Úszás: Ne keverje össze nézeteit a nevemmel – Tusup üzent Turinak

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2021.11.11. 20:19
null
Shane Tusup nem hagyta szó nélkül Turi György nyilatkozatát (Fotó: Tumbász Hédi)
A Magyar Úszószövetségben (MÚSZ) az alelnöki tevékenységét csütörtökön felfüggesztő Turi György a 24.hu-nak – még a szövetség kaposvári elnökségi ülésén tett bejelentése előtt – adott interjúban az egyik kérdésre válaszolva Shane Tusup és Hosszú Katinka esetét hozta fel példaként. Kollégája ezen felháborodott, és az Instagram-oldalán reagált.

 

A magyar úszósportban egyre erőteljesebb hangsúlyt kapnak a több évvel, évtizeddel ezelőtt történtek, merthogy a korábban a Kőbánya SC-ben úszó versenyzők közül egyre többen állnak a nyilvánosság elé, s mondják el azt, amit éveken keresztül elhallgattak. A Turi György mesteredzőt ért vádakra a MÚSZ is reagált, kivizsgálja az esetet – csütörtökön az is kiderült, hogy a vizsgálat végéig a szakember felfüggeszti alelnöki tevékenységét a szervezetben.

A lavinát a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Cseh László indította el a Nemzeti Sportnak adott, pályáját lezáró interjúban, amelyben bevallotta, kifejezetten dühös korábbi edzőjére, Turi Györgyre, amiért úgy bánt velük, ahogyan „nem lett volna szabad”...

Turi a 24.hu-nak adott interjúban Shane Tusup és Hosszú Katinka esetével is példázott arra a kérdésre felelve, hogy vajon Cseh László érmes lett volna-e a tokiói olimpián, ha vele folytatja a felkészülést.

„Fogalmam sincs. De higgye el, nem esett volna nehezemre inkább a buksiját simogatni, és szépeket mondani neki. Ám, ha egyszer az a feladatod, hogy érmes helyre vidd a versenyződet? Shane Tusup hogyan tudta elérni Katinkával a világraszóló eredményeket? Mert kezében volt az ostor is, és a cukor is. Vagy: ön szerint Michael Phelpset csókolgatta az edzője?”

Shane Tusup erre a hivatalos Instagram-oldalán felháborodottan reagált: „Sajnálattal hallottam mindarról, ami a fiatal lányokkal és fiúkkal történt. Turi úr, kérem, ne keverje össze a nézeteit a nevemmel. Ezeket a módszereket nem helyeslem, soha nem voltak részei az edzői filozófiámnak. Köszönöm.”

Turi leszögezte, nem szeretné, ha egy-két kirívó esetből általánosítások születnének: „Az vesse rám az első követ, aki abban a korban szocializálódott, a nyolcvanas évektől gyerekekkel foglalkozott, és olykor, ha erős indoka akadt rá – mert eltört volna a gyerek lába, betört volna a feje, ha az uszodában baromkodik, a vizes kövön elesik, vagy egyéb fegyelmezetlenségekről már ne is beszéljünk –, nem kevert le egy-egy nyaklevest, vagy nem emelt ki a vízből senkit a manapság elfogadhatónál erőszakosabban.”

A Cseh László által mondottakat Kozma Dominik is megerősítette, néhány nappal később pedig Szepesi Nikolett és Dara Eszter egyaránt megszólalt. Utóbbi úgy fogalmazott, Turi rajtuk élte ki a frusztrációit. Ám ennél jóval súlyosabb vádakkal is illette: elmondása szerint a mester a 2008-as pekingi olimpián egy beszélgetés közben csókolgatni kezdte a nyakát.

„Ezt komolyan gondolja, hogy egyáltalán megkérdezi? Ne vicceljen! Eszter a nevelt fiamnak volt a barátnője. Három éven keresztül ott ült a családi asztalnál, együtt nyaraltunk, jártunk kirándulni” – reagált Turi.

A Cár becenévre hallgató edző (egy időben ez volt az emailcíme is) azt elismerte, volt arra példa, hogy megütötte Szepesi Nikolettet, és azt is kifejtette, edzés közben botot és pálcát használt.

„Ez is olyan hír, mint az, amikor Moszkvában Mercedeseket osztogattak, majd kiderült, hogy nem Moszkvában, hanem Vlagyivosztokban, nem Mercedeseket, hanem Zsigulikat, és nem osztogattak, hanem fosztogattak. A partról valóban azzal ütöttem a gyerek könyökét, ha nem emelte elég magasra, vagy kólintottam fejbe, ha mélyen lógatta azt, és ugyanígy javítottam a hibát gumikötelezés közben is. De nem azért ütünk, hogy fájjon, hanem, hogy figyeljen már oda, mert hiába kiabál az ember, a víz alatt nem érteni semmit, gumikötelezés közben meg a kezével a vas miatt nem tud odanyúlni az edző.”

Turi elmondta, soha nem fogja a múltat, a szemére hányt eseteket egyesével, részletekbe menően felhánytorgatni, a versenyzői szennyesét kiteregetni.

Miért nem, miközben ex tanítványai ezt teszik? – tették fel a kérdést.

A szakember erre annyit felelt, azért, mert őt nem így nevelték.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik