Úszás: az elnök átlátható és igazságos döntést ígér

Vágólapra másolva!
2021.11.11. 17:46
null
Wladár Sándor átlátható és igazságos döntést ígér (Fotó: Tumbász Hédi)
Az országos bajnokság első napján Kaposváron ülésezett a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöksége, és kiemelten foglalkozott a kialakult helyzettel, azzal, hogy több úszó is nyilvánosság elé állt, s mondta el, mi történt velük a Kőér utcában. Interjú a szervezet elnökével, Wladár Sándorral.

 

– Milyen döntést hozott az elnökség Turi György edző kapcsán? – tettük fel a kérdést Wladár Sándornak, a MÚSZ elnökének.
– A kialakult helyzetre reagálva azzal az előterjesztéssel fordultam az elnökséghez, hogy állítsunk fel egy bizottságot, amelyik kivizsgálja a történteket. Turi György felajánlotta, hogy a vizsgálat idejére függesszük fel a tisztségeiből – ő a szövetség alelnöke és az edzőbizottság elnöke.

– Elfogadták a felajánlását?
– Igen, elfogadtuk, azt hiszem, ez egy bölcs döntés a részéről, amellyel segíti a vizsgálóbizottság munkáját.

– Turi György jelen volt az elnökségi ülésen?
– Online kapcsolódott be, akárcsak az elnökségi tagok közül többen. Két olyan ember is jelen volt, aki egyébként nem elnökségi tag: Danks Emese, a szövetség gyermekvédelmi biztosa, valamint Bohus Richárd, a sportolói bizottság elnöke. Mindkettejük kapcsán engedélyt kértem Turi Györgytől arra, hogy ott lehessenek az ülésen.

– Kik alkotják ezt a vizsgálóbizottságot?
– A tagok személye kapcsán még nem tudok pontos információval szolgálni. A bizottság öt tagú lesz, benne két, gyermekvédelemmel foglalkozó szakember, egy jogász, Bohus Richárd, mint a sportolói bizottság elnöke és egy elnökségi tag.

Mikorra lehet vége a vizsgálatnak?
– Erre nem adható konkrét válasz. A bizottság határozza meg az ügymenetét, őszintén hiszem, hogy olyan igazságos és objektív jelentést tesznek le majd az asztalra, amely mindenki számára elfogadható lesz. A jelentésük alapján hoz majd döntést az elnökség, vagy akár a Magyar Úszószövetség közgyűlése.

– Mit gondol, a szövetség ezzel a lépésével valamelyest megnyugtatja a közvéleményt?
– Engem is elszomorít a kialakult helyzet. Amikor 2017-ben megválasztottak elnöknek, azt mondta, tiszta lappal indulhat mindenki. Sajnos, ez nem valósult meg, mert foglalkoznunk kell a múlttal. Meg is tesszük, nem bujkálunk ebben a nehéz helyzetben sem, de fáj a szívünk, mert van egy csodálatos úszósportunk, amelyért a múltban és a jelenben is sokan és sokat tettek, ám jelenleg leginkább negatívan beszélnek róla. Azt ígérem és azért vagyok, hogy átlátható, tiszta és igazságos döntés szülessen az ügyben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik