Utánpótlás: összeállítás az év sikereiről – III. rész

Munkatársainktól utanpotlassport.huMunkatársainktól utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.01.04. 08:48
Címkék
Noha a járvány ebben az esztendőben mindent beárnyékolt a sportvilágban is, azért akadt jó néhány fiatal, aki kitett magáért a nemzetközi és a hazai porondon 2020-ban is. Összeállításunk harmadik részében a sportlövők, a strandröplabdázók, a tornászok és a vívók legszebb sikereit elevenítjük fel.

A koronavírus-járvány miatt utánpótlás-világversenyek sora maradt el az évben, így azok a fiatalok, akik részt vehettek valamelyik kiemelt eseményen, már önmagában a lehetőség miatt is szerencsésnek érezhetik magukat.

SPORTLÖVÉSZET: FEGYVERES ERŐ

Egyetlen világeseményen szerepeltek az idén az utánpótláskorú sportlövők: februárban a wroclawi 10 méteres junior Európa-bajnokságon. A légpuskások egyéni versenyében Hammerl Soma már az első napon kontinensbajnoki címet nyert.

„Ez az eddig a legnagyobb sikerem egyéniben, és hasonlóan büszke vagyok rá, mint a tavalyi bolognai junior Eb-n Dénes Eszterrel elért vegyescsapat-aranyérmemre. Az a másik csúcsa a pályafutásomnak” – mondta a verseny után.

Ugyanúgy a nyitónapon szerzett bronzérmet légpuskában az olimpiai kvótás Mészáros Eszter is. Ő másnap a viadal előtt a világcsúcsnál is jobb eredményt lövő Pekler Zalánnal párban vett részt a vegyes csapatok versenyében, és a kettős a döntőben 8–0-s hátrányból fordítva győzött 16–14-re az oroszok ellen. Az újabb érmet Hammerl és Pekler Török Ferenccel kiegészülve nyerte: a légpuskás fiúcsapat magabiztosan menetelt, a fináléban pedig 17–3-ra múlta felül a franciákat. A fiatalok között akadt, aki a felnőttek között is remekelt; Dénes Eszter – Péni Istvánnal – a dobogó második fokára állhatott a vegyes csapatok viadalán.

STRANDRÖPLABDA: TÖRTÉNELEMÍRÓK

Olyan kiváló nemzetközi helyezést magyar páros még nem ért el strandröplabdában, mint a 19 éves Vasvári Eszter és húga, a 16 esztendős Zsófi. A nővérek a hazai sportágtörténelmet írtak azzal, hogy az ötödik helyen végeztek a brnói U20-as Európa-bajnokságon. A produkció egyben belépőt is jelent a jövő évi U21-es világbajnokságra.

„Elég régóta ismerjük egymást – világít rá a pofonegyszerű sikerreceptre Zsófi. – Az Eb-n az volt a legnagyobb erényünk, hogy végig hittünk a győzelemben. Kétszer is az ellenfelek meccslabdáiról tudtunk fordítani.”

A kettejük között működő kémiáról pedig ezt mondja: „Alapból jó testvérek vagyunk, de a pályán tudunk veszekedni. Ennek ellenére az Eb-n meglepően jóban voltunk.”

TORNA: MINDENKI A DOBOGÓN

Balázs Krisztián nyújtón szerzett ifjúsági Eb-aranyat Fotó: Thomas Schreyer/European Gymnatics
Balázs Krisztián nyújtón szerzett ifjúsági Eb-aranyat Fotó: Thomas Schreyer/European Gymnatics

Balázs Krisztián nyújtón szerzett ifjúsági Eb-aranyat  •  Fotó: Thomas Schreyer/European Gymnatics

A törökországi Mersinben rendezett ifjúsági Európa-bajnokságra egészen decemberig kellett várniuk a tornászoknak. A 18 éves Balázs Krisztián első aranyérmét szerezte világversenyen, miután nyújtón ő kapta a legmagasabb

pontszámot, emellett egyéni összetettben a harmadik helyen zárt, míg a csapattal (Kovács Márton, Dobrovitz Ádám, Závory Szilárd, Molnár Botond) ezüstérmet nyert. A fiúk harmadik egyéni érmét – bronzot – a 16 éves Molnár Botond szerezte talajon. A lányok rá néhány napra tartott Eb-jén a 14 esztendős Mayer Gréta gerendán a második, talajon a harmadik helyen zárt, míg a csapattal (Balázs Kira, Béke Flóra, Peresztegi Nóra, Szmirnov Anna) megint csak bronzérem lett a megérdemelt jutalom a járványhelyzet miatt foghíjas mezőnyű kontinensviadalon.

A junior Európa-bajnok leány kardcsapat. Balról: Keszei Kíra, Pótz-Nagy Fanni, Szűcs Luca és Battai Sugár Forrás: EFC
A junior Európa-bajnok leány kardcsapat. Balról: Keszei Kíra, Pótz-Nagy Fanni, Szűcs Luca és Battai Sugár Forrás: EFC

A junior Európa-bajnok leány kardcsapat. Balról: Keszei Kíra, Pótz-Nagy Fanni, Szűcs Luca és Battai Sugár  •  Forrás: EFC

VÍVÁS: CSILLOGÓ KARD

Négy arany-, egy ezüst- és öt bronzérmet nyertek fiatal vívóink a horvátországi utánpótlás Európa-bajnokságon. Az egyik legnagyobb meglepetést a 17 éves tőröző, Szemes Gergő szerezte azzal, hogy a kadétok mezőnyében aranyérmet nyert. A poreci Eb egyéni versenyében nyújtott teljesítményük alapján a leány kardcsapatok aranyérmére sem lehetett volna mérget venni: „szingliben” valamennyien idő előtt kiestek, ám csapatban ellenállhatatlanul meneteltek. Olyannyira, hogy a Battai Sugár, Fenyősi Zita, Keszei Kíra, Pápai Zoé alkotta kadétegyüttes és a Battai, Keszei, Szűcs Luca, Pótz-Nagy Fanni) összetételű együttes egyaránt a dobogó legfelső fokára állhatott. A junior fiú kardozók is brillíroztak, közülük is főleg Noseda Szabolcs alakított nagyot: az oroszok elleni elődöntőben 25:30-ról 35:34-re fordított. A Navarrete József vezette gárda a finálét az olaszok ellen vívta, és immár Baaken Mátyás, Nagy Kristóf meg Rabb Krisztián nagyszerűen vívott, minek Európa-bajnokok lettek a srácok is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik