P. K. 2021.01.02 12:05 Frissítve: 2021.01.02 13:05

Úszás: „A pénz nagy motiváció” – Sjöström ennyit keresett Budapesten

A világ élsportolói ritkán beszélnek olyan őszintén a pénzről, saját keresetükről, mint ahogyan azt a 2017-es esztendőben a világ legjobb úszónőjének választott svéd Sarah Sjöström tette. Az Expressen napilapnak adott interjúját az origo.hu szemlézte.

Sarah Sjöström halmozza az aranyérmeket és közben a bankszámláján is gyűlnek a milliók (Fotó: AFP, archív)

 

Sarah Sjöström nem véletlenül vett részt a budapesti ISL-versenyen, amelyen – saját bevallása szerint – másfél millió svéd koronának megfelelő összeget, átszámítva csaknem 54 millió forintot keresett. A svéd olimpiai bajnoknő az Expressennek adott interjúban azt is megemlítette, hogy a civil életében, az úszás befejezése után egészen biztosan nem fog tudni ennyi pénzt keresni.

A budapesti versenyen összesen másfél millió svéd koronát kerestem. Eleinte ideges és szomorú voltam, hogy a hátfájásom miatt az egyik versenyt ki kellett hagynom, hiszen ennél is több pénzt szedhettem volna össze – fogalmazott Sjöström. – Az idegesség hamar elmúlt, a szomorúság tovább tartott. Kiszámoltam, hogy a sérülésem nagyjából kettőszázezer svéd koronát (7.2 millió forintot – a szerk.) húzott ki a tárcámból. A pénzdíjaimat amúgy a saját magam által alapított vállalat számlájára teszem, ahol most nagyjából 18 millió svéd korona van (648 millió forint). A pénz számomra nagy motiváció, ha az ISL-sorozat nem fizetne ennyire jól, el sem mennék ezekre a versenyekre. Én már nem úszom ingyen. Az olimpia persze más. De amúgy fizessenek meg. És az ISL-sorozat nagyon jól fizet, egy év alatt ott is jelentősen emelkedtek a pénzdíjak.”

Sjöström egész életében élsportoló volt, 16 éves korában alapította meg a cégét, amely a bevételeit kezeli. Egyszemélyes cégről van szó.

„Viccesen szoktam mondani a páromnak, hogy most következik egy céges igazgatótanácsi ülés. Ez abból áll, hogy kimegyek a kávézóba, megiszok valamit és közben átgondolom a pénzügyeimet. Egész életemben nem lehetek élsportoló, meg kell próbálnom minél több pénzt kivenni az úszásból. Amennyit csak lehet. Tudom, hogy a következő munkahelyemen nem fogok ennyit keresni.”

Az interjúból hosszabban is idéz az origo.hu: a cikket – melyben Sjöström a világjárványról, az olimpiáról és további pályafutásáról is beszél – itt olvashatja!

2021.04.07 22:49:13

Úszás CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A teljesítmény tiszteletében és bűvöletében élő embernek fogalma sem lehet, milyen zárórát hirdetni egy karrier végén. Pontosabban megtalálni a pillanatot, hogy az minden szempontból jól legyen időzítve. Hiányérzet nélküli, ugyanakkor hiányérzetet keltve.

2021.04.06 23:25:52

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Milyen lesz így az olimpia, ki vállalja, ki nem a megméretést, mennyire lesznek reálisak az esélyek, az eredmények, nem tudható, ám a sport fogságában élő ember tervezgető hajlandósága kiirthatatlan. Különösen a mérhető sportágakkal számolgat a lélek szívesen.

2021.03.26 22:14:05

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A csütörtöki végkifejlet inkább a lengyelektől, azaz az erősebb féltől függött, San Marinóban minden kizárólag a mieinken múlik. Ezért azon ritka mérkőzések egyike következik, amelynek értékelésében tökéletesen egyet is érthetünk majd Béla bácsival.

2021.03.26 22:14:05

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A Széchy-történet a maga sajátos terében „üdvtörténet” volt ugyanis, a szó Németh László-i értelmében akár. E „tervben” a tökélyt célzó szakmai felkészültség és a morális feladattudat, a személyes ambíció és a közösség szolgálatának szintén morális igénye szétszálalhatatlanul összenőtt.

2021.03.06 23:04:54

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ennek az ügynek számomra sokkal nagyobb az elvi jelentősége, mint a gyakorlati. Előbbi ugyanis messze túlmutat a medencék világán, és azt a kérdést veti fel, sőt talán válaszolja is meg: mi legyen a sorsa annak, aki a közvélekedés szerint vét a saját sportága ellen?