai beszélni. A rajtig még sok tényező változhat, és természetesen a nemzetközi szövetség útmutatóját fogjuk követni.”

Három éve Sopronban rendezték az U20-as A divíziós női kosárlabda Európa-bajnokságot Forrás: FIBA
Három éve Sopronban rendezték az U20-as A divíziós női kosárlabda Európa-bajnokságot Forrás: FIBA

Három éve Sopronban rendezték az U20-as A divíziós női kosárlabda Európa-bajnokságot  •  Forrás: FIBA

KOSÁRLABDA: VB, EB, VK

Hagyományos kosárlabdában Magyarország eddig még nem szervezett világbajnokságot, ily módon különleges eseménynek számít az augusztusi leány U19-es vb, amelynek Debrecen adhat otthont. Ráadásul a hazai szövetség (MKOSZ) a nívós megméretés mellett Sopronban a női U20-as A divíziós Európa-bajnokságot és szintén Debrecenben a 3x3-as U18-as világkupát egyaránt megrendezi (utóbbi a szakág világbajnokságának felel meg). Mindezen túlmenően ez utóbbi szakág olimpiai kvalifikációs tornáját is hazánkban tartják. Nem sok ez egy kicsit? – tettük fel a kérdést az MKOSZ főtitkárának, Bodnár Péternek.

„Korábban is volt már példa arra, hogy több nemzetközi eseményt szerveztünk egyetlen nyár alatt, az idei torlódás azonban a tavalyi vírushelyzet miatt alakult ki. A kormány egy évvel ezelőtt úgy döntött, hogy az olimpiai kvalifikációs viadal prioritást élvez, támogatja annak megrendezését, nemzetközi utánpótlás-eseményeknek pedig egyébként is szinte minden évben otthont adtunk. Sportszakmai szempontból óriási a kihívás, hiszen néhány hónapon át a világ kosárlabdázása ránk figyel. Bízunk abban, hogy a járvány nem írja át a számításainkat, és reméljük, hogy az előírt fertőzésmegelőzési protokollokat betartva az összes tornát megtarthatjuk. Amennyiben lehetőség lesz rá, szeretnénk nézőket is fogadni, hiszen hatalmas pluszt adna a csapatainknak, ha közönség buzdítaná őket.”

KADÉT BIRKÓZÓ-VB

Tavaly augusztus 17. és 23. között a budapesti Tüskecsarnok lett volna a helyszíne a kadétbirkózók világbajnokságának, de sok más eseményhez hasonlóan azt is törölték. Magyarországnál maradt az esemény rendezési joga, így az idén − ha minden jól megy −, július 19. és 25. között Budapesten lépnek szőnyegre a világ legjobb 2004 és 2006 között született birkózói.

„Az olimpia miatt a tavaly tervezetthez képest változott a kadétvébé időpontja: augusztus közepe helyett július végén tartjuk meg a viadalt – mondja a hazai szövetség ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter. – A szervezőcsapatunk tapasztalt, többször bizonyított már: például a 2018-as budapesti felnőtt-világbajnokságon és a 2019-es U23-as vébén, amelyet szintén a fővárosban tartottunk. Sok a kérdőjel, nem gondolom, hogy a nyáron már mindenki szabadon utazhat, szóval egyelőre a résztvevők létszámáról és a mezőny lehetséges erejéről sem tudok nyilatkozni. Mindenesetre abban bízunk, hogy nem csak a szervezésben emelkedünk ki, hanem fiataljaink is kitesznek majd magukért.”

Gyertek ide!
Ha a járványhelyzet engedi, ebben az esztendőben további korosztályos világversenyeknek is otthont adhat hazánk. Íme, a tervezett magyarországi rendezésű események listája!
CSELGÁNCS.U23-as Eb, Győr, július (a magyarok pályáztak rá, egyelőre nincs döntés a rendezőről)
JET-SKI. Junior-vb, Levelek, július
JÉGKORONG. Férfi U20-as I/A divíziós vb, Budapest, december (a magyarok pályáztak rá, májusban döntenek a rendezőről)
KICK-BOX. Utánpótlás Eb, Debrecen vagy Győr, augusztus
KORFBALL. U15-ös Eb, valamint U17-es és U15-ös strand Eb, Dunakeszi, augusztus
LOVASÍJÁSZAT. Ifjúsági és gyermek-vb, Pomáz, december
RÖGBI. Fiú és leány U18-as Eb, Budapest, nincs időpont
RÖPLABDA.Leány U16-os Eb, Nyíregyháza(magyar-szlovák közös rendezés), július
VITORLÁZÁS. Ifjúsági finn dingi-világbajnokság, Tihany, július
VÍZILABDA. U15-ös leány Eb, Szentes, június-július (folynak az egyeztetések a magyarországi rendezésről)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik