Utánpótlás: 2020 legnagyobb sikerei – I. rész

Munkatársainktól utanpotlassport.huMunkatársainktól utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.01.02. 08:44
Címkék
Noha a járvány ebben az esztendőben mindent beárnyékolt a sportvilágban is, azért akadt jó néhány fiatal, aki kitett magáért a nemzetközi és a hazai porondon 2020-ban is. Összeállításunk első részében a téli ifjúsági olimpia mellett az atléták, a cselgáncsozók és a jégkorongozók legszebb sikereit elevenítjük fel.

A koronavírus-járvány miatt utánpótlás-világversenyek sora maradt el az évben, így azok a fiatalok, akik részt vehettek valamelyik kiemelt eseményen, már önmagában a lehetőség miatt is szerencsésnek érezhetik magukat.

TÉLI IFJÚSÁGI OLIMPIA: VEGYES ÖRÖMÖK

A 2020-as év legmonumentálisabb utánpótlás-viadalán „vegyes” sikereknek örülhettünk, hiszen a minden korábbinál népesebb – 23 fős – magyar küldöttség tagjai hat érmet, köztük két aranyat szereztek januárban, Lausanne-ban; valamennyit más nemzetek fiataljaival együtt. Az igazi curlingcsaládból érkező Nagy Laura – édesapja, Nagy György és édesanyja, Szekeres Ildikó egyaránt vb-ezüstérmes – a kanadai Nathan Younggal menetelt a dobogó tetejéig a vegyes párosok viadalán.

„Majdnem mindegyik meccset úgy játszottuk le, hogy az elején nagyon vezettünk, aztán felengedtük az ellenfelet, a végén pedig elővettük a tartalékainkat. Remélem, ezt így a nézők is élvezték…” – viccelődött a Vasas fiatalja az aranymámorban.

A DVTK Jegesmedvék kapusa, Hegedüs Levente eközben egyik ámulatból esett a másikba, még jó, hogy közben a győzelmet is besöpörte az úgynevezett Zöld nemzetközi együttessel a 3x3-as jégkorongtornán, amely a legeredményesebb versenyszámunknak bizonyult a svájci játékokon: a hatból négy érmet hokisaink – Hegedüs mellett Márton Luca Emese, Ivády Milán és Metzler Regina – gyűjtötték be (rajtuk kívül a műkorcsolyázó Schermann Regina lett harmadik, ugyancsak vegyes csapatban).

ATLÉTIKA: MÖGÖTTÜK A VILÁG

A járvány miatt alaposan megváltozott felkészülési körülmények ellenére is több korosztályos országos csúcsot értek el utánpótláskorú atlétáink, és közülük is kiemelkedett Varga Gréta teljesítménye. A veszprémi SVSE 17 éves középtávfutója január végén kezdte elképesztő sorozatát. Akkor fedett pályán az 1500 méteres ifjúsági csúcsot javította meg, majd az év során összesen kilenc hazai korosztályos rekord mellé jegyeztette be a nevét. Tető alatt immár 3000 méteren ifjúsági és junior, szabadtéren 1500-on, 3000-en, 5000-en és 3000 m akadályon ifjúsági, míg 2000 m akadályon ifjúsági és junior csúcstartó is idehaza. Ez utóbbi számban a Honvéd-kupán elért 6:19.23-as eredménye a korosztályos világranglista élére repítette, s egyben ifjúsági Európa-rekord is.

Rajta kívül Molnár Janka alakította a legnagyobbat nemzetközi mércével mérve. A Budafoki MTE 19 éves atlétájának a 400 méter gáton elért 56.94 másodpercénél az idén a juniorok közül senki nem futott jobbat a világon.

Sipőcz Richárd két korosztályos Európa-bajnoki címet ünnepelhetett Forrás: EJU
Sipőcz Richárd két korosztályos Európa-bajnoki címet ünnepelhetett Forrás: EJU

Sipőcz Richárd két korosztályos Európa-bajnoki címet ünnepelhetett  •  Forrás: EJU

CSELGÁNCS: ÖT NAP, KÉT ARANY

Szenzációs, mondhatni, sporttörténelmi produkciót nyújtott a plusz 100 kilogrammosok között versenyző cselgáncsozó, Sipőcz Richárd a novemberben Porecben rendezett utánpótlás Európa-bajnokságokon: öt nap alatt az U23-asok és a juniorok seregszemléjét is megnyerte, ezzel pályafutása során összességében már ötször állhatott fel az Eb-dobogó legfelső fokára. Úgy véli, a fiatalabbak mezőnyében ötven százalékos teljesítmény is elegendő volt ahhoz, hogy a döntőben legyőzze az ukrán Jevgenyij Baljevszkijt, míg a már majdnem felnőttek között nagy riválisa, a grúz Gela Zaalisvili ellen nyert. Sipőcz és a grúz párharca különösen fontos volt a magyarnak, hiszen alig három héttel az Eb előtt – nagy bírói hiba miatt –kikapott riválisától a budapesti olimpiai kvalifikációs Grand Slam-versenyen. A kvótáról ennek ellenére sem kell lemondania: jelenleg a 34. a világranglistán, ami azt jelenti, hogy versenyben van a tokiói repülőjegyért.

JÉGKORONG: RAGASZKODVA AZ ELITHEZ

A hagyományoknak megfelelően az év elején rendezték meg a leány U18-as korosztály világbajnoki tornáit. A magyar válogatott már harmadik éve léphetett fel az I/A csoportban, vagyis huzamosabb ideje a földkerekség tizennégy legjobb csapata közé tartozik. A németországi Füssenben rendezett vb-n szinte csak kiélezett mérkőzéseket játszott a Bedő Botond vezette nemzeti együttes, amely a dánokat és a franciákat is legyőzve bronzérmet nyert a roppant erős mezőnyben, így megkapaszkodott az I/A divízióban. A vezetőedző értékelésében úgy fogalmazott, csapatának érnie kell ahhoz, hogy reálisan esélye legyen az elitbe jutásra. Erre egyébként kitűnő alkalom lehetett volna a 2021 januárjára tervezett győri világbajnokság, amelyet azonban nemzetközi szövetség – hasonlóan szinte az összes többi korosztályos eseményhez – törölt a naptárból.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik