KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2021.11.11 17:46 Frissítve: 2021.11.11 18:05

Úszás: az elnök átlátható és igazságos döntést ígér

Az országos bajnokság első napján Kaposváron ülésezett a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöksége, és kiemelten foglalkozott a kialakult helyzettel, azzal, hogy több úszó is nyilvánosság elé állt, s mondta el, mi történt velük a Kőér utcában. Interjú a szervezet elnökével, Wladár Sándorral.

Wladár Sándor átlátható és igazságos döntést ígér (Fotó: Tumbász Hédi)

 

 
Harag és düh van benne, de imádja az úszást – őszinte interjú Cseh Lászlóval
Megszólalt Turi György az őt ért vádak kapcsán
„Rajtunk élte ki a frusztrációit” – Dara Eszter Turi Györgyről
Turi György felfüggeszti alelnöki tevékenységét

– Milyen döntést hozott az elnökség Turi György edző kapcsán? – tettük fel a kérdést Wladár Sándornak, a MÚSZ elnökének.
– A kialakult helyzetre reagálva azzal az előterjesztéssel fordultam az elnökséghez, hogy állítsunk fel egy bizottságot, amelyik kivizsgálja a történteket. Turi György felajánlotta, hogy a vizsgálat idejére függesszük fel a tisztségeiből – ő a szövetség alelnöke és az edzőbizottság elnöke.

– Elfogadták a felajánlását?
– Igen, elfogadtuk, azt hiszem, ez egy bölcs döntés a részéről, amellyel segíti a vizsgálóbizottság munkáját.

– Turi György jelen volt az elnökségi ülésen?
– Online kapcsolódott be, akárcsak az elnökségi tagok közül többen. Két olyan ember is jelen volt, aki egyébként nem elnökségi tag: Danks Emese, a szövetség gyermekvédelmi biztosa, valamint Bohus Richárd, a sportolói bizottság elnöke. Mindkettejük kapcsán engedélyt kértem Turi Györgytől arra, hogy ott lehessenek az ülésen.

– Kik alkotják ezt a vizsgálóbizottságot?
– A tagok személye kapcsán még nem tudok pontos információval szolgálni. A bizottság öt tagú lesz, benne két, gyermekvédelemmel foglalkozó szakember, egy jogász, Bohus Richárd, mint a sportolói bizottság elnöke és egy elnökségi tag.

Mikorra lehet vége a vizsgálatnak?
– Erre nem adható konkrét válasz. A bizottság határozza meg az ügymenetét, őszintén hiszem, hogy olyan igazságos és objektív jelentést tesznek le majd az asztalra, amely mindenki számára elfogadható lesz. A jelentésük alapján hoz majd döntést az elnökség, vagy akár a Magyar Úszószövetség közgyűlése.

– Mit gondol, a szövetség ezzel a lépésével valamelyest megnyugtatja a közvéleményt?
– Engem is elszomorít a kialakult helyzet. Amikor 2017-ben megválasztottak elnöknek, azt mondta, tiszta lappal indulhat mindenki. Sajnos, ez nem valósult meg, mert foglalkoznunk kell a múlttal. Meg is tesszük, nem bujkálunk ebben a nehéz helyzetben sem, de fáj a szívünk, mert van egy csodálatos úszósportunk, amelyért a múltban és a jelenben is sokan és sokat tettek, ám jelenleg leginkább negatívan beszélnek róla. Azt ígérem és azért vagyok, hogy átlátható, tiszta és igazságos döntés szülessen az ügyben.

2022.01.14 23:39:05

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Immár újra van miért nekiveselkednie.

2021.11.30 00:01:39

Úszás MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nem azért érdemel emlékművet az uszodában, mert ő nyitotta leggyorsabban a szekrényeket, kabinokat, mindig volt nála, fésű, olaj, krém, még kétféle (fekete, barna) cipőfűző is, hátha szüksége lesz valamelyikre a vendégnek. Tiszte szerint természetesen nem volt más dolga, mint hogy nyisson és zárjon, ám ő többet tett.

2021.11.25 23:21:42

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY.Ahhoz, hogy újra sikerektől zengjen a sportág, takarítani kell.

2021.11.14 23:36:29

Úszás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Vannak persze elítélendő és menthetetlen cselekedetek kortól függetlenül – és vannak olyan magatartásformák, melyek húsz-harminc-negyven éve még csupán feltűnést sem keltettek, sőt szépen illeszkedtek a korszellemhez.