Úszás: „Utazunk, három hétig Dubaiban készülünk”

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.01.20. 11:12
Dél-Afrika helyett Dubai: a járványhelyzet némileg módosította a terveket, de szombaton egy magyar különítmény meleg égövi edzőtáborba utazik.

Kapás Boglárka és Virth Balázs várja már az állóképességi edzéseket a meleg övi Dubaiban (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)
Kapás Boglárka és Virth Balázs várja már az állóképességi edzéseket a meleg övi Dubaiban (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)
Kapás Boglárka és Virth Balázs várja már az állóképességi edzéseket a meleg övi Dubaiban (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)
Kapás Boglárka és Virth Balázs várja már az állóképességi edzéseket a meleg övi Dubaiban (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)
Kapás Boglárka és Virth Balázs várja már az állóképességi edzéseket a meleg övi Dubaiban (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)

 

A koronavírus-járvány hosszú hónapok óta nehéz helyzetet teremt a sportéletben.

MÁSHOL, MÁSKOR

Hosszú Katinka már a hétvégén Dubaiba utazott: háromszoros olimpiai bajnokunk azonos emírségben, de más helyszínen és más időpontban folytatja a felkészülést, mint a most szombaton útra kelő magyar úszók.

Az úszóknál bevett szokás, hogy a januárt és a februárt meleg égövi edzőtáborban töltik, hiszen az évtizedek során bebizonyosodott, a napfény, a nyitott medence és persze az, hogy „elmenekülnek” a szürke, nedves-csapadékos, a megfázásos eseteket majdhogynem törvényszerűen magával hozó hazai időjárás elől, jót tesz – mégpedig mindenkinek, hiszen a versenyzőt már a napsütés felvillanyozza, mestere pedig sokkal nyitottabb, a munkára még fogékonyabb úszót kap ezekre a hetekre.

Ezért aztán a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) január közepétől háromhetes edzőtábort szervezett a versenyzőknek Dél-Afrikában, ám – ahogy más tekintetben is – a koronavírus-járvány közbeszólt. Az afrikai országban egyre csak emelkedett a fertőzések száma, így a MÚSZ újratervezett, és napok alatt újabb helyszínt javasolt a válogatott úszóknak.

Dubai minden téren kielégítő és megfelelő arra, hogy az év eleji heteket, a felkészülés ezen részét magas szinten végezhessék el a sportolók, ám a változás kapcsán az addig egy irányba tartó, nagyobb létszámú csapat kettészakadt, hiszen Kapás Boglárka (UTE) és edzője, Virth Balázs; Kenderesi Tamás (PSN) és trénere, Tari Imre; továbbá Késely Ajna (Kőbánya SC), Telegdy Ádám (Kőbánya SC) és mesterük, Turi György úgy döntött, elutazik Dubaiba három hétre, ám Selmeci Attila és a világbajnok, Európa-bajnok tanítványa, Milák Kristóf (BHSE) itthon maradt.

KINT A KÓRHÁZBÓL

Vakbélműtéten esett át Cseh László (BVSC-Zugló) – adta hírül az infostart.hu. A kétszeres világbajnok úszó múlt hétfőn került kórházban hasi fájdalmak miatt, Plagányi Zsolt tanítványát meg is műtötték. A kórházat már elhagyta, ám egyelőre nem tudja, mikor térhet vissza az uszodába. A klasszis azt is elárulta, hogy a műtét után sem fordult meg a fejében, hogy visszavonuljon.

„Gondolkoztam, hogy mit tegyünk, és ebbe természetesen bevontam Bogit is – árulta el Virth Balázs.– A járvány kapcsán nincs bennünk túlzott félelem, hiszen mára itthon is rutinszerűvé vált, hogy figyelünk mindenre, viszont a dubai edzéslehetőségek elsőre furcsának tűntek: a háromhetes kinttartózkodás idején lesz kifejezetten korai edzésünk, és lesz olyan, amikor csak későre érünk vissza a szállodába, márpedig ez valamelyest megbontja a megszokott ritmust. Viszont – és ez volt a legfontosabb érvem – Bogi a téli hónapokban kifejezetten beteges típusnak számít, még nemigen volt olyan időszak, amit megúszott volna. Márpedig Dubaiban meleg van és napsütés, s hogy az utazás, a jó idő lelkileg is többletet ad neki, azt maga is megerősítette a döntés meghozatala során. Szóval, utazunk, szombattól három hétig Dubaiban készülünk.”

Az edzőtábor éppúgy kezdődik, mint mostanság minden utazás (és verseny): itthoni negatív koronavírusteszttel vág útnak a magyar különítmény, s a repülőtérről egyből a szállodába visz mindenkit egy busz, ahol újabb vizsgálat vár mindenkire, és az eredményig a szobát sem hagyhatja el senki.

„Itthon is bárhol elkaphatjuk a vírust, boltban, benzinkúton, akár az uszodába menet, annak előterében, tényleg bárhol – folytatta Virth. – Várjuk az utazást, általános tapasztalat, hogy melegebb éghajlaton szinte kicsattannak az energiától a versenyzők, sokkal jobb kedvűek, így aztán a munkabírásuk is kiváló. Dubaiban állóképességi edzések várnak Bogira, a következő edzőtáborban kerül előtérbe az intenzitás.”

Az edzőtáborok kapcsán egyébként egyöntetű vélemény, hogy szükség van rájuk, többek között azért is, mert ilyenkor a versenyző és edző kizárólag a munkára koncentrál – a felkészülést a hétköznapi elintéznivalók egyáltalán nem hátráltatják.

NEM ÉS NEM

– Miért döntöttek úgy, hogy mégsem utaznak most külföldi edzőtáborba?
– A dél-afrikai lehetőség elbukott, a Magyar Úszószövetségnek hála viszont lett helyette Dubai, viszont mielőtt erre rábólintottam volna, kikértem a tanítványaim véleményét – felelte Selmeci Attila, Milák Kristóf edzője. – Kristóf álláspontjára voltam kíváncsi elsősorban, hiszen közel van már az olimpia, amelyen ő esélyesnek számít, így szavai sokat nyomnak a latban – minden téren. Egyébként mind a három tanítványom nemet mondott, ráadásul kétszer is, hiszen kértem őket, aludjanak egyet a döntésükre.

– Így kedden Balatonfűzfőre utaztak…
– Maradunk itthon, de abban feltétlenül bízunk, hogy februárban elutazhatunk melegebb éghajlatra. Fűzfőn egyébként Szokolai Lászlóval és két úszójával, Rasovszky Kristóffal és Kalmár Ákossal készülünk. Fontos három hét lesz, sok minden eldől, hiszen itt ússzuk majd a legtöbbet, naponta tizenhárom-tizennégy kilométert, a munkának ezt a részét is el kell végezni.

– Hogy van most Milák Kristóf? Jókedvvel dolgozik?
– Sokkal jobb kedvvel, mint tavaly, fizikailag pedig jó állapotban van. Tényleg nagyobb lendülettel és komolysággal készül most, és tudja is, hogy magasan van a léc: ahhoz, hogy győzelmi eséllyel utazhasson Tokióba, a márciusi országos bajnokságon kétszáz pillangón 1:52.5 körül kellene úsznia. Nincs mese, a tavasszal a világranglista élére kell kerülnie, az már kellő önbizalmat adna neki. Az olimpián nem lesz szükség világcsúcsra a győzelemhez, ám 1:51-es időre feltétlenül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik